Πάει πάνω από μήνα που οι χώρες των Βαλκανίων εξακολουθούν να χτυπούν κόκκινο. Παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν ήδη με τα στοιχεία που από τις 14 Ιουνίου, οι υγειονομικές και κατ’επέκταση οι κυβερνητικές αρχές δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα περί τίνος πρόκειται, με αποτέλεσμα να υπάρξει η γνωστή έκρηξη στους αριθμούς των εισαγόμενων κρουσμάτων, με την επίσης γνωστή και τραγελαφική αντιμετώπιση των περιστατικών στην Εύβοια, που ένας Θεός ξέρει τι είδους πρωτόκολλα διαχείρισης ακολούθησε!

Ads

Πολύ φοβάμαι, ότι ενώ επιχειρήθηκε να παραμείνει «μεταξύ μας», δεν έχει διαλάθει της προσοχής των αρχών των υπόλοιπων χωρών που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών τους.

Η διασφάλιση αυτή δεν αφορά μόνο τον έλεγχο του κατά πόσον οι επιλεχθέντες προορισμοί εξακολουθούν να παραμένουν ανά πάσα στιγμή ασφαλείς, ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, όσοι από τους κατοίκους των χωρών τους έχουν αποφασίσει να κάνουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Αφορά φυσικά και την επιστροφή και επανένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον τους, ώστε να μην εκθέσουν τους υπόλοιπους «συμπολίτες τους» σε κινδύνους, κουβαλώντας τον ιό και τη νόσο από το εξωτερικό.

Με άλλα λόγια παρακολουθώντας επιμελώς, σχολαστικά και καθημερινά ΠΑΝΤΟΥ την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν τη δυνατότητα ανάλογα με τα δεδομένα «να βάλουν κάποιες χώρες στο κόκκινο». Η πανδημία εξελίσσεται γενικά επικίνδυνα, εμείς εξετάζουμε απλά με καθυστέρηση, μια μικρή εικόνα της τραγικής πραγματικότητας που εξελίσσεται σε ενεστώτα χρόνο.

Ads

Γι αυτό οι επιδημιολογικές αρχές κάθε χώρας οφείλουν να επαγρυπνούν διπλά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Το γεγονός ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα των δεδομένων των προηγούμενων  δυο τουλάχιστον εβδομάδων και ότι οι αλλαγές αξιολογούνται γενικά ανά 15ήμερο περίπου, δεν μας απαλλάσσει από την υποχρέωση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ παρακολούθησης σε παγκόσμιο, όπως είπαμε, επίπεδο. Αντίθετα επιβάλλεται γιατί μια συνεχής τάση αύξησης ή μείωσης στις τιμές των διαφόρων παραμέτρων που παρακολουθούμε, μας εξοπλίζει με στοιχεία, προκειμένου να προβλέψουμε έγκαιρα τις εξελίξεις, χωρίς να περιμένουμε σαν τυπολάτρες να συμπληρωθεί το 15ήμερο.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση που είναι ευθύνη των υγειονομικών αρχών κάθε χώρας, – εφόσον βέβαια είναι σε θέση να παρακολουθεί και πολύ περισσότερο να αξιολογεί τα δεδομένα – αποτελεί το κατάλληλο και απαραίτητο εργαλείο για τη λήψη των αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι όταν λόγω των πρόσφατων αρνητικών στοιχείων κάποιες χώρες πρέπει να μπουν στο κόκκινο, τότε ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ.  Και επειδή τα μέτρα είναι ποικίλλα, εφαρμόζονται ανάλογα με τη βαρύτητα, την επικινδυνότητα και διακρίνονται σε προσωρινά, έκτακτα, επείγοντα, σταδιακά κλπ. Πάντα ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των εξεταζόμενων χωρών.

