Μία βαρυσήμαντη δήλωση των τελευταίων εβδομάδων έχει περάσει δυστυχώς απαρατήρητη. Ήταν αρχές Νοεμβρίου όταν ο κ. Βορίδης δήλωσε για τη διαχείρηση της πανδημίας από την κυβέρνηση: «δεν είμαστε προχειρατζήδες να κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι κάθε τρεις και λίγο». 

Ads

 

Από τα self test που είχαν πάει στα φαρμακεία χωρίς καν να ειδοποιηθούν οι φαρμακοποιοί μέχρι τις εξόδους το Πάσχα όπου οι οδηγίες, αν θυμάστε, άλλαζαν μέρα με τη μέρα, νομίζω ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τα πρωτεία προχειρότητας στην Ευρώπη. Η απαρίθμηση τους θα γέμιζε βιβλίο. Για αυτό θα σταθώ μόνο στις.. στιβαρές κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών. 

 

Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 15 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε ότι είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR test) 48 ωρών για την είσοδο στην Ελλάδα. Το… καλά σχεδιασμένο μέτρο θα είχε μάλιστα άμεση ισχύ! Αιφνιδιάστηκαν οι πάντες, από ταξιδιωτικούς πράκτορες μέχρι φοιτητές που είχαν προγραμματίσει να γυρίσουν σπίτι τις γιορτές. 

Ads

 

Το μοριακό τεστ γίνεται σε εργαστήρια τα οποία, όπως και στην Ελλάδα, κλείνουν τις γιορτές. Κάποιος λοιπόν που είχε προγραμματίσει να έρθει στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου ή στις 2 Ιανουαρίου, που θα έβρισκε, παραμονές, ανοικτό εργαστήριο; Τα μοριακά τεστ κοστίζουν επίσης ακριβά, σε μερικές χώρες πάνω από 100 ευρώ. Μια φοιτήτρια που είχε αγοράσει πριν μερικούς μήνες ένα φθηνό εισιτήριο, θα πλήρωνε περισσότερα για το τεστ, αν έβρισκε κάπου να το κάνει.

 

Το γεγονός ότι το μέτρο επέβαλλε μια «επιτελική» κυβέρνηση που καμώνεται ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας και του ανοίγματος στον έξω κόσμο, έκανε τα πράγματα ακόμη πιο σουρεαλιστικά. Οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες και η κυβέρνηση πήρε πίσω το μέτρο μέσα σε 4 μέρες,  όταν τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι διεθνείς operator άρχισαν τις διαμαρτυρίες. (σιγά να μην σκεπτόταν τους φοιτητές). Το υποχρεωτικό μοριακό τεστ έγινε rapid(που όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν εφαρμόζεται ούτε αυτό) 

 

 Το ερώτημα παραμένει: κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει λίγο νιονιό ώστε να σκεφθεί ότι το μέτρο θα έπληττε τον τουρισμό και τους Ελληνες πολίτες; 

 

Διαβάστε επίσης: Νέα μέτρα: Αλλαγές στα υποχρεωτικά τεστ για την είσοδο στη χώρα μετά τις αντιδράσεις

 

Χθες πάλι, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι σχεδιάζει την επιβολή υποχρεωτικού rapid test για την είσοδο στους χώρους εστίασης. Ακόμη και για τους εμβολιασμένους και με δικό τους κόστος! Αιφνιδιάστηκαν ακόμη και τα  μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι το έμαθαν από την τηλεόραση, ενώ οι ίδιοι είχαν εισηγηθεί δωρεάν self test στις γιορτές. 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε τα σχέδια της κυβέρνησης. Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πληρώνει το rapid test απάντησε ευθέως, δείχνοντας πόσο η ΝΔ ενδιαφέρεται για τον κοσμάκη: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης». 

 

Αυτά χθες. Σήμερα ο εθνικός μας γιατρός και πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών και άδειασε τον εκπρόσωπο του, δηλώνοντας, πάντα με το «εγώ »: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους». Και μετά λένε Νάρκισσο τον Βαρουφάκη..

 

To ερώτημα είναι παρόμοιο με το προηγούμενο. Κανείς κυβερνητικός εγκέφαλος δεν σκέφτηκε ότι το μέτρο ήταν ανεφάρμοστο, χώρια ότι θα έστρεφε όλους τους εμβολιασμένους εναντίον της κυβέρνησης; H απάντηση, απλή: είναι η αιτία που ο εμβολιασμός και η πανδημία πάνε τόσο άσχημα στην Ελλάδα και έτσι περάσαμε τους 20.000 νεκρούς. Δεν είναι απλώς προχειρατζήδες. 

 Είναι ΟΙ Προχειρατζήδες. 

 

ΥΓ Τελικώς ούτε το μέτρο του υποχρεωτικού  rapid εφαρμόζεται. Κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιείται στους επιβάτες των αεροπλάνων για το εάν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς και αρνητικό rapid test, δήλωσε ο ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στο ΕΜΠ που γύρισε από το εξωτερικό. 
 

Διαβάστε επίσης: Κανένας έλεγχος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»