Αυτά είναι μερικά εμπιστευτικά αποσπάσματα από συνεδριάσεις του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), συμπεριλαμβανομένων συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, σημειωμάτων στελεχών του ΔΝΤ και σχολίων μελών του διοικητικού συμβουλίου. Δείχνουν τις μεγάλες διαφωνίες που υπήρχαν στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα.

Ads

«Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα» . –Rene Weber, εκπρόσωπος της Ελβετίας στο ΔΝΤ

Δήλωση του Ελβετού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ρενέ Βέμπερ (Rene Weber) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Διατηρούμε ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμο το πρόγραμμα. Αμφιβάλλουμε για τις εκτιμήσεις της ανάπτυξης, που μας φαίνονται υπεραισιόδοξεςΑκόμα και μια μικρή απόκλιση από τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος μη-βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Γιατί δεν έχει καν εξεταστεί ακόμα η αναδιάρθρωση του χρέους και η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα διάσωσης;»

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών» . Paulo Nogueira Batista, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ

Ads

Δήλωση του Βραζιλιάνου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάουλο-Νογκουέιρα Μπατίστα (Paulo Nogueira Batista) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Το πρόγραμμα είναι πολύ επικίνδυνο… Είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που κινδυνεύει να υποκαταστήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση με δημόσια… Για να το πω αλλιώς, αντί για πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που χρειάζεται να υποστεί μια βίαιη διόρθωση, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών… Η απόφασή μας να εγκρίνουμε αυτό το προβληματικό και ριψοκίνδυνο πρόγραμμα δε σημαίνει πως θα το υποστηρίξουμε και στο μέλλονΘα πρέπει να διαβουλευθούμε με τους πολιτικούς μας προϊσταμένους και άλλες αρχές προτού διαβεβαιωθούμε πως το ταμείο δεν συμπαρασύρεται στην υποστήριξη ενός προγράμματος που τελικά θα αποδειχθεί μη-βιώσιμο».

«Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος».Pablo Andrés Pereira, εκπρόσωπος της Αργεντινής στο ΔΝΤ 

Δήλωση του Αργεντινού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Πάμπλο Αντρές Περέιρα (PabloAndrés Pereira) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα έπρεπε να έχει τεθεί υπό συζήτηση η εναλλακτική προσέγγιση, ήτοι η εθελούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους… Οι ευρωπαϊκές αρχές θα έπρεπε να έχουν τη σωφροσύνη να προτείνουν μια διαδικασία τακτικής αναδιάρθρωσης του χρέουςΣυμπερασματικά, η εγκριθείσα στρατηγική θα επηρεάσει μόνο περιθωριακά το αξιόχρεο της Ελλάδας… Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί σε πολύ χειρότερη κατάσταση μετά την εφαρμογή αυτού του προγράμματος».

Δήλωση του Ιρανού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Τζαφάρ Μοτζαράντ (JafarMojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ενδιαφερόμασταν να αποσαφηνιστούν οι επιλογές που έχουμε όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέουςΘα προσδοκούσαμε αυτές οι επιλογές να έχουν εξεταστεί σε κάποια έκθεση, έστω κι αν δεν υπήρχε πρόθεση να τις υιοθετήσουμε».

«Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες…» . Jafar Mojarrad, εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο ΔΝΤ

Δήλωση του Αιγυπτίου διευθυντή Τζαφάρ Μοτζαράντ (Jafar Mojarrad) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Θα ήμασταν ευγνώμονες αν υπήρχε προσεκτικότερη ανάλυση των υποθέσεων εργασίας όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξηΜας φαίνονται μάλλον αισιόδοξες… Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε αν η αναδιάρθρωση του χρέους συμπεριλαμβανόταν στις επιλογές που συνεκτιμήθηκαν προκειμένου να διαμορφωθεί το πακέτο διάσωσηςΗ αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αντιμετωπίστηκε με δυσμένεια, αλλά θα έπρεπε να έχει εξετασθεί».

«Μιλάμε για περικοπές-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει.Ακόμα κι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί άρτια, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τιμές, απασχόληση, φορολογικά έσοδα και τελικά θα υπονομεύσει και το ίδιο». –Arvind Virmani, εκπρόσωπος της Ινδίας στο ΔΝΤ 

Δήλωση του Ινδού μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Αρβίντ Βιρμάνι (Arvind Virmani) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Είναι πρωτοφανής η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική διόρθωση χωρίς την συνδρομή κάποιας νομισματικής διόρθωσης… Μιλάμε για ένα βάρος-μαμούθ, που η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει.Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία, θα πυροδοτήσει έναν φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού, που θα συμπαρασύρει τις τιμές, την απασχόληση, τα φορολογικά έσοδα, και τελικά θα υπονομεύσει το ίδιο το πρόγραμμαΣτο πλαίσιο αυτό, είναι φυσικό να εξεταστεί αν το μέγεθος της απαιτούμενης διόρθωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα αποτυχημένο πρόγραμμα και τη συνεπαγόμενη στάση πληρωμών… Ανησυχώ πως η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτες».

