Όχι δεν πρόκειται απλώς για πανικό, αλλά για επιθανάτιο ρόγχο. Τα ακούσαμε όλα αυτές τις μέρες, ομολογουμένως το πιο εντυπωσιακό ήταν η ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού».

Ads

Ενώ επί δύο χρόνια η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί τους δορυφόροι και σημαντική μερίδα των ισχυρών media προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο άθροισμα από φιλοτρομοκράτες, άθεους, οπαδούς της δραχμής, ανεύθυνους λαϊκιστές χωρίς τεκμηριωμένες προστάσεις, αριβίστες που παλιού βρώμικου πολιτικού κόσμου που βρήκαν στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουν την διαδρομή τους ανενόχλητοι, η ΝΔ για το καλό της χώρας είναι έτοιμη να κάνει και αυτή τη θυσία. Οι αθεόφοβοι , χωρίς αιδώ  προσπάθησαν να περάσουν από την κρεατομηχανή τη μονταζιέρας και τον Μανώλη Γλέζο, ένα διεθνές εν ζωή σύμβολο του Ελληνικού λαού που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά συμβολίζει αγώνες, αξίες, παρακαταθήκες που είναι μέρος της ιστορικής πορείας ενός λαού και όχι απλά ενός κόμματος.

Η ΝΔ, παρά τη στήριξη του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ και μερίδας των ΜΜΕ, έχει μείνει από πολιτικά, οικονομικά, επικοινωνιακά καύσιμα και απειλείται με συντριβή. Η ευρωπαϊκή Δεξιά που εισπράττει με φόβο την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της κομισιόν ανέλαβε σε βάρος της αλήθειας και σε βάρος του θεσμικού ρόλου που είχε ο κ.Κάρας (εδώ ήρθε να ελέγξει την Τρόικα, όχι τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ) να παίζει το επικοινωνιακό αυτό άθλιο σίριαλ που είδαμε τις τελευταίες μέρες . Επειδή όμως το ψέμα , η συκοφαντία και η λασπολογία έχουν «κοντά ποδάρια» ο Γάλλος συνεισηγητής του κ. Κάρας τον εξέθεσε με στοιχεία και τεκμηρίωση, αν σε αυτό αθροιστεί το γεγονός ότι ο κ. Νγκοκ δεν ανήκει στην Ομάδα της Αριστεράς, τότε το μεγάλο θεσμικό και επικοινωνιακό ατόπημα της ευρωπαϊκής δεξιάς παίρνει άλλες διαστάσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ώρα που με καγχασμό και πάταγο καταρρέει η  φαεινή ιδέα του «μεγάλου συνασπισμού» αλλά και το επικοινωνιακό φιάσκο με τον κ. Κάρας επανενεργοποιείται η προσπάθεια συγκρότησης αναχωμάτων στην εκρηκτική δυναμική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο. Η πρωτιά σε δημοσκοπικές εταιρείες που μας έδειχναν πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 σε μονοψήφια ποσοστά ενώ η κάλπη κατέγραψε ποσοστό περί του 17% μιλά από μόνη της.

Ads

Προϊόν του παραπάνω σχεδιασμού είναι και η πορεία της κίνησης των «58». Περιλαμβάνει κάποιους αξιόλογους πανεπιστημιακούς, το όλον εκσυγχρονιστικό – Σημιτικό – ΠΑΣΟΚ, εκείνης της αλήστου μνήμης περιόδου και σημαντικό τμήμα της ΔΗΜΑΡ με τον πρώην εκπρόσωπο τύπου, τον πρώην γραμματέα και τον δημοφιλέστερο και πρώτο βουλευτή σε σταυρούς στη Β Αθήνας να παίζουν ενεργό ρόλο. Οι 58 αυτοανακηρύχτηκαν ως το νέο «κοινό σπίτι» της «προοδευτικής παράταξης», στο οποίο χωρούν τα πάντα και οι πάντες, αρκεί να ανήκουν «νοητά» στην Κεντροαριστερά και να επιδιώκουν την αυτόνομη καταγραφή τους στις επόμενες ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές.

