Η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τις «παράνομες πολιτικές διώξεις» της και ο Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε πως η ΧΑ «σύντομα θα δικαιωθεί νομικά στα ανεξάρτητα δικαστήρια».[1] Στην ανακοίνωσή της, η ΧΑ εκθειάζει το ΕΔΔΑ: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), μαζί με τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, συνιστά ένα πλήρες και αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, το οποίο επιβάλλει στα Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τον σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων. Οι διατάξεις της ΕΣΔΑ δεσμεύουν πλήρως την Ελλάδα. Παράλληλα, το κάθε άρθρο της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνει ατομικό δικαίωμα είναι διάταξη αμέσου εφαρμογής και κανών δημοσίας τάξεως». Του Παναγιώτη Δημητρά

Ads

Πριν ένα χρόνο όμως, στις 9 Ιανουαρίου 2013, η ΧΑ είχε άλλη άποψη για το ΕΔΔΑ. Ανακοίνωνε πως «Οι συνήθεις κατήγοροι της Χρυσής Αυγής καταδικάζουν την Ελλάδα».[2] Συγκεκριμένα: «Για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, καταδίκασε την Ελλάδα το δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι την περίοδο 2009-10, οι μάρτυρες των δικαστηρίων υποχρεώνονταν να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο! (…) Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά, ότι δεν εκπροσωπεί τη βούληση των χριστιανικών λαών της Ευρώπης, δικαίωσε την Μ.Κ.Ο. και καταδίκασε το Ελληνικό Κράτος. Την προσφυγή στο δικαστήριο, είχαν υπογράψει οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, όλοι τους μέλη της αντεθνικής οργάνωσης ‘ελληνικό παρατηρητήριο του Ελσίνκι’. (…) Τα μέλη της κρατικοδίαιτης αυτής σέχτας του μισελληνισμού, έχουν παραστεί 48 φορές ως μάρτυρες κατηγορίας κατά του Ελληνικού Κράτους, σε ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν παραβίαση δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι έχουν αναλάβει εργολαβικά, την εκστρατεία αποδόμησης του Έθνους μας, επιβάλλοντας τα πλαίσια της σιωνιστικώς εννοούμενης ‘πολιτικής ορθότητας’, σε κάθε πτυχή της ελληνικής ζωής. Το εξοργιστικότερο δε, είναι το γεγονός πως οι σύγχρονοι αυτοί εφιάλτες, καταδικάζουν την Ελλάδα με χρήματα που τους διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, ήτοι ο Ελληνικός Λαός» [υπογράμμιση από το συγγραφέα]. Η ΧΑ και οι βουλευτές της που σήμερα προσφεύγουν στο ΕΔΔΑ χρηματοδοτούνται και αυτοί από τον ελληνικό λαό…

Η ΧΑ στην προσφυγή της ισχυρίζεται πως: «Η όλη διαδικασία σύλληψης, δίωξης και προσωρινής κράτησης του (…) Νικολάου Μιχαλολιάκου, του (…) Χρήστου Παππά και του (…) Ιωάννη Λαγού, αντιβαίνει στα άρθρα 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων), 5.3 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία), 6.2 (τεκμήριο αθωότητας) και 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 3 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές)». Ειδικότερα κατά τη ΧΑ το τεκμήριο αθωότητας παραβιάστηκε από δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Υπουργών για τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και των συλληφθέντων ενώ το δικαίωμα για ελεύθερες εκλογές παραβιάστηκε από την απουσία από τη Βουλή των συλληφθέντων.

