Το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας) θα μπορούσε να σταματήσει CETA – αλλά δεν τόλμησε. Και αυτό παρά τη κριτική που ασκεί σαν κόμμα στη CETA. Το κίνημα ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες στη Γερμανία είναι απογοητευμένο – αλλά δεν το βάζει κάτω, είναι καλά προετοιμασμένο για περαιτέρω αντιμετώπιση

Ads

Η Επιτροπή Ηθικής, οι δικηγόροι, οι Νέοι Σοσιαλιστές, πάρα πολλές τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος, η εργατική πτέρυγα, το γυναικείο τμήμα του, ακόμα και αρκετές οργανώσεις των κρατιδίων είχαν πάρει θέση ενάντια στη CETA. Παρ ‘όλα αυτά, οι εκπρόσωποι στο «μικρό συνέδριο» του κόμματος στο Wolfsburg, ενέκριναν κατά 2/3 την πρόταση της ηγεσίας.

Ο αντικαγκελάριος, ομοσπονδιακός υπουργός και ηγέτης του κόμματος Sigmar Gabriel, δεν εντυπωσιάσθηκε ούτε από τις αντιδράσεις των μελών του κόμματος, ούτε των Γερμανών Πολιτών, που κατέβηκαν κατά χιλιάδες το περασμένο Σάββατο σε διαδηλώσεις ενάντια στη συμφωνία(έως 350.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης και πέντε άλλων πόλεων της Γερμανίας: https://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/-ceta6355253). Υπερασπίστηκε τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι αν αποτύχει η CETA, τότε θα πήγαινε πίσω για δεκαετίες και η προσπάθεια να ολοκληρωθεί η παγκοσμιοποίηση, κάνοντας σαφές ότι είναι δεσμευμένος απέναντι στις πολυεθνικές και τους διεθνείς επενδυτές να προωθήσει με κάθε τρόπο τις διατλαντικές συμφωνίες για την ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης και την επιβολή «παγκόσμιων μνημονίων» στις κοινωνίες. Αυτός ήταν και είναι ο ρόλος της διεθνούς Σοσιαλδημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ισχυρίζεται ότι θέλει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι η CETA είναι ένα βήμα για αυτό.

Έτσι το SPD θα συνηγορήσει υπέρ της συμφωνίας που προτείνεται στο Συμβούλιο Υπουργών, ακόμη και στην προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτή η απόφαση είναι πολύ απογοητευτική και ακατανόητη για το γερμανικό κίνημα, που είχε ελπίσει ότι θα σκόνταφταν οι συμφωνίες και στο κόμμα αυτό που συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και έτσι θα μπορούσε να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Δεν χωρά αμφιβολία: Η σοσιαλδημοκρατία, με πρώτη τη γερμανική, έριξε λευκή πετσέτα στους διεθνείς επενδυτές. Το ευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στις συμφωνίες δε μπορεί να στηριχθεί και να κτίσει πάνω της για την απόρριψή τους. Ο αγώνας πρέπει και θα συνεχισθεί σε όλες τις χώρες επικεντρώνοντας σε άλλα σημεία. Ακόμα και τώρα μπορεί να αποτρέψει την επικίνδυνη συμφωνία. Το πόσο αποφασισμένο και ισχυρό είναι το κίνημα -ιδίως το γερμανικό- το έδειξε το Σάββατο.

Το πλάνο για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι:

• Μετά την έγκριση της CETA στο συμβούλιο Υπουργών, η συμφωνία θα πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Θα πιέσει λοιπόν ενωμένο όλους τους ευρωβουλευτές να αντιληφθούν τις αδυναμίες της συμφωνίας και θα απαιτήσει την απόρριψη από αυτούς.

• Ως μικτή συμφωνία η CETA πρέπει να επικυρωθεί, για να μπει τελικά σε ισχύ, από τα εθνικά κοινοβούλια ( στη Γερμανία πρέπει να επικυρωθεί από την ομοσπονδιακή και την κάτω βουλή-Bundesrat). Το γερμανικό κίνημα θεωρεί ότι η καλύτερη ευκαιρία για αυτό είναι στο Bundesrat. Οι Πράσινοι συμμετέχουν σε 10 από 16 πολιτειακές κυβερνήσεις – μετά την εκλογή του Βερολίνου, ενδεχομένως έως 11. Σχεδόν παντού οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουν με τη CETA στη Bundesrat. Μόνο στη Βάδη-Βυτεμβέργη, στην Έσση και το Αμβούργο αμφιταλαντεύονται. Κατά τους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι και εκεί θα πάρουν θέση ενάντια στη CETA.

• Μέχρι σήμερα, στα άλλα δύο κόμματα που σχηματίζουν τη γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή στη CDU(Χριστιανοδημοκράτες) και CSU(Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας) κατάφερε η ηγεσία τους να κρατήσει μακριά τη συζήτηση για τις συμφωνίες. Περισσότερο η βάση του CSU βλέπει να απειλείται με τη CETA η χωρίς ΓΤΟ(μεταλλαγμένα) γεωργία καθώς και η δικαιοδοσία των τοπικών αρχών της Βαυαρίας. Με ένα δημοψήφισμα στη Βαυαρία θα αναγκασθεί η κυβέρνηση του CSU, να απορρίψει τη CETA στο Bundesrat.

Yπάρχουν λοιπόν προοπτικές να πιεσθεί και στη Γερμανία-κυρίως-και στις άλλες χώρες το αντιπροσωπευτικό τους σύστημα, ώστε να απορρίψει καταρχήν την CETA. Αλλά αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμο αγώνα, σε όλες τις χώρες.

Και οι Έλληνες Πολίτες(το πολίτες με κεφαλαίο για να ξεχωρίσουμε τους ενεργούς πολίτες από τους απαθείς τέτοιους που επιμένουν στην ανάθεση της πολιτικής στα κόμματα εξουσίας) θα πρέπει να ανησυχούν και να κινητοποιηθούν, χωρίς να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση. Να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωμβρίου 2016 με πρωτοβουλία της STOP TTIP CETA TISA Greece στην Αθήνα, στο Σύνταγμα με αίτημα τη μη υπογραφή της CETA από την Ελληνική Κυβέρνηση!

https://www.topikopoiisi.eu/