Για όσους και όσες είχατε καλύτερες δουλειές να κάνετε και δεν τις είδατε, αυτή την εβδομάδα είχαμε θεαματικές περιοδείες κυβερνητικών παραγόντων για την υγεία στα νησιά. Φυσικά με φουσκωτά  και συνοδευτικά τηλεοπτικά κιτς – σόου.

Ads

Ο κ. Τσιόδρας σταμάτησε την ενημέρωση και πιθανώς αυτή η απότομη στροφή προς την «ανεμελιά», να γίνεται όντως προς χάριν της οικονομίας. Ακόμη όμως κι αν συμμεριστούμε την πλέον αισιόδοξη εκδοχή για την πανδημία, ακόμη κι αν παραχωρήσουμε την απόλυτη προτεραιότητα στις ανάγκες της οικονομίας, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο τουριστικό προιόν είναι τόσες που είναι αμφίβολο το αν εξυπηρετούνται από μια τόσο αφελή στάση.

Μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα πια. Η ένταση της τουριστικής μονοκαλλιέργειας χρήζει περιορισμών. Οι δημόσιες υποδομές θα πρέπει να υποστηρίξουν πολύ πιο εντατικά την πλούσια προίκα της φύσης. Το ίδιο το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που βάσισε την ανταγωνιστικότητα του στα πολυπληθή σιτιζόμενα πλήθη, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Η σημερινή αγορά βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια προσπάθεια βίαιης ανακατανομής μεριδίων υπέρ των μεγαλύτερων, συντελούμενη υπό την καθοδήγηση των tour operators και των υπερεθνικών γραμμών τους και με πολιορκητικό κριό τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούν πιστή εφαρμογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντί να αναληφθούν στρατηγικές πρωτοβουλίες (πχ μέτρων επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, στήριξης των μεσαίων με εσωτερικό τουρισμό κλπ) επικρατεί ένας άφατος ερασιτεχνισμός (πχ κατανομή νήσων σε κατηγορίες βάσει επικινδυνότητας, αρχής γενομένης από την .. επικίνδυνη Μύκονο) και από την άλλη κατάχρηση κάθε επικοινωνιακής παραποίησης. Η τακτική δείχνει πως βιώνουμε το πρόβλημα ως μια απλή ανάγκη ενθάρρυνσης των λιγοστών πρόθυμων που θα το αποτολμήσουν φέτος, ενώ αμέσως μετά την φετινή θυελλώδη σεζόν πρόκειται να επιστρέψουμε στα συνήθη.

Ads

Ουδέν ψευδέστερο! Η καχεκτική φετινή περίοδος θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία ανίχνευσης και προσαρμογής συμπεριφορών, δρομολόγησης μέτρων, που θα αλλάξουν άρδην την κατάσταση μετατρέποντας πράγματι τα πελάγη μας σε ασφαλείς προορισμούς και μεταφοράς μιας αξιόπιστης εικόνας προς τα έξω. Έτσι ώστε να επηρεάσουμε θετικά την μοίρα όχι τόσο της φετινής καχεκτικής περιόδου, όσο την μοίρα των επόμενων.

Ιδιαίτερα πιέζονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, οι οποίοι στα χρόνια των παχιών αγελάδων δεν συσσώρευσαν υπερκέρδη αλλά απλώς ένα μεροκάματο και έτσι οι εφεδρείες που διαθέτουν σήμερα είναι λιγοστές. Πολιτικά το ζήτημα κυριαρχεί στην σκέψη όλων, επισκιάζοντας ακόμη και την υγειονομική απειλή, ιδιαίτερα στα νησιά όπου τα κρούσματα παρέμειναν συνολικά κάτω από 100  και τα θύματα μόλις πέντε, επί νησιωτικού πληθυσμού 1.350.000! Αν η Ελλάδα τα πήγε καλά, τα νησιά τα πήγαν τέσσερις φορές καλύτερα!

Αυτή η ελάχιστη έκθεση, που διαφημίζεται ως πλεονέκτημα ασφαλείας, μπορεί σε μια επόμενη φάση να οδηγήσει στο μειονέκτημα των «παρθένων περιοχών». Ωστόσο σήμερα οδηγεί σε κάποιο καθησυχασμό και σε μια πλειοδοσία , όπως έδειξε η προνομιακή αντιμετώπιση της αεροπλοίας αλλά και το παράδειγμα της εστίασης.

Τι γίνεται με τους «πελάτες»;

Ο διακηρυγμένος στόχος της ασφαλούς έλευσης, αρχικά με τις μεγαλοστομίες περί συμφωνημένων «υγειονομικών διαβατηρίων», αργότερα με τεστ που θα γινόταν λίγο προ της αναχώρησης, στη συνέχεια με έλεγχο και καραντίνα κατά την υποδοχή, απέληξε τελικά σε ένα μεγαλόκαρδο «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» … εφόσον η πανδημία στον τόπο σας δεν βρίσκεται σε έξαρση (όπως συμβαίνει σε Ηνωμ Βασίλειο, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Τουρκία, ΗΠΑ κά που εξαιρούνται).