Είναι ενδιαφέρον ότι το όλο εγχείρημα στοχεύει στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και όχι στην παραγωγή πολιτικής για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Τι λένε για παράδειγμα οι «58» για την πολιτική μετανάστευσης στην ΕΕ με αφορμή τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Φαρμακονήσι; Δεν διαβάσαμε κάποια ανακοίνωση… Γιατί; Προτίθενται να αντιπαρατεθούν από τη μια πλευρά με την ΝΔ και από την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καταγράφουν τις θέσεις του για την αλλαγή της σημερινής ασκούμενης πολιτικής την οποία φαίνεται να τη στηρίζουν. Είναι, τέλος, σημαντικό ότι η κίνηση των «58» εξαντλεί την επιχειρηματολογία της στην πολιτική αριθμητική των προσδοκώμενων ποσοστών της Κεντροαριστεράς και των δημοσκοπικών υποθέσεων εργασίας και όχι σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη διαχείριση του χρέους, των απολύσεων, της διαφθοράς και άλλων τέτοιων πραγματικών ζητημάτων για τους πολίτες.

Βιώνουμε ήδη και την ερχόμενη περίοδο θα ενταθεί η προσπάθεια συγκρότησης χώρου που δήθεν απευθύνεται στην αριστερά, υπό τον μανδύα του κεντρο«αριστερού». Ερήμην της κοινωνίας, αλλά μέσω των γνωστών διαδρομών, διαδρόμων και studio τα στελέχη του παλαιού, δοκιμασμένου πολιτικού προσωπικού  της χώρας προσπαθούν να επανέλθουν. 

Η Κεντροαριστερά είναι έτσι ή αλλιώς όρος αμφισβητούμενος για το τι εκφράζει και σε ποιους απευθύνεται. Η Δεξιά και η Αριστερά έχουν σαφή ιδεολογική, πολιτική και ταξική ταυτότητα. Η ιδεολογία του χώρου του Κέντρου είχε δάνεια στοιχεία από τους δύο βασικούς αντιπάλους, τη Δεξιά και την Αριστερά. Χωρίς να αμφισβητεί την οικονομική δομή και την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας. Όμως η κοινωνία των καλοζωισμένων 2/3 είναι πια παρελθόν. Δεν έχει απλώς αντιστραφεί (2/3 φτωχοί), αλλά οδηγείται ταχύτατα στην κοινωνία της γενικευμένης εξαθλίωσης και της συντριβής όλων των δεικτών κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός όρος «Κεντροαριστερά»; Ποια κοινωνική αντιστοίχηση υπάρχει σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα, όταν σαρώνονται και ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα; Επιδιώκουν μία κατ’ όνομα κεντροαριστερά, υποταγμένη απολύτως στις επιλογές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αλλά και της εγχώριας έκφρασής της που έχει σημειωτέον και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.  Η προσπάθεια για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, στην όποια εκδοχή της, θα αποτύχει. Γιατί, δεν απαντάει στο πως φτάσαμε ως εδώ. Γιατί, δεν λέει κουβέντα για τους υπεύθυνους. Γιατί, απευθύνεται και χρησιμοποιεί τα ίδια φθαρμένα υλικά, το ίδιο αναξιόπιστο πολιτικό προσωπικό. Γιατί δεν αμφισβητεί ενεργά τις πολιτικές που παράγουν φτώχεια, εξαθλίωση και κοινωνική αδικία. Γιατί τέλος ο κοινωνικός κορμός που συγκροτούσε την κεντροαριστερά όλα αυτά τα χρόνια και που σήμερα υφίσταται τις συνέπειες των μνημονίων κατανοεί ολοένα και περισσότερο την αναγκαιότητα του πολιτικού επαναπροσδιορισμού του. Στρέφεται ολοένα και πιο αποφασιστικά, ολοένα και πιο μαζικά στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ σαν την μοναδική πολιτική δύναμη με εναλλακτική πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από την μνημονιακή άβυσσο.

Twitter: @CZachariadis

*Ο επιθανάτιος ρόγχος είναι ο ήχος που παράγεται λίγο πριν ή μετά τη στιγμή του θανάτου, λόγω της συσσώρευσης πλεονάσματος εκκρίσεων του αναπνευστικού στον λαιμό.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