Ο Τζέιμς Κάρβιλ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992, πιστώνεται την ιστορική πλέον φράση «the economy, stupid», με την οποία ήθελε να αναδείξει για λογαριασμό του επιτελείου του, αλλά και του ίδιου του τότε υποψηφίου, την κεντρική θέση της οικονομίας στην αμερικανική πολιτική. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, το σκηνικό δεν έχει αλλάξει, και οι προτάσεις του προέδρου Τραμπ για την οικονομία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης όλης του της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, αντικείμενο εξαιρετικής ανάλυσης τόσο από τα δύο κόμματα, όσο και από τις αρμόδιες επιτροπές έχει γίνει ο προϋπολογισμός, τον οποίο προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, για τον οποίο και υποστηρίζει πως, σε βάθος δεκαετίας, θα οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε πλεόνασμα 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ads

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου διέψευσε την σχετική πρόβλεψη, υποστηρίζοντας στην αντίστοιχη δική του πως, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός θα οδηγήσει σε έλλειμμα 720 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα –σχετικά- καλά νέα για το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ είναι πως η σχετική εκτίμηση για το 2027 αντιπροσωπεύει και αυτή μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος. Τα κακά νέα είναι πως όχι μόνο οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου βρήκαν την ευκαιρία να τονίσουν την απόσταση ανάμεσα στην πρόβλεψη του Κογκρέσου και τις «φαντασιακές προβολές» του Λευκού Οίκου, αλλά πως η εκτίμηση του Κογκρέσου συνοδεύεται από έναν σημαντικό αστερίσκο, στον οποίο σημειώνει πως «οι προτάσεις του προέδρου θα επηρέαζαν την οικονομία με διάφορους τρόπους. Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι λεπτομέρειες πολλών από τις προτεινόμενες προτάσεις δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δεν μπορεί να αναλύσει όλες τους τις μακροοικονομικές συνέπειες ή την επίδραση που αυτές θα έχουν στον προϋπολογισμό». Σε αρκετές περιπτώσεις, το Κογκρέσο δεν υπολόγισε την επίδραση ορισμένων προτάσεων, για τις οποίες τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά σαφή. Όποτε προέκυπταν τέτοιες προτάσεις στον προϋπολογισμό, τα οφέλη που επικαλείται ο Λευκός Οίκος από την εφαρμογή τους δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εκτίμηση.

Όπως σημειώνει και η Wall Street Journal, με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η πρόβλεψη του Κογκρέσου κάνει λόγο για μείωση του ελλείμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα επίπεδα του 2,6-3,3% μέχρι το 2027, έναντι αντίστοιχης πρόβλεψης της τάξης του 3,6% για το 2017. Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως το ομοσπονδιακό χρέος που θα βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών θα αγγίζει το 80% του αμερικανικού ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 91%, το οποίο προβλέπεται με βάση την ισχύουσα οικονομική πολιτική.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βασίζει τον προϋπολογισμό της σε άμεσο και σημαντικό περιορισμό των κρατικών δαπανών, καθώς και σε εκτενή ανασχεδιασμό της φορολογίας, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα αναζωογονήσει την αγορά. Για να μπορέσει να διασφαλίσει την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την όποια αμφιβολία και αμφισβήτηση, ειδικά καθώς ο περιορισμός των κρατικών δαπανών βασίζεται στην μείωση ή και κατάργηση προγραμμάτων πρόνοιας που είναι εξαιρετικά προσφιλή στους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Ads

Πηγή: ert