Γιατί οι πρόσφυγες να περάσουν το χειμώνα στις σκηνές; Γιατί αθώα ασυνόδευτα παιδιά να είναι ακόμη υπό καθεστώς κράτησης; Γιατί ο χειμώνας να βρίσκει απροετοίμαστο το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σίγουρα δεν είναι ο χειμώνας «έκτακτο γεγονός»;

Ads

Είναι σαφές, για κάθε αντικειμενικό παρατηρητή, πως οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων δεν είναι αυτές που έπρεπε και μπορούσαν να είναι.

Είναι  αναμενόμενο η σημερινή αντιπολίτευση να προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση με κάθε αφορμή, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Σχετικά με το προσφυγικό όμως, παρατηρούμε το παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο να επιτίθεται η αντιπολίτευση γενικόλογα στην Κυβέρνηση, αφήνοντας σχεδόν στο απυρόβλητο, με τη συνενοχή πολλών ΜΜΕ, τον καθ’ ύλην υπεύθυνο, δηλαδή τον αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Βεβαίως, είναι εξηγήσιμη η πολιτική ασυλία του κ. Μουζάλα, εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Αρκεί να βάλουμε  στη σειρά μερικά από τα δεδομένα. «Συγγνώμη» σε πρώην υπουργό της ΝΔ, συστηματική αναφορά σε «παράνομους» μετανάστες και στην «εγκληματικότητά» τους, χαρακτηρισμός των προσφυγόπουλων 15-18 ετών ως «διαφορετική κατηγορία» από τα «δικά μας παιδιά», για να εξηγηθεί το ανεπίτρεπτο καθεστώς κράτησης 300 αθώων ανηλίκων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μουζάλας υιοθετεί σταθερά το λεξιλόγιο της δεξιάς, επειδή μάλλον αυτό εξυπηρετεί την προσωπική του ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο ότι ποτέ δεν χρησιμοποιεί πολιτικούς όρους, που θα μπορούσαν να θίξουν κατ’ ελάχιστο το νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο.
Ας κρίνει ο καθένας.

Ads

Το σημαντικό είναι πως η Ελλάδα, οι πολίτες της, οι εθελοντές, οι αλληλέγγυοι, η κυβέρνηση, έδωσαν ένα μάθημα ανθρωπιάς στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο  κόσμο. Τους τελευταίους μήνες, υπό σταθερές πλέον συνθήκες, είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε και την οργανωτική μας ικανότητα ως σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ευκαιρία αυτή δυστυχώς βούλιαξε στους αμφίβολους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού. Επιπλέον έχουν διαφανεί διαχειριστικές σκιές, τις οποίες επισημαίνει πλέον και ο διεθνής τύπος, ενώ ο υπουργός σωπαίνει αμήχανος, όπως έκανε και πρόσφατα σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η δε αναφορά του κ. Μουζάλα, ως δήθεν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, της αποδοχής από τον Πρωθυπουργό της παραίτησής μου από την θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής προσφύγων, μόνον ως πολιτική δειλία μπορεί να αναγνωστεί. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πήραν τις σωστές πρωτοβουλίες, τη σωστή στιγμή. Ο κάθε υπουργός όμως έχει προσωπική ευθύνη στην υλοποίηση των αποφάσεων, άρα οφείλει να λογοδοτεί προσωπικά. Όσο πιο γρήγορα απαντήσει ο κ. Μουζάλας, τόσο καλύτερα θα προστατεύσει τον εαυτό του και, το σημαντικότερο, την Ελληνική Κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως πρόθεσή μου να τροφοδοτήσω εσαεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Το θέμα είναι πρωτίστως οι πρόσφυγες, που υποφέρουν και περιμένουν από την Ελλάδα, από μας, μια πιο αποτελεσματική στήριξη.
Ταυτόχρονα, ως μέλος μιας πολιτική κίνησης, την Κοινωνία Πρώτα, που αγωνίστηκε και πρωτοστάτησε για να έρθει η Αριστερά στην κυβέρνηση, έχω αυξημένες προσδοκίες. Και έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις από την διοίκηση ενός Υπουργείου, το οποίο, μη έχοντας να σηκώσει μνημονιακά βάρη, θα έπρεπε να έχει παραδειγματική λειτουργία και αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα.

* Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι Χειρουργός, πρώην πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και μέλος του Συντονιστικού της «Κοινωνίας Πρώτα». Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής  (από 6 Απριλίου μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2016).