Πριν ακόμα γεννήσω την κόρη μου, είχα αποφασίσει σχετικά με το πώς θα ήθελα να την μεγαλώσω. Μαζί με το μπαμπά της λέγαμε ότι θα θέλαμε να μάθει να είναι ελεύθερη, να μάθει να σκέφτεται, να χαίρεται, να μάθει να αγαπά τη ζωή και τους ανθρώπους.

Ads

Στο πλαίσιο αυτό, από τη στιγμή που γεννήθηκε και μέχρι τώρα που είναι πια τεσσάρων χρονών, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μεγαλώσουμε ένα παιδί με ερεθίσματα, με περιέργεια και χαρά. Τη μεγαλώνουμε με πολύ παιχνίδι, με ζωγραφική, μουσική, βιβλία, βόλτες, επαφή με την όποια φύση υπάρχει στη γειτονία μας. Με κόπο από τη μεριά μας, δεν επιλέξαμε ποτέ την τηλεόραση ή τις όποιες οθόνες για να απασχολήσουμε το παιδί μας. Ακόμα και σ’ αυτήν την εποχή της καραντίνας, κύριο μέλημά μας ήταν να μείνουν ζωντανά η ψυχή και το μυαλό της.

Και ξάφνου μας ενημέρωσαν χθες από το νηπιαγωγείο της ότι έχει έρθει εντολή από το υπουργείο παιδείας πως θα πρέπει να αρχίσει τηλε-εκπαίδευση και στα νηπιαγωγεία ( Φ8/47901/ΓΔ4/22-04-2020). Που σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να κάθεται το παιδί αυτό το τετράχρονο επί δύο ώρες καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή να παρακολουθεί μαθήματα.

1. Τί νοείται ως μάθημα σε αυτές τις ηλικίες; Για μένα, το σχολείο σ’ αυτές τις ηλικίες είναι για να ενισχύσει την κοινωνικοποίηση του παιδιού, να του μάθει τί σημαίνει ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μίας οθόνης.

Ads

2. Πού είναι οι παιδοψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, όλοι αυτοί που μιλάνε για εθισμό των παιδιών στη χρήση οθονών, που λένε ότι σε μικρές ηλικίες τα παιδιά πρέπει να είναι μακριά από οθόνες; Δίνεται επίσημος λόγος σε αυτούς τους ανθρώπους; Συμμετέχουν σε επιτροπές;

3. Πέραν των παραπάνω, για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου σε πρωινές ώρες (ώρες εργασίας πολλών γονέων), πόσα λαπτοπ θα πρέπει να έχω στο σπίτι; Πόσους εκτυπωτές για να εκτυπώνω ασκήσεις; Πόσους σκάνερ για να σκανάρω και να στέλνω εργασίες στο σχολείο;

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναρωτιέμαι πώς θα πρέπει να σταθώ απέναντι σε όλο αυτό, ως γονιός αλλά και ως πολίτης.

Μόνος δρόμος που βλέπω είναι η ανυπακοή.

Αλλιώς θα χαθεί η ψυχή, η δική μου, του παιδιού μου, του όντος αυτού που λέγεται «άνθρωπος».