Δήλωση του Κινέζου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Χε Ζιανσιόνγκ (He Jianxiong) προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2010: «Οι ατέλειες του προγράμματος είναι προφανείς… Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μοιάζουν αισιόδοξες».

«Πολλοί εκπρόσωποι επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καιPSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως ειπώθηκε “η επιδότηση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών”» . Επίσημα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΝΤ για το α’ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010 για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης: «Η εξαιρετικά υψηλή επικινδυνότητα του προγράμματος έχει αναγνωριστεί από τα ίδια τα στελέχη του ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους… Πολλοί εκπρόσωποι (της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας, της Ελβετίας) επέκριναν το πρόγραμμα, ιδίως όσον αφορά ένα κραυγαλέο έλλειμμά του: θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και PSI, ώστε να αποφευχθεί, όπως το έθεσε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος “η οικονομική ενίσχυση των κατόχων ελληνικών χρεογράφων, ιδίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών οργανισμών”. Ο Αργεντινός εκπρόσωπος ήταν επίσης έντονα επικριτικός προς το πρόγραμμα, θεωρώντας το πώς επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως π.χ. μη βιώσιμες περιοριστικές παρεμβάσεις στην οικονομία) που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Αργεντινής, το 2001. Προς μεγάλη “κατάπληξη” πολλών Ευρωπαίων εκπροσώπων, ο Ελβετός εκπρόσωπος υιοθέτησε αυτές τις ανησυχίες για την μη εξέταση της αναδιάρθρωσης του χρέους στο πρόγραμμα, και σημείωσε την ανάγκη να εξετασθεί η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των δημοσίων χρεών… Ο Ελβετός εκπρόσωπος (με την υποστήριξη της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Ιράν) σημείωσαν πως τα στελέχη του ΔΝΤ τροποποίησαν “σιωπηρώς” (χωρίς την έγκριση του ΔΣ) το κριτήριο υπ’ αριθμ. 2 των εκτάκτων προγραμμάτων βοήθειας, θεωρώντας πως αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχει “μεγάλος κίνδυνος διεθνούς συστημικής κρίσης”».

«Το Μάιο του 2010 δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα». Christine Lagarde, διευθύντρια του ΔΝΤ

 Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Ιούνιο του 2013: IMFManaging Directorin June 2013: «Το Μάιο του 2010, γνωρίζαμε πως η Ελλάδα χρειαζόταν χρηματοδότηση, αλλά όχι αναδιάρθρωση του χρέους της… Δεν είχαμε κανένα στοιχείο πως η οικονομική της κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί τόσο γρήγορα».

 Τζέρι Ράις (Gerry Rice), διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013: «Δεν ήταν δυνατό να συμπεριλάβουμε εξ αρχής στο πρόγραμμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατ’ αρχήν οι κίνδυνοι για επέκταση της κρίσης ήταν πάρα πολύ μεγάλοι και η Ευρώπη είχε ανάγκη από πυρίμαχες ζώνες. Δεύτερον, δεν ήταν προφανές πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν “κούρεμα” του χρέους της –αυτό έγινε καθαρό μόνο αφού αποδείχθηκε πως η ύφεση της οικονομίας της ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, λόγω πολιτικών αναταραχών και πλημμελούς εφαρμογής του προγράμματος. Στις αρχές του 2011 ήταν πια ξεκάθαρο πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν ήταν βιώσιμο και το ΔΝΤ συνέστησε την αναδιάρθρωσή του… Το σημερινό πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριλάβει τα διδάγματα από τις αποτυχίες του προηγούμενου. Προβλέπει μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους και τη δέσμευση των Ευρωπαίων πως θα συμβάλουν προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2013 και το 2014. Επιπροσθέτως η Ελλάδα ζήτησε κι έλαβε ελάφρυνση των δανειακών της υποχρεώσεων. Όσον αφορά τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη, εκτιμούμε πως λόγω της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της προόδου των μεταρρυθμίσεων θα έχουμε ανάκαμψη, αλλά είμαστε πιο συγκρατημένοι από πριν και έχουμε συνειδητοποιήσει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί περισσότερο καιρό»

Πηγή: Wall Street Journal
Αναδημοσίευση από Προοδευτική Πολιτική