Πολλά και διάφορα ειπώθηκαν από την ομάδα καταστροφών της Δεξιάς και τους δυναμιτιστές συνοδοιπόρους της, στη χτεσινή εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής. Αριθμοί, πλεονάσματα, προβλέψεις, οιμωγές, αλλαγές, συναλλαγές, παραλλαγές, μπαμ και μπουμ, ομού και ταυτοχρόνως, να μην ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Αλλά, ένας μόνο, μέσα στο χαμό των υλιστικών σχημάτων, ασχολήθηκε με ζητήματα ψυχής. Αριστερής ψυχής, μάλιστα, την οποία ως γνωστό οι ακραιφνείς εθνικόφρονες όχι απλώς απεχθάνονταν, αλλά είχαν πάντα ως στόχο να μας τη βγάλουν.

Ads

 
Και όμως, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε χτες στη Βουλή με εντελώς άλλο πρόσωπο. Όχι απλώς δεν απεχθάνεται την ψυχή μας. Όχι μόνο δεν θέλει να μας τη βγάλει. Αλλά και εξέφρασε ευθαρσώς ένα γνήσιο πόνο, ου μην αλλά και οργή, για τη βάσκανο μοίρα της. Γιατί πουλήσατε την ψυχή ΣΑΣ, εκσφενδόνισε στον Τσακαλώτο, που προσπαθούσε να εξηγήσει με το γνωστό ευκλείδειο ύφος τα τι, και τα πώς, της αξιολόγησης. Την ψυχή ΜΑΣ, που πάει να πει όχι την ψυχή ενός ή δύο, πρωταιτίων ας πούμε, την ψυχή του Τσακαλώτου, ή του Τσίπρα, ας πούμε, αλλά όλων μας.   
 
Τι ευαισθησία! Όχι μόνο ενδιαφέρεται για την ψυχή μας, αλλά της αποδίδει και εμπορική αξία. Ενώ οι πολιτικοί του πρόγονοι, στα πέτρινα χρόνια, όπως και οι σύγχρονοι συνάδελφοί του, τύπου Άδωνη, θεωρούσαν και θεωρούν την ψυχή μας μηδενικής αξίας, βδελυρή, εθνικώς χαλασμένη, και άξια μόνο για να μας τη βγάλουν με την τανάλια, σαν χαλασμένο δόντι, αυτός είδε ότι επωλήθη. Πόσο, και σε ποιους, δεν είπε, αλλά πάντως επωλήθη. Που πάει να πει ότι μια αξία την έχει. Και όσο κι αν δεν ανέφερε την τιμή, ή τους αγοραστές, εκείνο που μένει είναι ότι δεν είμαστε για πέταμα.
 
Για να σοβαρευτούμε: Αγαπητέ μαθητή της αθλιότητας, άσε τις ψυχές μας ήσυχες. Αρκετά ασχολήθηκαν ψυχοβγάλτες, βασανιστές, καιροσκόποι, προπαγανδιστές, κομπιναδόροι, μ’ αυτές. Στη σχετική τέχνη ειδικεύονται, εξάλλου, τα καλόπαιδα του ΛΑΟΣ που αγκαλιάσατε, οι ακροδεξιοί σας, οι χρυσαυγίτες, οι βαμμένοι αντικομμουνιστές, όλοι οι σκατόψυχοι του χώρου σας. Κι αν επιμείνεις να εμφανίζεσαι ως ψυχοπομπός των αριστερών, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επιβεβαιώνεσαι ως μιμητής του Άδωνη. Νούμερο, συνεπώς. Αλλά νούμερο, δύο και σ’ αυτό…

* Διαβάστε εδώ όλα τα άρθρα του Θανάση Καρτερού στην Αυγή