Την 26η του Μάη στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια εξαιρετικά «βαριά» ήττα, όπου θα βρεθεί πίσω από την ΝΔ (ποσοστό: 33.12%) με ένα ποσοστό της τάξεως του 23.75% και μια διαφορά της τάξεως των 9.37 μονάδων. Την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα ο πρώτος γύρος των δημοτικών & περιφερειακών εκλογών, όπου και εκεί το τότε κυβερνών κόμμα θα υποστεί άλλη μια σοβαρού χαρακτήρα ήττα. Το ίδιο θα συμβεί και στον δεύτερο γύρο την 2α του Ιούνη.

Ads

Μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενώ το Σύνταγμα κατά ξεκάθαρο τρόπο του επέτρεπε την συνέχιση της κυβερνητικής του θητείας μέχρι αρχές του Οκτώβρη το αργότερο, ο Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου.

Σε αντίθεση με την οξύτητα των πνευμάτων στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, αυτή των εθνικών ήταν άνευρη, το αποτέλεσμα άλλη μια σημαίνουσα ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Η ΝΔ από το 33.12% των ευρωεκλογών ανήλθε στο 39.85 και απέκτησε μια ισχυρή αυτοδυναμία των 158 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει μια σημαίνουσα έκπληξη και από το 23.75% θα εκτοξευθεί στο 31.53%. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη ήττα σε πολλαπλά επίπεδα, επιστρέψαμε σε έναν σημαίνων δικομματισμό και ένα ξεκάθαρο διπολικό σύστημα, όπου από την μια πλευρά ο συντηρητικός κόσμος εκπροσωπείται ξεκάθαρα από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την άλλη πλευρά ο προοδευτικός χώρος εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ιστορία της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως έρχεται από μακριά, με το Κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την Ένωση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου (εν συντομία ΠΑΣΟΚ) και θα πάει πολύ μακρύτερα. Με το ποσοστό που λοιπόν έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 4 χρόνια και 5 μήνες στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας με τα επιτεύγματα – με τα λάθη και ως ο ένας εκ των δύο πόλων του πολιτικού και κομματικού συστήματος, έχει μέγα χρέος να μετατραπεί στην πλήρη έκφραση της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως, εκείνο το Κίνημα που θα εκφράσει τους αδύναμους αλλά και την μεσαία τάξη, την υγιή επιχειρηματικότητα και θα έχει στόχο την εκ νέου ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, πολύ καλύτερα προετοιμασμένος απ’ ότι ήταν τον Ιανουάριο του 2015.

Ads

Στην πορεία λοιπόν προς το συνέδριο, το οποίο πρέπει να είναι δυναμικό & ρηξικέλευθο ίσως και ιδρυτικό, ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, οι συνεργαζόμενες προοδευτικές δυνάμεις, τα στελέχη, τα μέλη,  οι φίλοι του κόμματος, οι υποστηρικτές θα πρέπει να βοηθήσουμε εκφράζοντας κριτική άποψη για τον μετασχηματισμό του κόμματος και σαφέστατα το μέλλον του προοδευτικού μετώπου.

Όσον αφορά το πρώτο, τον μετασχηματισμό του κόμματος, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προ ημερών αποφασίστηκε η προώθηση εφαρμογής 6 βημάτων, τα εξής:

1. Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ( ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
2. Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
3. Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
4. Η έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου. Εγγραφές σε κεντρικά σημεία / περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο διαδίκτυο.
5. Οι ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
6. Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.
Αυτά τα πρώτα έξι βήματα μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική πρώτη ΄΄μαγιά΄΄ για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα χρειαστούμε πολλά περισσότερα. Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος ήρθε η ώρα να ανοίξει και το ζήτημα του τρόπου εκλογής του προέδρου & της ηγεσίας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προς τιμή του προ ημερών ανέφερε το εξής, στην περιρρέουσα συζήτηση περί του μοντέλου για εκλογή από την βάση του κόμματος «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμιά εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους. Η συζήτηση όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί το ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών»….”. Κατ’ εμέ το μοντέλο της εκλογής από την βάση του κόμματος, θα ήταν μια εκπληκτική ΄΄ένεση΄΄ τόνωσης του στοιχείου της εσωκομματικής δημοκρατίας, παραπέρα θα δημιουργούσαμε έναν καινούργιο δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο που μας ψήφισε την 7η Ιουλίου. Το ζήτημα της εκλογής από την βάση είναι σοβαρό, δεν χρειάζονται βιασύνες, μπορούμε να δούμε μοντέλα από την Ευρώπη.
Πέρα από τα οργανωτικά ζητήματα, στην νέα διακήρυξη θα πρέπει πιστεύω να γίνει ξεκάθαρη αναφορά στην τοποθέτηση μας εμπρός κρίσιμων ζητημάτων όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση άλλως η τεχνολογική επανάσταση, τα περιβαλλοντικά ζητήματα ή άλλως η κλιματική αλλαγή, το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, ο ρόλος μας στην πορεία μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος. Οφείλουμε να είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού Εγχειρήματος, να προσπαθήσουμε με έτερες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις σε πολλαπλά επίπεδα να προωθήσουμε την προοδευτική μετεξέλιξη της ΕΕ.
Υπάρχει χρόνος όχι άπλετος για να μεταμορφώσουμε το κόμμα, την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι θα πρέπει να ασκείται πολυδιάστατη – δυναμική και με αδιάσειστα επιχειρήματα αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Στην συζήτηση που κατά καιρούς έχει ανοίξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ΄΄μετακομίσει΄΄ στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (PES) από την τωρινή την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL), κατά την άποψη μου οφείλει να παραμείνει στην GUE/NGL. Στο PES υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που κατάφεραν και διέφυγαν του κινδύνου του αφανισμού και δίνουν το σήμα για την νέα εποχή όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) & της Πορτογαλίας (PS). Στην GUE/NGL ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που ανεδείχθη πρώτο σε εθνικές εκλογές (Ιανουάριος και Σεπτέμβρης του 2015) και παρά την φθορά μετά από 4.5 χρόνια έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 31.53%, το οποίο με την ευκαιρία προς στιγμήν το καθιστά το μεγαλύτερο σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Χώρο.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που θα επιχειρούμε την μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα, το οποίο θα έχει στόχο να εκφράσει σε πλήρη βαθμό την Μεγάλη Δημοκρατική & Προοδευτική Παράταξη αλλά και την πλειοψηφία του λαού μας, έχουμε χρέος να προωθήσουμε την συνεννόηση και συνεργασία σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο των προοδευτικών δυνάμεων, το επονομαζόμενο Προοδευτικό Μέτωπο.

Μόλις πριν από λίγες μέρες στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς συναντήθηκε και συνομίλησαν για ποικίλα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αποτελείται από πρόσωπα και συλλογικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, και οι οποίοι/οποίες επιζητούν την συνεννόηση και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κάναμε, το κάνουμε και πρέπει να το εντείνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει να καλεί για συνεννόηση και συνεργασία όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όλα τα κόμματα (όπως το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ). Ήδη πριν τις ευρωεκλογές και τις εθνικές ο Γιώργος Παπανδρέου παρά την επιφυλακτικότητα του, είχε αναφέρει πως μετά από το πέρας των εκλογικών αναμετρήσεων μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος πάντα πάνω σε προγραμματική βάση, το οποίο είναι το πλέον ορθό και υγιές. Επίσης ο Δημήτρης Κρεμαστινός σε ένα βήμα παραπέρα έχει μιλήσει για μονόδρομο περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστον να γίνει συζήτηση μιας και είναι όμορα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ως η ηγετική δύναμη στον προοδευτικό χώρο έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εμβαθύνουν την πρωτοβουλία για συνεννόηση και παραπέρα για συνεργασία. Θα μπορούσαμε κάλλιστα για αρχή να προτείνουμε την δημιουργία κάποιων σωμάτων αποτελούμενα από τα προοδευτικά κόμματα που σε κάποιον χώρο θα συνέρχονται και για αρχή θα συζητήσουν τα σημεία που βρίσκονται κοντά και αυτά που τους χωρίζουν. Πρέπει πάση θυσία να γίνει αρχή για συνεννόηση.