Άραγε τι συνέβη και υπήρξε τόση μεγάλη καθυστέρηση, στην αντιμετώπιση μιας «προαναγγελθείσης από τις 14 Ιουνίου επιδείνωσης» της κατάστασης στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας;

Ίσως σε αυτό να μπορεί να δώσει μια απάντηση οι εξηγήσεις  του κου Μαγιορκίνη, σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιαγράφων στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega στις 21 Ιουλίου

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για μια απρόβλεπτη κατάσταση!

Από την άλλη επιχειρείται να περιοριστεί το πρόβλημα μόνο στη διακίνηση κάποιων ειδικών κατηγοριών πολιτών και μάλιστα, αυτών που μπαινοβγαίνουν περνώντας τα σύνορα με την Αλβανία. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, τι σημαίνει η ομολογία : «…Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα θέμα με υψηλό σχετικά επιπολασμό σε ανθρώπους που μπαινο-έβγαιναν από την Αλβανία και είναι αυτό που κίνησε κυρίως την …..(διακόπτεται από τον δημοσιογράφο)».

Πώς το γνώριζαν; είχαν γίνει τεστ; πόσα; σε πόσους; για πόσο διάστημα; Κι αν ναι και πράγματι είχε τεκμηριωθεί με τεστ, τι περίμεναν για να κτυπήσουν το καμπανάκι και να ληφθούν τελικά μέτρα με τόση καθυστέρηση ;

Ο κος Μαγιορκίνης απαντά στη συνέχεια για «λογαριασμό της κυβέρνησης» : «…Το συζητάγαμε εδώ και αρκετό καιρό. Υπάρχουν νομικά θέματα, όταν προσπαθείς να κλείσεις έτσι τα σύνορα…». Έτσι, πως έτσι δηλαδή ; Με το «έτσι» αναφέρεται μήπως στον «υψηλό σχετικά επιπολασμό»; Εξάλλου ποιοι «συζητάγανε εδώ και αρκετό καιρό»; και πόσο;

Αναρωτιέμαι ποιος έχει εξουσιοδοτήσει τον κο Μαγιορκίνη να αναλάβει παράλληλα με το ρόλο του επιδημιολόγου και τον ρόλο του νομικού συμβούλου και μάλιστα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων ; Άραγε ισχύει αυτό και για άλλους «ειδικούς» του υγειονομικού τομέα ; Έχουν επιφορτισθεί και εκείνοι με ανάλογες αρμοδιότητες;

Ποιος ζήτησε τη γνώμη τους εκτός από την  εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και τον προσδιορισμό της βαρύτητας και της επικινδυνότητάς της. Όπως φαίνεται δεν ήταν καν σε θέση να εκτιμήσουν, παρά τα στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεσή τους στις διεθνείς βάσεις δεδομένων και όχι από δημοσιογραφικές πληροφορίες που περιορίζονται, όπως άλλωστε είναι φυσικό στους αριθμούς που αφορούν μόνο τις  στοιχειώδεις παραμέτρους (αρ. κρουσμάτων, θανόντων κλπ) ;

Το πρόβλημα δυστυχώς δεν υφίσταται μόνο για τα σύνορά μας μόνο με την Αλβανία, αλλά και για εκείνα με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, που όπως φαίνεται από το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Tvxs κάθε άλλο παρά μπορούν οι «ειδικοί» να ισχυρίζονται ότι «..θεωρούμε πια ότι είναι αρκετά  ασφαλή.»

Πως είναι ασφαλή; Με το να έχει καταργηθεί ο έστω κι αυτός ο περιορισμένος έλεγχος, που γίνονταν με βάση τα περιβόητα  «λογισμικά που βασίζονται σε έξυπνους αλγόριθμους» ;

Ή μήπως με τα πιστοποιητικά αρνητικών τεστ από  «εργαστήρια των Καρπαθείων», που δεν έχουμε την τύχη να ξέρουμε αν είναι πιστοποιημένα, αφού σύμφωνα με την αναφορά, τα συνεργεία δεν έχουν κατάλογο με τα πιστοποιημένα εργαστήρια από τις χώρες των επισκεπτών.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι ψάχνοντας θα βρει κι άλλα λάθη και αδυναμίες, που σε τέτοιους καιρούς αποτυπώνονται σε αριθμούς νοσούντων και θανάτων !!

