Είναι  ακόμη νωρίς για τα τελικά αποτελέσματα των κρίσιμων, για όλη την Ευρώπη, γερμανικών εκλογών. Ο ηγέτης των  Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σόλτς δήλωσε νικητής και οι προβολές των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνουν το κόμμα του(SPD) να κερδίζει το 25,7%, με το συντηρητικό μπλοκ(CDU/CSU) να βρίσκεται στο 24,5%. Αλλά οι τελευταίοι ελπίζουν ότι ο συσχετισμός μπορεί να ανατραπεί με τις επιστολικές ψήφους, που παραδοσιακά ευνοούν τα συντηρητικά κόμματα.
 
Ανεξάρτητα όμως από το τελικό αποτέλεσμα,  τα πρώτα συμπεράσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
 
-Τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Πρόκειται για το χειρότερο μεταπολεμικά ποσοστό για τους Χριστιανοδημοκράτες, που κατρακυλούν από το 33% των προηγούμενων εκλογών στο 24% και το δεύτερο χειρότερο για τους Σοσιαλδημοκράτες. Διεθνώς, η  αμφισβήτηση της πολιτικής και η ανάδειξη νέων σχηματισμών όπως οι Πράσινοι αλλά και η ακροδεξιά, έχουν περιορίσει τον δικομματισμό σε αρκετές χώρες.
    
– Η ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατών από το καταστροφικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2017, δεν οφείλεται  μόνο στην αναπόφευκτη φθορά των Χριστιανοδημοκρατών μετά από 16 χρόνια Μέρκελ ή την  προσωπικότητα του Σολτς και τα προφανή ελαττώματα του αντιπάλου του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος παραβίασε χθες το απόρρητο της ψηφοφορίας και παραλίγο να ακυρωθεί η ψήφος του (κάτι σαν Μίστερ Μπιν, δηλαδή).
 
Οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι, μετά την καταστροφική στροφή προς τα δεξιά και την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερης πλατφόρμας την δεκαετία του 2000 επί καγκελαρίου Σρέντερ, το SPD επέστρεψε σε πιο αριστερές θέσεις.
 
-Ετσι, η προεκλογική εκστρατεία επανέφερε στο προσκήνιο τις παραδοσιακές διαφορές αριστεράς-δεξιάς. Σε αντίθεση με τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά (Die Linke), οι συντηρητικοί δήλωσαν ότι αντιτίθενται στην εισαγωγή φόρου στον πλούτο, υποσχέθηκαν την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση του κόστους της επανένωσης δυτικής-ανατολικής Γερμανίας και προτείνουν τη μείωση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη από 30 % σε 25%.
 
Η αύξηση του κατώτατος μισθού, η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων, μέτρα για φτηνή στέγη , αποτέλεσαν κοινές εξαγγελίες Πρασίνων-SPD και Die Linke.
 
-Η μάχη αριστεράς-δεξιάς πήρε και ιδεολογικές διαστάσεις και εγκαινιάστηκε από την ίδια την Μέρκελ. Για να σώσει το κόμμα της που βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, η καγκελάριος επικαλέστηκε στη Βουλή τον μπαμπούλα της αριστεράς στην εξουσία, με την μορφή της συμμετοχής του Die Linke στην επόμενη κυβέρνηση. Τη σκυτάλη πήραν οι Χριστιανοδημοκράτες ηγέτες που θυμηθηκαν διάφορες αντιπολεμικές, αριστερές θέσεις του SPD μετά τον πόλεμο. Ευτυχώς η συζήτηση σταμάτησε στο 1945 και δεν πήγε πιο πριν..

Ads

-Παρότι το προβάδισμα που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις μερικούς μήνες πριν δεν επιβεβαιώθηκε από τις κάλπες, οι Πράσινοι είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, φτάνοντας από το 10 στο 15%.
 
-Το Die Linke έχασε περίπου τη μισή εκλογική του δύναμη και παλεύει για περάσει το φράγμα του 5% και να εισέλθει στη Βουλή. Λάθη στην προεκλογική εκστρατεία επηρέασαν το τελικό ποσοστό, αλλά βασικά οι ψηφοφόροι του στράφηκαν προς τους Σοσιαλδημοκράτες στη λογική της χρήσιμης ψήφου. Ο πολύ αξιόλογος Γκρέγκορ Γκίζι, πρώην επικεφαλής του κόμματος, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καταστροφικό».
 
Το νέο δεν είναι καλό για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί το Die Linke είναι το κόμμα που έχει υποστηρίξει ενεργά τις ελληνικές διεκδικήσεις, από τη μείωση του χρέους μέχρι το κατοχικό δάνειο. Αλλά και επειδή, ακόμη και αν εκπροσωπηθεί στη Βουλή, είναι  αριθμητικά αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους Πράσινους και το SPD. Ετσι, με συχνές θέσεις εναντίον της Ελλάδας, οι “κεντρώοι” Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι προ των πυλών της εξουσίας και αποτελούν το κόμμα- μπαλαντέρ της λύσης, καθώς ο Μεγάλος Συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών- SPD που κυβερνούσε τόσα χρόνια αποτελεί την έσχατη λύση.
 
-Υπάρχουν πολλές  πιθανότητες, πάντα υπό τον όρο το SPD να κερδίσει οριστικά την πρωτιά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης SPD-Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών. Οι τελευταίοι έχουν νεοφιλελεύθερες θέσεις και αν ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίντνερ, υπέρμαχος του σφιχτού δημοσιονομικού κορσέ και θιασώτης του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού, αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ζήτω που καήκαμε και στην ΕΕ και στην Ελλάδα.
 
Από την άλλη πλευρά, αν οι Πράσινοι αναλάβουν το υπουργείο των Εξωτερικών, θα έχουμε πιθανώς μια πιο σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία και ίσως μια « γενναιόδωρη χειρονομία» προς την Ελλάδα, όπως είχαν δηλώσει προεκλογικά, στο ζήτημα των επανορθώσεων.
 
-Ένα ευχάριστο νέο είναι η πτώση της ακροδεξιάς που τα πρώτα αποτελέσματα τη φέρνουν να χάνει περίπου 2.5 μονάδες και να κινείται στο 10%. Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν κέρδισε από το αντιεμβολιαστικό κίνημα στο οποίο δημαγωγικά πρωτοστάτησε.
 
-Τέλος, ο σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης θα είναι δύσκολος και θα πάρει χρόνο, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν μεγάλες διαφορές με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας και της κοινωνικής πρόνοιας. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν συμφωνούν με πολλές από τις προτάσεις των Πρασίνων για την κλιματική κρίση. Όσοι περίμεναν να δουν τη « νονά» Μέρκελ να φεύγει, θα πρέπει να κάνουν υπομονή, ίσως μέχρι τα Χριστούγεννα.
 
Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ φεύγει, αλλά οι Μερκελιστές μένουν
Δείτε: «Η Νονά»: Δείτε στο Tvxs.gr το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την Άνγκελα Μέρκελ