Παράλληλα ως η μεγαλύτερη δύναμη στον Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προωθήσει στην νέα περίοδο που έχει εκκινήσει, την βαθύτερη και ουσιαστικότερη συνεννόηση και συνεργασία των προοδευτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές – Ευρωπαϊκή Αριστερά – Πράσινοι). Η επονομαζόμενη Progressive Caucus οφείλουμε να την εμβαθύνουμε. Οφείλουμε να βρούμε διαύλους επικοινωνίας με όλα τα προοδευτικά κόμματα στην ΕΕ, να δούμε πως μπορεί σε κάθε κράτος-μέλος να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία των εκεί προοδευτικών κομμάτων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τον προοδευτικό μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Σε συνεννόηση με όλα τα προοδευτικά κόμματα θα μπορούσαμε να προτείνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σώμα όπου θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων αυτών των κομμάτων, θα συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να συζητούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα, γιατί όχι να διαμορφώνουν και μια κοινή ατζέντα. Ήδη σε λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Κόμο της Ιταλίας στο Συνέδριο “Intelligence” όπου θα ομιλήσει σε τραπέζι μαζί με τους Ρομάνο Πρόντι, Μάριο Μόντι, Ενρίκο Λέτα και Φρανς Τίμερμανς για τον μετασχηματισμό της ΕΕ.

Ο στόχος του μετασχηματισμού του κόμματος και το μέλλον ενός στιβαρού προοδευτικού μετώπου εδώ αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνον εύκολη υπόθεση δεν είναι, συγκεκριμένη και ΄΄τυποποιημένη΄΄ ΄΄συνταγή΄΄ που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία δεν υφίσταται. Αντιθέτως όπως σε κάθε κόμμα που βάσει παρόμοιων συνθηκών οδηγείται σε ένα δομικού χαρακτήρα συνέδριο, ενυπάρχουν πολλά ΄΄μονοπάτια΄΄. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι το ΄΄γερό χαρτί΄΄ άλλως ο ΄΄ήλιος΄΄ του κόμματος αλλά πια για να προχωρήσουμε μπροστά, όπως αναφέρει και η παροιμία ΄΄ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη΄΄, χρειάζεται να πλαισιωθεί από μια ισχυρή συλλογικότητα, αυτή θα είναι το οιωνεί νέο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηρουμένων των συνθηκών & αναλογιών μαζί με το επιτελείο του οφείλουν να σχεδιάσουν μια Νέα 3η του Σεπτέμβρη, εν ολίγοις μια Διακήρυξη που θα είναι Οραματικού Χαρακτήρα, θα δίνει το απαιτούμενο βάρος σε κορυφαία ζητήματα της εποχής όπως η τεχνολογική επανάσταση – η κλιματική αλλαγή – ξεκάθαρη θετική στάση απέναντι στο Ευρωπαϊκό Εγχείρημα, θα προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Προοδευτικού Κόσμου και γιατί όχι της πλειοψηφίας του Λαού.

Με ένα στιβαρό κόμμα στο εσωτερικό και την προσπάθεια δημιουργία αρραγούς προοδευτικού μετώπου στο εσωτερικό, θα πρέπει να επιδιώξουμε την συνεννόηση και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην ΕΕ.

Με τόλμη για ένα ευοίωνο μέλλον, με όραμα για μια προοδευτική Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με πάθος – αποφασιστικότητα & μαχητικότητα σε ότι πράξουμε, ας κάνουμε ένα δυναμικό & ρηξικέλευθο βήμα εμπρός για να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη και ανεπανάληπτη αντανάκλαση της Μεγάλης Δημοκρατικής & Προοδευτικής Παρατάξεως που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

To Tvxs.gr ανοίγει το διάλογο για την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο προς το συνέδριο για τον μετασχηματισμό του κόμματος, δίνουμε το βήμα, φιλοξενώντας συνεντεύξεις κι άρθρα στελεχών, μελών και αναγνωστών για το αύριο του προοδευτικού μετώπου. Μπορείτε να στείλετε το δικό σας άρθρο γνώμης στο [email protected].