Ήταν 11 Ιουνίου του 2013 όταν ο Σίμος Κεδίκογλου, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωνε: «Η ΕΡΤ τελειώνει σήμερα. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας, έχει τεράστια περιουσία. Υπάρχει καθεστώς προνομίων, έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Σήμερα σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ»…

Ads

Ακολούθησε το γνωστό «μαύρο». Μια από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας ξεκινούσε. Η ενημέρωση περνούσε πλήρως (και ενισχυόταν πολλαπλώς…) στα χέρια ολίγων μεταξύ των οποίων ήταν εμφανή τα σημάδια της διαπλοκής. Το τρίγωνο της διαπλοκής (τότε κυβερνητικά κόμματα-τράπεζες-ΜΜΕ ενισχυόταν) Ταυτόχρονα ξεκινούσε ο αγώνας των απολυμένων της ΕΡΤ και μια πρωτοφανής εκστρατεία στήριξης τους από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Τότε υπήρχαν όντως κάποιοι που αποδέχονταν την «αλήθεια» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την ΕΡΤ.

Όσο περνούσαν όμως οι μήνες, τόσο καταλάβαιναν όλοι ότι απλά υπηρετούσαν «άλλες επιδιώξεις»…

Σήμερα η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ένα τέλος σε αυτή τη κατάσταση. Όμως δεν γυρίζει το «ρολόι» πίσω στις 11 Ιουνίου του 2013. Αντιθέτως γυρίζει τις κεραίες της ΕΡΤ για να βλέπουν στο μέλλον. Δεν ξαναχτίζουμε την ΕΡΤ με υλικά κατεδάφισης, αλλά με όραμα για ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης το οποίο δεν θα υπακούει σε κομματικά κελεύσματα αλλά στην ανάγκη για σωστή ενημέρωση και ψυχαγωγία όλων των Ελλήνων. Εμείς πρέπει να εγγυηθούμε ότι «θα πιάνει τόπο» κάθε ευρώ που θα πληρώνουν οι συμπολίτες μας.

Ads

Η «υπόθεση ενημέρωση» είναι μια υπόθεση δημοκρατίας, δεν είναι αντικείμενο δραστηριότητας μόνο για τους «ειδικούς». Όλοι οι Έλληνες, πολύ περισσότερο οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι, θέλουμε να λειτουργεί   η νέα ΕΡΤ χωρίς κυβερνητική χειραγώγηση, χωρίς  τις  αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και  στρεβλώσεις της κακοδιοίκησης των προηγουμένων ετών.

Η όσμωση με τη κοινωνία, αλλά και η ευθύνη που έχουμε αναλάβει όλοι μας,   υπαγορεύει το σκεπτικό μας για το είδος της ΕΡΤ που θέλουμε να επαναλειτουργήσει.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως ορισμένα πράγματα:

-Όπως δε θέλουμε κυβερνητικές παρεμβάσεις, έτσι δεν θέλουμε να αναπτυχθούν και συντεχνιακές λογικές ελέγχου της νέας ΕΡΤ. Υπάρχουν  ρόλοι, υπάρχουν αρμοδιότητες, υπάρχουν υπεύθυνοι και όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νομιμότητα.

-Όπως διαφωνήσαμε με τις ομαδικές απολύσεις του 2013, με την «εκπαραθύρωση» του συνόλου των εργαζομένων τότε, έτσι θα διαφωνήσουμε και με πιθανές μαζικές προσλήψεις «από το παράθυρο» σήμερα.

-Όπως ζητάμε από όλους τους Έλληνες να στηρίξουν  την ΕΡΤ, έτσι ζητάμε και από τους εργαζόμενους στην  ΕΡΤ με αυταπάρνηση και με επαγγελματισμό να δώσουν τον καλύτεροι εαυτό τους για να παράξουν το καλύτερο δυνατό «προϊόν» ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

-Όπως δίνουμε μάχη προκειμένου κάθε ευρώ των φορολογουμένων «να πιάνει τόπο», έτσι και έχουμε την απαίτηση  για χρηστή διαχείριση των οικονομικών της ΕΡΤ.

-Είναι αυτονόητο ότι αυτοί που υπηρέτησαν «με αυταπάρνηση» από θέσεις ευθύνης το κομματικό μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, δεν έχουν καμία θέση στην κοινή προσπάθεια για ΕΡΤ μακριά από το χθες.

-Επίσης είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία της ΕΡΤ θα λαμβάνονται αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα όργανα (όπως προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο) και όχι από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή πρόσωπο. Βεβαίως όλοι πιστεύουμε ότι η νέα διοίκηση θα λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις, έχοντας προηγουμένως λάβει υπόψη της και τις απόψεις της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση μας δεν  έχει τίποτα να φοβηθεί από τον αντικειμενικό έλεγχο όλων των ΜΜΕ.  Αντιθέτως τον επιδιώκει και θα τον ενισχύσει διότι θέλει να ενισχύσει τη δημοκρατία. Άλλο αυτό όμως, άλλο η διαπλοκή, η ποδηγέτηση, το νταβατζιλίκι. Με αυτά τελειώνουμε…

*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας