Η Ευρώπη αποδεικνύει ότι οι εμμονές των χωρών να αντιμετωπίζουν με εθνική ματιά την Commission και τα πρόσωπα που την απαρτίζουν είναι κοντόφθαλμη και εν καιρώ κρίσης αυτοκαταστροφική. Η διαχείριση του ζητήματος του εμβολιασμού αποκαλύπτει τα αργά αντανακλαστικά και τον εγγενή φόβο απέναντι  στην ευθύνη που διαθέτουν οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες. Η Αμερική του Trump έχει σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό (8,94) στον εμβολιασμό των κατοίκων της από το καλύτερο ποσοστό (3,17) που διαθέτει ευρωπαϊκή χώρα, η Ιταλία εν προκειμένω.

Ads

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο το τις πταίει. Η λύση προβάλλει από το μέχρι πρότινος απορριπτέο SPUTNIK V. Η διαμάχη με την AstraZeneca δεν αφήνει άλλο δρόμο. Οι εθνικές επιτροπές σαν κακομαθημένα παιδιά απορρίπτουν το συγκεκριμένο εμβόλιο για την τρίτη ηλικία, αυτό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πριν λίγο καιρό.  Ένα ασφαλές στοίχημα που δεν θα μάθουμε ποτέ όμως την έκβαση του, θα ήταν ότι αν η εταιρεία είχε τα εμβόλια που ήθελε η Ευρώπη, οι εθνικές επιτροπές θα ενέκριναν την χρήση του για όλους.

Το αποτέλεσμα όμως είναι η Ελλάδα θα παραλάβει  σύντομα 1.000.000 δόσεις ενός εμβολίου που από κακή εκτίμηση καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του εμβολιαστικού της σχεδίου. Τώρα;

Η ευθύνη είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Σε μια φυσιολογική χώρα με ένα λειτουργικό πολιτικό σύστημα και την απαραίτητη πολυφωνία στα ΜΜΕ η ευθύνη θα ήταν στα χέρια του πρωθυπουργού. Δυστυχώς δεν είναι αυτή η συνθήκη. Πιο πιθανό είναι να αρχίσουν ξανά οι εμβολιασμοί σε όσους στο βιογραφικό τους ξεπροβάλλουν έντονα  οι λέξεις ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ και τα παράγωγα τους (παντρεμένη με στέλεχος ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κτλ).

Ads

Η ευθύνη λοιπόν είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως πρότεινε να αρθεί η πατέντα για τα εμβόλια κατά της CoViD-19, με σκοπό την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Μετά το συμβούλιο της Ευρώπης και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ συμφώνησε με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα να αρθεί το καθεστώς πατέντας. «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η AstraZeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στην βουλή στην πρόταση αυτή.

Τώρα η ανάγκη είναι να εμβολιαστούν μετά τους υγειονομικούς οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές (απαραίτητο με την λογική ακορντεόν που ακολουθείται στα σχολεία) οι υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ, στην εξυπηρέτηση κοινού, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι κτλ. Η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στα σώματα ασφαλείας (δικαίως) και στα στελέχη της (αδίκως).

Προτεραιότητα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να αποτελούν οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής.

ΥΓ Η συγκεκριμένη κυβέρνηση πιθανό είναι σε μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού να στρέψει τον ένα κλάδο απέναντι στον άλλο για το ποιος θα πρωτοεμβολιαστεί. Φυσικά μεγαλοεκδότες και μεγαλοεπιχειρηματίες δεν θα χρειαστεί να περιμένουν….