Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν καταληφθεί από ένα πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα κυνισμό, καθώς σχολιάζουν την αδειοδότηση καναλιών με τρόπο χαιρέκακο, εκδικητικό και αυταρχικό, αποδεχόμενα έτσι ευθέως πως η διαδικασία αυτή στόχευε στο χτύπημα των ιδιοκτητών ΜΜΕ που δεν ήταν αρεστοί και στην αντικατάστασή τους από άλλους, συγγενείς και φίλους.

Ads

Ο τρόπος που σχολιάζουν η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο των ιδιωτικών καναλιών και την απόλυση περίπου 1500 εργαζομένων θυμίζει ευθέως τις δηλώσεις Κεδίκογλου μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, μόνον που εδώ έχουμε και κάτι πολύ χειρότερο: τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο στην ενημέρωση γενικώς, καθώς περιορίζεται δραστικά ο τηλεοπτικός χώρος.

Η κα Γεροβασίλη λέει πως δεν φταίει η κυβέρνηση που κλείνουν τα κανάλια, αλλά οι ιδιοκτήτες τους που δεν έδωσαν αρκετά για να πάρουν άδεια! Νομίζω δεν έχουμε ξαναδεί εκπρόσωπο τύπου να κάνει τόσο προσβλητικές για τους πολίτες δηλώσεις. Μα 4 δεν ήταν οι άδειες; Τι σχέση έχουν τα χρήματα; Όσα χρήματα και εάν έδιναν οι ιδιοκτήτες πάλι 4 θα έμεναν απέξω. Οπότε τι ακριβώς λέει η κα Γεροβασίλη; Τίποτα. Απλώς λέει εμμέσως πως αυτό αποφάσισα και αυτό θα υποχρεωθείτε να κάνετε.

Είπε επίσης η υπουργός πως τα κανάλια που θα κλείσουν ορθώς θα κλείσουν διότι είναι παράνομα, με τον τρόπο που είναι παράνομο ένα αυθαίρετο. Το κανάλι που δεν πήρε άδεια όμως δεν ήταν αυθαίρετο, νόμιμα λειτουργούσε, πλήρωνε κανονικά και κατέστη αυθαίρετο λόγω της κυβερνητικής αυθαιρεσίας να προσδιορίσει μικρό αριθμό αδειών, αντί να αναθέσει στο ΕΣΡ την αρμοδιότητα., όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και όπως επιτάσσει η κοινή λογική και το κοινό συμφέρον. Εάν η κυβέρνηση αντί για 4 έδινε 10 άδειες δεν θα υπήρχε σχεδόν κανέναν πρόβλημα. Εάν αντίθετα έλεγε 2 αντί για 4 άδειες, τότε όλα τα ιδιωτικά κανάλια θα ήταν αυθαίρετα, πλήν του κου Καλογρίτσα και του κ. Μαρινάκη.
Ο κυνισμός της κυβέρνησης είναι έκδηλος, σχεδόν πανηγυρικός. Προκαλείται μάλλον από τη μέθη της εξουσίας , αλλά και από ιδεολογικούς λόγους , που δεν είναι όμως της παρούσης να αναλύσουμε. Ένα είναι βέβαιον: η κυβέρνηση έμπλεξε άσχημα και δεν τόχει καταλάβει. Σε μια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ ο μόνος σίγουρος χαμένος είναι πάντα η κυβέρνηση, για τον απλό λόγο πως ενώ οι επιχειρηματίες έχουν λίγα να χάσουν και μπορούν εύκολα να ελιχθούν, η κυβέρνηση έχει να χάσει την ίδια την εξουσία, καθώς η τύχη της εξαρτάται απολύτως από τα ΜΜΕ, καθώς αυτά και μόνον είναι σε θέση να καλύψουν τις παλινωδίες και τις αποτυχίες της.

Ads

Ο Τσίπρας λοιπόν παίζει τη θέση του, ενώ ο Κοντομηνάς δεν παίζει τίποτα απολύτως. Τι θα χάσει ο Κοντομηνάς; Τίποτα. Θα συνεχίσει να εκπέμπει, είτε μέσω του ALPHA Kύπρου που θα δώσει εικόνα στην Ελλάδα μέσω του δορυφόρου, είτε θα περιμένει την πτώση της κυβέρνησης, η οποία μετά βεβαιότητος θα επέλθει όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές. Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τους υπόλοιπους, MEGA, STAR E. Επιπλέον οι νομικές διαμάχες είναι τέτοιας εκτάσεως, που καθιστούν εντελώς αβέβαιη την έκβαση αυτών των υποθέσεων τόσο στο ΣΤΕ όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ εντελώς αβέβαιη είναι και η στάση της digea που εφόσον ανήκει στους καναλάρχες δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πράξει.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, διότι όχι μόνον δεν χτύπησε τη διαπλοκή, αλλά την ενίσχυσε, δημιουργώντας ολιγάρχες της ενημέρωσης, ένας εκ των οποίων μάλιστα είναι φίλος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, κουμπάρος του Καμμένου και ανάδοχος δημοσίων έργων, ενώ άλλος έχει κατηγορηθεί για σοβαρά κακουργήματα και οι υποθέσεις του δεν έχουν ακόμη κλείσει.! Δηλαδή χτυπήσαμε τη διαπλοκή αναθέτοντας την ενημέρωση σε προμηθευτές του δημοσίου;

Με τούτα και με κείνα, ήδη από χθες είχαμε την πρώτη βολή από την real news, η οποία δημοσίευσε την έρευνα της MARC για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και έπεται συνέχεια. Το τίμημα των αδειών ήταν πράγματι μεγάλο. Αλλά θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο προσεχές διάστημα.