Εκ των 29 χωρών που εγκρίνουμε την έλευση τους, 5 είναι στην Ασία και την Ωκεανία. Οι υπόλοιπες 24 έχουν συνολικό πληθυσμό 200 εκατομ και ισχνό μερίδιο στην αγορά με μια και μόνη εξαίρεση, για την οποία τελικώς γίνεται κι όλη η συζήτηση: τη Γερμανία. Αλλά παρά την εγκατάλειψη κάθε προυπόθεσης ασφαλείας και την αποδοχή κάθε διακινδύνευσης προκειμένου να προσελκυθούν οι λιγοστοί φετινοί πελάτες, πρακτικώς οι Γερμανοί, αυτοί παρ’ όλα αυτά διστάζουν!

Στην Γερμανία,  με πρωτοβουλία του ΥπΕξ. Heiko Maas (SPD), ο ταξιδιωτικός περιορισμός επρόκειτο χθες να αρθεί, τουλάχιστον προς 31 ευρωπαϊκές χώρες,  ωστόσο, η απόφαση αναβλήθηκε για μία εβδομάδα! Αυτό έγινε λόγω της αντίθεσης της CSU (Χριστιανοκοινωνιστές Βαυαρίας). Πρώτος το ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκος Σόντερ (CSU)  και ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) εξέφρασε παρόμοια γνώμη.

Το βαυαρικό κόμμα επικαλέστηκε τα προνόμια του «ανεξαρτήτου» κόμματος και μπλόκαρε πράγματι την απόφαση. «Φοβάται» άραγε ότι η υπερβολική χαλάρωση θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 ή μήπως σκέπτεται πως όσοι Γερμανοί παραμείνουν εντός, μάλλον θα προτιμήσουν για τουρισμό την Βαυαρία; Αντίστοιχες τάσεις εκδηλώνονται και σε Γαλλία- Ιταλία.

Οι αντιδράσεις στο γεγονός υπήρξαν σημαντικές ωστόσο δεν υπερνίκησαν την βαυαρική ιδιοτέλεια. Για την Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας Αεροπορίας (BDL), η αναβολή της απόφασης χαλάρωσης υπήρξε το εντελώς λάθος σήμα.. Σύμφωνα με τον Matthias von Randow, γενικό διευθυντή της BDL, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναβάλλει την αρχική απόφαση της, στα μούτρα τόσο πολλών ανθρώπων που θα ήθελαν να ταξιδέψουν ξανά μετά από πολύ καιρό. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες. «Αυτό είναι επίσης ένα καταστροφικό μήνυμα για τα 26 εκατομμύρια άτομα που απασχολούνται στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία», επισήμανε ο von Randow.

Ο σύνδεσμος αερολιμένων ADV δήλωσε επίσης απογοητευμένος. Τα αεροδρόμια είχαν ήδη θέσει πρότυπα για μια υπεύθυνη απογείωση και έτσι θα πληρούσαν τις εθνικές απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών. Σύμφωνα με την ένωση, τα τουριστικά ταξίδια τους καλοκαιρινούς μήνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 68% των επιβατών και, συνεπώς, τα δύο τρίτα των εσόδων.

Σύμφωνα και με την άποψη της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών (DRV), δεν ήταν χρήσιμο να αναβληθεί η σχετική απόφαση. «Η βάση για τη συζήτηση σχετικά με την ακύρωση των ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων πρέπει να είναι η πραγματική εξέλιξη της πανδημίας  – και όχι οι εσωτερικές πολιτικές προτεραιότητες. Οι περιπτώσεις λοίμωξης βρίσκονται σε σταθερά χαμηλό επίπεδο σε πολλούς από τους ευρωπαϊκούς τομείς-στόχους και αυτό πρέπει να είναι η βάση για τις αποφάσεις. Παρεμπιπτόντως, ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί είναι χαμηλότερος σε συνδυασμό με την Αυστρία, την Κροατία και την Ελλάδα από ό, τι μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας», σχολίασε υπαινικτικά ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδιών Norbert Fiebig σχετικά με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ας σημειωθεί ότι οι πιο τουριστικά ελκυστικές περιοχές της Γερμανίας είναι μακράν οι πιο επιβαρυμένες (το αντίθετο δηλαδή από ότι στην Ελλάδα), αυτό όμως δεν τις εμποδίζει  να υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλέστερες ακόμη κι αν δεν είχαν εξ ίσου μεγάλη εύνοια της τύχης.

Ωραιότερη λοιπόν η Ελλάδα; Ναι, αλλά ασφαλέστερη η Γερμανία!, θέλουν να μας πουν. Ο ανταγωνισμός , σήμερα αλλά και στο μέλλον, θα είναι σκληρός και η επίδοση μας σε θέματα υγειονομικής ασφάλειας θα υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο. Όσο νωρίτερα σοβαρευτούμε τόσο το καλύτερο για το συμφέρον όλων.