Mετά δύο εβδομάδες εγκλεισμού και ένα μήνα περιορισμών, μπορούμε να προβούμε σε μια πρώτη αποτίμηση της πανδημίας.

Ads

Πρώτη παρατήρηση: Τα μέτρα απομόνωσης φαίνεται να αποδίδουν στον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης σε πρώτο χρόνο. Βέβαια, η δεύτερη φάση είναι ο κρίσιμη, και όπως μας λένε οι ειδικοί, η κορύφωση δεν έχει έλθει ακόμη. Τότε θα δοκιμαστεί η αντοχή των δομών του ΕΣΥ.

Δεύτερη παρατήρηση: Η Ελλάδα ακολουθεί μια ιδιότυπη υγειονομική τακτική, που αφίσταται από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Δεν διεξάγει συστηματικά εξετάσεις εντοπισμού Covid-19, για να έχει κατά το δυνατόν πλήρη επιδημιολογική εποπτεία της νόσου. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει επάρκεια εξεταστικών κιτ και αντιδραστηρίων, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν ετοιμοπόλεμα εργαστήρια, παρά τις πολλές υποδείξεις. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα στην καθημερινή ενημέρωση αναφέρει μόνο επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή ασθενείς που έχουν καταφύγει στο σύστημα υγείας· δεν αναφέρονται φορείς ούτε λανθάνοντες εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Τρίτη παρατήρηση: Η Ελλάδα δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας στον πληθυσμό. Και αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμβαίνει διότι οι μάσκες δεν επαρκούν, και προτιμάται να διοχετεύονται στο υγειονομικό προσωπικό.

Ads

Τέταρτο: Δεν υπάρχει τακτική ροή ενημέρωσης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Δεν γνωρίζουμε πόσες προσλήψεις γίνονται, πόσο υγειονομικό υλικό παραλαμβάνεται και διοχετεύεται, αν και πότε θα στηθούν έκτακτες μονάδες. Προπάντων, δεν γνωρίζουμε λεπτομερώς πώς ενισχύεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη και πώς ενισχύεται με γιατρούς το σύστημα επικοινωνίας και υποδοχής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Ας πούμε, πότε ακριβώς θα λειτουργήσουν οι 50 ΜΕΘ που δώρησε ο βιομήχανος Ανδρέας Καρέλιας; Υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι οι εντατικολόγοι γιατροί και οι ειδικευμένοι νοσηλευτές γι’ αυτές τις επιπλέον ΜΕΘ;

Προπαγάνδα Καραμουρτζούνη

Η κατά τα άλλα προπαγανδιστικότατη κυβέρνηση, με σχεδόν όλα τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ στο πλευρό της να αγιογραφούν και να αποκρύπτουν, δεν είναι διόλου επικοινωνιακή σε θέματα διαφάνειας και υλικής ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών. Βεβαίως είναι επικοινωνιακά φλύαρη και ιδεολογικά προκλητική, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, όταν διαφημίζουν την περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία και τη φιλανθρωπία: Στη θέση του δημοκρατικού κράτους που μεριμνά και δρα για όλους, προπαγανδίζεται ένα κράτος-Καραμουρτζούνης, με κουμπαράδες εράνου στους σταθμούς του μετρό και με φιλόπτωχες κυρίες να ξεδιαλέγουν ορφανά από τους δρόμους. (σ.σ.: Αδαμάντιος Καραμουρτζούνης: εμβληματικός φιλάνθρωπος – ερανοσυλλέκτης της δεκαετίας ‘60)

Οι ελλείψεις σε ενημέρωση και ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας, δεν οφείλονται μόνο σε αιφνιδιασμό της κυβέρνησης. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, έως σήμερα, έχει περάσει ένας μήνας. Κατά την εκτίμησή μας, η ολιγωρία οφείλεται εν μέρει σε διαχειριστική ανεπάρκεια, εν μέρει στο ιδεολογικό κακοφόρμισμα του «ιδιωτισμού» που κατατρύχει τη ΝΔ, και εν πολλοίς σε πολιτικά ιδιοτελές ροκάνισμα χρόνου.