Θεωρώ όμως επιβεβλημένο να κάνουμε μια σύντομη έρευνα για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές μας χώρες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Ας ξεκινήσουμε  με το διάγραμμα που αφορά την πορεία της πανδημίας σε αυτές τις χώρες

image

Η πορεία δυστυχώς είναι κακή, η τάση είναι η επιδείνωση και επιπλέον το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα διενεργούμενα τεστ, είναι εξαιρετικά υψηλό !!

Ας σημειωθεί ότι δυο χώρες η Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο, δεν δίδουν καν στοιχεία για τα διενεργούμενα τεστ. Κατά συνέπεια με άγνωστο αριθμό τεστ και κατ’ επέκταση αριθμό πραγματικών υπαρκτών κρουσμάτων, είναι προφανώς εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατο να είναι σε θέση να πετύχουν την επιδιωκόμενη περιχαράκωση.
Συνεπώς εμείς τι θα πρέπει να περιμένουμε ;;;

Ας δούμε τώρα και πως διαμορφώνονται οι δείκτες Re σε αυτές :

image

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς όλες είναι πάνω από το 1. επιπλέον η κατάσταση αυτή παρουσιάζει επικίνδυνη διακίνηση όλες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ένα άλλο επιπλέον σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η προσαύξηση στη σχέση αναρρώσαντες προς ενεργά κρούσματα είναι συνεχώς αρνητική σε βάρος των αναρρωσάντων και προς όφελος των ενεργών κρουσμάτων.

Με άλλα λόγια υπερτερούν τα ενεργά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή των νοσούντων γεμίζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ο,τι αδειάζει, με αποτέλεσμα η νόσος να είναι για μεγάλο διάστημα και σε έκταση ενεργός στον πληθυσμό.

Έναν πληθυσμό από τον οποίον εμείς περιμένουμε τουρίστες.

Αυτό δείχνουν τα ακόλουθα διαγράμματα :

image

Παραθέτω το γενικό διάγραμμα, αλλά επειδή δεν είναι αρκετά ευκρινές διότι στο σημείο που αντιστοιχεί στη πρόσφατη ημερομηνία συμπίπτουν περισσότερες από μια καμπύλες, παραθέτω και τη μεγέθυνση του σημείου σύμπτωσης.

image

Το προηγούμενο δημοσίευμα επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια του ΕΟΔΥ στη διαχείριση της πανδημίας, αποκαλύπτοντας το χάος που επικρατεί από τον ΕΟΔΥ στα σύνορα. Το σημερινό όμως δείχνει τον κίνδυνο που δεν αντιλαμβάνεται τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και οι «ειδικοί επιστήμονες», που έχουν αναλάβει να μας βοηθήσουν «να πάρουμε πίσω τις ζωές μας» !!

Η πρόσφατη απόφαση σχετικά με την επέκταση της εφαρμογής του μέτρου, της  υποχρέωσης  των επισκεπτών από Βουλγαρία και Ρουμανία, να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση για αρνητικό εργαστηριακό τεστ PCR για τον κορονοιό κατά την είσοδό τους στη χώρα ακόμη και από τα αεροδρόμια, αποτελεί μερική μόνο λύση του προβλήματος.

Τα προβλήματα που περιγράφηκαν στο προαναφερθέν άρθρο και που αποτελούν μαρτυρία της υπαλλήλου του ΕΟΔΥ, επιβάλλεται να επιλυθούν άμεσα. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν κι αυτά στις υπόλοιπες πύλες εισόδου, στα αεροδρόμια.

Τέλος μήπως είναι επιτέλους καιρός να αντιδράσει έγκαιρα αυτή τη φορά οι αρμόδιες αρχές και να προβληματιστούν σοβαρά για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, όπως για παράδειγμα ένα προσωρινό κλείσιμο των συνόρων μέχρι τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στις γειτονικές χώρες;