Διαβάστε επίσης:
Στο ΣτΕ η Χρυσή Αυγή για.. ανθρώπινα δικαιώματα

Ads

 
Η ΧΑ επικαλείται απόφαση της 15 Οκτωβρίου 2013 του ΕΔΔΑ στην υπόθεση  Gutsanovi κ.λπ. κατά Βουλγαρίας. Όπως γράφτηκε στην Καθημερινή της 30 Νοεμβρίου 2013,[3] το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε τότε πως η κατ’ οίκον σύλληψη ενός βουλυετή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συζύγου του δεν έγινε με τρόπο που να διασφάλιζε ότι τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χειροπέδες στο βουλευτή κ.λπ.) ήταν απολύτως αναγκαία για τη σύλληψη των υπόπτων διάπραξης ποινικών αδικημάτων και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο ποινικής έρευνας, ότι η προσωρινή κράτηση του βουλευτή επί 118 ημέρες δεν στηριζόταν σε επαρκείς αιτιολογίες των δικαστικών αρχών, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας από δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και δικαστικό βούλευμα για μη αποφυλάκιση που παρουσίαζαν ανεπιφύλακτα ως ένοχο το βουλευτή, καθώς και ότι η αστυνομική έρευνα και σύλληψη στην κατοικία, καθώς και η παρακολούθηση των τηλεφώνων της συζύγου, έγιναν κατά παραβίαση του δικαιώματος των προσφευγόντων σε σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.
 
Η προσφυγή πιθανώς να αντιμετωπίσει  προβλήματα παραδεκτότητας λόγω μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. Αν εξαιρεθούν οι προσφυγές που έγιναν κατά της προσωρινής κράτησης των τριών στελεχών της ΧΑ και απορρίφθηκαν, δεν φαίνεται να έχουν τεθεί στην ελληνική δικαιοσύνη τα άλλα παράπονα, για παράδειγμα με μηνύσεις, και άρα δεν μπορούν να εξετασθούν από το ΕΔΔΑ, το οποίο απαιτεί η ελληνική δικαιοσύνη να έχει εξετάσει όλες τις φερόμενες παραβιάσεις της ΕΣΔΑ πριν ασχοληθεί με αυτές το ΕΔΔΑ. Ταυτόχρονα, η εκτεταμένη νομολογία του ΕΔΔΑ για την εγκληματική μορφή των ρατσιστικών πράξεων αφαιρεί κατά ένα μέρος τη δυνατότητα παραλληλισμού της επιχείρησης σύλληψης των στελεχών της ΧΑ που κατηγορούνται για βίαιες και ρατσιστικές πράξεις με την επιχείρηση σύλληψης του Βούλγαρου πολιτικού που κατηγορείτο για οικονομική διαφθορά. 
 
Από την άλλη, το ΕΔΔΑ έχει καταδικάσει την Ελλάδα για ανάλογες παραβιάσεις της ΕΣΔΑ. Οι δηλώσεις δύο Υπουργών για τον τότε υπόδικο (και στη συνέχεια τελεσίδικα καταδικασμένο) για το σκάνδαλο του Παντείου Δημήτρη Κώνστα θεωρήθηκαν από το ΕΔΔΑ το 2011 παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Η μεταχείριση του φυλακισμένου καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη» Παύλου Σερίφη παρά τα προβλήματα υγείας του θεωρήθηκε από το ΕΔΔΑ το 2006 εξευτελιστική μεταχείριση ενώ παράλληλα η απαγόρευση παρουσίας του σε δικαστικό συμβούλιο που εξέταζε προσφυγή του παραβιάζει το διαδικαστικό σκέλος του δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία. Ανάλογη και η καταδίκη της Ελλάδας το 2010 για εξευτελιστική μεταχείριση του επίσης φυλακισμένου και καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού παρά το πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας του.
 
Σε «καλή παρέα» επιδιώκει λοιπόν η ΧΑ να βρεθεί καταδικάζοντας για ανάλογες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων το Ελληνικό Κράτος χρησιμοποιώντας χρήματα αυτού του Κράτους, ενέργειες που μέχρι σήμερα καταδίκαζε με βδελυγμία. Η δημοκρατία πάντως μέσα από το κορυφαίο όργανό της, το ΕΔΔΑ, θα κρίνει την προσφυγή της ΧΑ με αντικειμενικότητα, ανεξαρτησία και σεβασμό στο κράτος δικαίου, τρεις έννοιες που η ΧΑ εχθρεύεται αλλά τώρα, αδύνατη στη γωνία καθώς είναι, επικαλείται.   


[1] https://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/h-chrush-augh-katethese-prosfugh-sto-eurwpaiko-dikasthrio-anthrwpinwn-dikai

[2] https://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/oi-sunhtheis-kathgoroi-ths-chrushs-aughs-katadikazoun-thn-ellada

[3] https://www.kathimerini.gr/505086/article/epikairothta/kosmos/eyrwkatadikh-gia-th-syllhyh-politikoy-sth-voylgaria