Αν ήταν η πρώτη φορά θα έπνιγα την καχυποψία μου. Έχει όμως προηγηθεί εκείνη η φάση με την «υπέρκομψη» από στόματος Καμπουράκη πριν από το ΒΗΜΑgazino, του κ Μαρινάκη.

Ads

image

Η πλέον δηλητηριώδης διακωμώδηση της επικοινωνιακής στρατηγικής Μωυσή είναι δια της υπερβολής (αφού είναι Προφήτης γιατί όχι και Θεός, σαν τους Φαραώ …). Θα πει κανείς Χανιώτες και οι δύο, Χανιώτης και ο Πρωθυπουργός. Ε, αυτό λέω και εγώ και προσθέτω, βουλευτής Χανίων και η αδελφή του Πρωθυπουργού, η Θεοδώρα!

Αν πάλι κολάζομαι αδίκως υποψιαζόμενος τρολάρισμα, ίσως το κρυφό μήνυμα να ήταν εσωκομματικό. Με τόσους κεντροαριστερούς φερέλπιδες Άκηδες, Μάριους, Κυριάκους, Θοδωρήδες έχουν φρίξει οι γηγενείς της παρατάξεως που μετά βίας κατάπιαν τους γηραιότερους αναμαζωξιάρηδες. Από όλο το Πάνθεον των ηρώων επελέγη προς υποκατάσταση  η μορφή του Μακρυγιάννη. «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς». Τυχαίο; Δεν νομίζω, δεδομένου ότι η πολιτική παραμένει η τέχνη των συμβολισμών.

Ads

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο υπαινιγμός αυτός να απευθύνεται προς τον κ Ταγίπ. Όχι με το ένοπλο και ένστολο του πράγματος, αυτό εξάλλου το συμβολιζουν τα γαλλικά αεροπλάνα εν είδει νέου ιππότη  De Rigny. Με την θέση της ως συμβολίζουσας την Ευρωπαική Ένωση, η κα Ούρσουλα ως μικρή, συγκαταβατική και όπισθεν Αυτού. Ίσως το δει πέραν του Ταγίπ και η κα Ursula Gertrud von der Leyen, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο γερμανικό χιούμορ.

Με όλα αυτά, πέρασε πάντως εντελώς απαρατήρητη και η Μπουμπουλίνα με τις γόβες. Όλες τις μεταμφιέσεις της που τόσο καιρό ετοίμαζε, τις επισκίασαν τα τσαρούχια του  Μακρυγιάννη! Αν πίστευε η κυρία Αγγελοπούλου ότι έχει να κάνουμε με ένα remake της ισχυράς Ελλάδας του 2004 και των διακριτικών κκ Σημίτη και Καραμανλή, βγήκε γελασμένη.

Αποκλείεται πάντως να κυριολεκτούσε ο κ Μητσοτάκης με τα περί ηρωισμού. Τότε θα παρήλαυνε η ένδοξος ομάδα “ΔΡΑΣΗ” που συμβολίζει το έργο του. Πρόκειται σίγουρα περί μιας σουρεαλιστικής έμπνευσης Ακόμη όμως και ο Στυλιανός Παττακός στις αλήστου μνήμης και παρεμφερούς αισθητικής, τελετές του Παναθηναικού Σταδίου, επέλεγε προς ταύτιση πιο απομακρυσμένες μορφές του Ελληνισμού. Οι ήρωες της αναμέτρησης με την Τουρκιά δεν είναι δα και τόσο αρχαίοι! Πηγαίνοντας προς Σύνταγμα, θα μπορούσε να κάνει μια στάση Βασ Σοφιας και Μουρούζη, στο μνημείο των Καραθανάση-Βλαχάκη-Γιαλοψού, να πάρει και θάρρος ενόψει διερευνητικών.

Υπερβολικές λοιπόν, οι παρομοιώσεις με ήρωες. Ας θυμηθούμε γι αυτό την ρήση  του κορυφαίου Πόντιου, παλαίμαχου τερματοφύλακα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, κ Ατματζίδη. Θυμηθείτε την, στο video που ακολουθεί: