Η συζήτηση που γίνεται για το ξεπάγωμα των τριετιών, δεν μπορεί να γίνεται στο κενό.

Ads

Πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες, το «Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο η ίδια διαψεύδει τον εαυτό της. Ενώ ο κ. Χατζηδάκης, προεκλογικά ισχυριζόταν ότι, η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% τους αμέσως επόμενους μήνες(ήτοι μέσα στο 2023) με άμεση συνέπεια το ξεπάγωμα των τριετιών, το κείμενο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, προβλέπει μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, στο μακρινό 2027. Και αυτό γιατί, ενώ η ανεργία θα μειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος στο 9,8% το 2026, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, σε σχέση με τις τριετίες, ο υπολογισμός της ανεργίας θα γίνει σε ετήσια βάση και θα ληφθούν κατόπιν οι αποφάσεις. Στο τέλος του 2026, θα γίνει η αποτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας (σ.σ. δηλαδή αν έχει πέσει κάτω από 10%) και τότε θα χαραχθούν  οι πολιτικές.

Σημειωτέον ότι, με την ισχύουσα νομοθεσία, οι προσαυξήσεις του κατώτατου μισθού(επίδομα προϋπηρεσίας) παραμένουν παγωμένες μέχρι η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%(ΠΥΣ 2012).

Ακόμα όμως και μετά το ξεπάγωμα των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να «κρατάνε μικρό καλάθι», για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Ads

Πρώτον γιατί  οι προσαυξήσεις  θα δοθούν στους μισθωτούς όχι αναδρομικά όπως λένε όλες οι πληροφορίες,   αλλά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και εφεξής(πιθανότατα από το 2027 και μετά) και δεύτερον γιατί όσοι αμείβονται με υψηλότερους μισθούς, θα δουν την αύξηση να απορροφάται από την υπερβάλλουσα διαφορά, εκτός αν ή ατομική η συλλογική σύμβαση που ισχύει, ορίζει διαφορετικά.  Επειδή λοιπόν οι εργοδότες θα έχουν προβλέψει σχετικές ρήτρες, είτε στις ατομικές είτε στις συλλογικές συμβάσεις, κάτι το οποίο θα το έχουν υπόψη τους στις κρίσιμες ημερομηνίες της ατομικής ή συλλογικής διαπραγμάτευσης)η εξέλιξη των μισθών δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευνοϊκή.

Επιπλέον, η αυτόματη αύξηση θα αφορά μόλις ένα μικρό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας, που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τις αποδοχές των 780 ευρώ(είτε με μερική, είτε με πλήρης απασχόληση) σήμερα δεν είναι παραπάνω από 585.000, συνεπώς ας συνυπολογίσει  κανείς ότι, μιλάμε μόλις για το 20% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Φυσικά οι νεοπροσλαμβανόμενοι, θα πρέπει να περιμένουν μια τριετία για να δουν την προσαύξηση του 10% αφού η πρώτη τριετία, θα συμπληρωθεί το 2030!

Η κυβέρνηση έχει φυσικά τη δυνατότητα να νομοθετήσει και να αλλάξει αυτήν την προοπτική.

Μένει να αποδειχθεί αν «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχεται η ΝΔ θα συμβαδίσουν με αυτήν την προοπτική. Και μιας που είμαστε σε προεκλογική περίοδο, καλό είναι να υπάρξουν από τώρα οι ανάλογές δεσμεύσεις, για να μην βιώσουν οι εργαζόμενοι νέες εξαπατήσεις.

  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος-εργατολόγος