Πάντοτε εντυπωσιάζει η εν λόγω κυρία με τις ρηξικέλευθες απόψεις της. Άλλοτε θυμάται την Αργεντινή, οπότε αρπάζοντας επιλεκτικά κάποιες εξελίξεις της εκεί οικονομίας, «βολίκες» στην επιχειρηματολογία της, υπερπροτάσσει το μοντέλο της απόμακρης αυτής χώρας, η οποία μέσα σε 12 χρόνια απαξίωσε το νόμισμα της κατά 1200%!

Ads

Τώρα, στρέφει το βλέμμα της μάλλον στη Βόρειο Κορέα ή στην Αφρική, υποστηρίζοντας τα εξής περίπου σε τηλεοπτική εκπομπή: Aν όλα στραβώσουν στις σχέσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα τυπώσουμε εμείς 100 δις ευρώ, έτσι απλά, βάζοντας σε λειτουργία έναν σύγχρονο… πολύγραφο παραγωγής χρήματος στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Β. Κορέας ο Κιμ Γιουγκ Ουν κάνει κάτι παρόμοιο. Λόγω έλλειψης συναλλάγματος, τυπώνει αμερικανικά εκατοδόλαρα κατά το δοκούν και τα ρίχνει στην αγορά, έτσι απλά επίσης!

Όταν παλαιότερα κυβερνούσε την Ουγκάντα ο γνωστός δικτάτορας Ιντι Αμιν Νταντά (1971-79), κατά τη διάρκεια ενός Υπουργικού Συμβουλίου προς το τέλος της θυελλώδους θητείας του, τον πλησίασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας έντρομος και με εμπιστευτικό τρόπο, του αναφέρει ψιθυριστά τα ακόλουθα: «Πρόεδρέ μου, δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα χρήματος στην Τράπεζα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες μας…».

Ads

Εκείνος, όλο απορία, με βλέμμα που έβγαζε αστραπές και σε έξαλλη κατάσταση, αφού χαστούκισε τον Διοικητή μπρος στα μάτια των Υπουργών του, με οργισμένη φωνή διατάζει το … (κατά Ραχήλ) αυτονόητο:
«Ε, βλάκα και τι κάθεσαι έτσι με σταυρωμένα χέρια, κόψε όσο χρήμα χρειάζεσαι!!!»

Φαντάζεστε τη Ραχήλ Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και σύμβουλό της των Κιμ Γιονγκ Ουν ή κάποιον συνεργάτη του, μιας που ο Αμίν Ντατά πέθανε;

Και όμως, στη χώρα της φαντασίας που ζούμε όλα είναι πιθανά! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι κλόουν της πολιτικής και μας χαρίζουν λίγο γέλιο αυτές τις δύσκολες ώρες. Όταν όμως φύγει το γέλιο και έρθει η ώρα της περισυλλογής, τότε εύλογα έρχεται η ακόλουθη οδυνηρή ερώτηση στο μυαλό μας: ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ;

* Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