Κρυφά χαρτιά

Η κυβέρνηση κρατάει χαρτιά ―πράξεις και κυρίως χρήμα από το μαξιλάρι― διότι περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία: αν χειροτερέψει θα επικαλεστεί το πεπρωμένο, θα αποκεφαλίσει ενδεχομένως τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρουν τώρα το βάρος της ενημέρωσης, και θα ενοχοποιήσει τους απείθαρχους: πολίτες, πρόσφυγες, άστεγους, εσωτερικούς εχθρούς. Αν πάει καλά η πανδημία, που το ευχόμαστε όλοι, θα πέσει χρήμα από το μαξιλάρι για να διασκεδαστούν οι φόβοι και οι ζημιές και να φτιαχτεί πολιτικό κλίμα υπέρ του τροπαιοφόρου Κυριάκου ― ακόμη και κλίμα πρόωρων εκλογών. Εξ ου οι αποκρουστικά ανήθικες δημοσκοπήσεις που τρέχουν μέσα στην πανδημία, αλλά και οι λαϊφστάιλ αγιογραφήσεις των μίντια.

Υπάρχει όμως μερικοί απρόβλεπτοι παράγοντες. Πρώτ’ απ’ όλα, δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξει η πανδημία· αν θα αντέξει το ΕΣΥ κατά την κορύφωση. Δεύτερον και εξαιρετικά σημαντικό, ποιες θα είναι οι οικονομικές απώλειες από το παρατεταμένο lock down. Το πιο αισιόδοξο σενάριο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών περιέχει ύφεση 8 – 10%.

Μόνο η κατάρρευση του τουρισμού φέτος μπορεί να προκαλέσει απώλεια 10% του ΑΕΠ, και ουδείς γνωρίζει τι ζημιές καταγράφονται καθημερινά από την καταβύθιση της ζήτησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα κινδυνέψουν να μην μπορούν αν επανεκκινήσουν μετά το lock down, που όλοι αντιλαμβανόμαστε πια ότι θα πάει και μέσα στο Μάιο. Μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς θα ζητήσουν κρατική ενίσχυση ή και κρατικοποίηση. Θα δεχθεί π.χ. Η κυβέρνηση να μείνει χωρίς εθνικό αερομεταφορέα και να πάρει μερίδιο στις γραμμές η Turkish Airlines;

Υπάρχουν και χειρότερα

Η ΝΔ θα βρεθεί σε υπαρξιακά διλήμματα: Θα ενισχύσει τους μεγάλους, τους συνεταίρους της στην παρούσα διακυβέρνηση, προωθώντας έναν βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας, με τεράστιες συγκεντρώσεις και τεράστιες κοινωνικές καταστροφές; Θα ρίξει στον Καιάδα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελευθεροεπαγγελματίες, την εκλογική βάση που πλάνεψε όλο το διάστημα 2015-19; Θα θυσιάσει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, άλλη εκλογική δεξαμενή;

Σε αυτά τα σενάρια, ασφαλώς δεν θα αρκεί ο επικοινωνιακός χειρισμός με τα φίλια ΜΜΕ., όπως δεν αρκούσε το 2012-15.

Το δυσμενέστερο σενάριο πάντως δεν περιλαμβάνει μόνο απώλειες του ΑΕΠ, βαριά ύφεση και ανεργίας χειρότερη από του 2012-14· περιλαμβάνει και βραχυπρόθεσμες δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ελλείψεις αγαθών, μαυραγοριτικές ανατιμήσεις, όπως έδωσε πρώτος το παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας, εκλεκτός της ΝΔ.

*«Εν Θερμώ» είναι ο τίτλος της νέας στήλης του Νίκου Ξυδάκη στο Tvxs.gr. «Ριπές» σύντομου καθημερινού σχολιασμού της επικαιρότητας, με τη ματιά του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην Αν. Υπουργού Εξωτερικών – Αν. Υπουργού Πολιτισμού