Συνυπογράφω την επιστολή παραίτησης του Φοίβου Δεληβοριά με μια πρόταση που θα εξηγούσε σε μεγάλο βαθμό τη διαμορφωθείσα κατάσταση, θα ξεχώριζε με άλλα λόγια την ήρα απ’ το σιτάρι: να ανακοινωθούν τα ποσά που εισπράξαμε, όλα τα μέλη της ΑΕΠΙ, τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον και γιατί όχι από την ίδρυση της, αυτό για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Κάτι σαν “Πόθεν έσχες”.

Ads

Θα μπορούσαν σ’ αυτό να συμβάλλουν ο Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές Παπαδόπουλος Χριστόφορος και Σκουρολιάκος Πάνος, οι οποίοι απ’ ό,τι έμαθα ενδιαφέρονται σφόδρα για το θέμα. Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε από τους καλλιτέχνες που διετέλεσαν κατά καιρούς μέλη διοικητικών συμβουλίων της ΑΕΠΙ καθώς και τα μέλη σωματείων του χώρου μας -συμβούλους υπουργείων , που εμπλέκονται και ανακατεύονται με ποικίλους τρόπους στα μαγειρέματα του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται. Τέλος, διαφωνώ με τον Φοίβο ότι όλοι τις ίδιες αγωνίες μοιραζόμαστε.

Άλλοι ζητάν τα ποσοστά τους κι άλλοι την τσέπη να γεμίσουν. Κι όπως λέει ο Στ.Τσιώλης: «Έχουν ιδανικά αυτοί; Έχουν ένα όραμα για τον κόσμο; Τίποτα. Μυρίζονται τα λεφτά από εκατό μέτρα μακριά σαν τα κυνηγόσκυλα, να τ’ αρπάξουν και να τα ρίξουν στην παντελόνα! Αλλά αν συνεχίσουν έτσι, θα πιούν απ’ το δικό τους δηλητήριο!». Τα πεινασμένα σκυλιά ούτως ή άλλως πάντοτε ενσκήπτουν, σε κάθε κατάσταση.

Τελειώνω αναφέροντας ότι ο δημιουργός του «Στελθ» και πολλών άλλων ξεχωριστών εμπνευσμένων τραγουδιών, συνεργάτης μου στους Χειμερινούς Κολυμβητές, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος του Γεωργίου, είχε εκκαθάριση 28 ευρώ, όταν μέτριοι το λιγότερο δημιουργοί υπερέβαιναν, όπως έχω πληροφορηθεί, τα 2000πλάσια. Αν αυτό ανταποκρίνεται σε μια δίκαιη κατανομή πνευματικών δικαιωμάτων, σημείο των καιρών. Όμως, μάλλον όχι. Με φιλικούς χαιρετισμούς.

Ads

* Ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι μουσικός και τραγουδιστής του συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές»
Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα της Πρωτοβουλίας των 450 δημιουργών στο Facebook.