Αυτό που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες είναι πως υπάρχει μια σταδιακή αλλά σαφής μεταστροφή υπέρ του ναι, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών έχει πανικοβάλει τον κόσμο. Επιπλέον οι συνεχείς προτάσεις από την πλευρά των εταίρων δείχνουν πως το ναι θα οδηγήσει σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ το όχι θα οδηγήσει πιθανότατα σε πλήρες αδιέξοδο ή στην καλύτερη περίπτωση στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ads

Η κυβέρνηση έκανε μια αποτελεσματική κίνηση με την προκήρυξη δημοψηφίσματος, αλλά έπρεπε να την διαχειριστεί σωστά, σαν διαπραγματευτικό όπλο. Αυτό σημαίνει πως έπρεπε αμέσως να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Μια συμφωνία υπό τις συνθήκες αυτές, που θα είχε κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών και δέσμευση για ρύθμιση του χρέους, ενώ θα ξεμπλοκάριζε και το αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ, θα ήταν απολύτως διαχειρίσιμη πολιτικά από την κυβέρνηση και θα πέρναγε εύκολα και από τη Βουλή. Η κυβέρνηση θα κέρδιζε έτσι τον απαραίτητο χρόνο και θα περίμενε το φθινόπωρο, για την οριστική συμφωνία.

Αντίθετα, σε διαφορετική περίπτωση, εάν πάει την Κυριακή στο δημοψήφισμα, χωρίς συμφωνία, τότε ρισκάρει την πτώση της. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να επιχειρηματολογήσει κανείς υπέρ του όχι, χωρίς ταυτόχρονα να συνυπολογίζει και την ανάληψη του οικονομικού κινδύνου. Δωρεάν επανάσταση δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία.

Ads

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει ακόμη το χρόνο να προχωρήσει σε μια συμφωνία και να προτείνει ναι στο δημοψήφισμα. Πρέπει να το επιχειρήσει. Η άλλη επιλογή της είναι η σχεδιασμένη πτώση της, με σκοπό να μην εμπλακεί στις μνημονιακές πολιτικές και να περιμένει την αποτυχία των προγραμμάτων.

Πλην όμως αυτή δεν είναι καθόλου ασφαλής προοπτική. Είναι βέβαιον ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, θα λάβει σημαντικά μπόνους στήριξης από τους ευρωπαίους, που θα αδράξουν την ευκαιρία και θα καθαρίσουν το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Επομένως τα σχέδια επανόδου της αριστεράς θα αποτύχουν με βεβαιότητα.

Αυτό που μένει στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή μιας συμφωνίας, την οποία θα παρουσιάσει ως το αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγματευτικής στάσης.

Κάθε άλλη επιλογή οδηγεί στην πτώση της.