Για την τεράστια ρύπανση του Σαρωνικού υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν και αφορούν βασικά την πλοιοκτήτρια εταιρία αλλά και τον κρατικό μηχανισμό.

Ads

Ως προς τα αίτια του ατυχήματος, υπάρχουν σοβαρότατα ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Απαντήσεις όμως πρέπει να δώσουν και οι αρχές, στις κατηγορίες περί ολιγωρίας στον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας και την απορρύπανση. 

Οι εταιρείες απορρύπανσης άργησαν να ειδοποιηθούν αλλά και όταν έφτασαν μετά την ειδοποίηση, υπήρχε η συνήθης ελληνικότατη γραφειοκρατία των συμβολαίων που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Το ότι προχώρησε η ρύπανση, οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός απορρυπαντικών πλοίων. Στην Ελλάδα υπήρχε το καλύτερο πλοίο της Μεσογείου, το οποίο όμως είχε ενοικιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ελεγχθεί το παράνομο ψάρεμα του τόνου στην Σαρδηνία και στην Αδριατική. Αυτό όμως το σκάφος θέλει 2 εκατομμύρια το χρόνο για συντήρηση.

Ads

Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει τον υπουργό Ναυτιλίας. Είναι όμως ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα που δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις, ιδίως όταν αυτές σημειώνονται σπάνια, όπως η προχθεσινή. Όμως ούτε αυτό αποτελεί δικαιολογία, γιατί το κακό έγινε και η καταστροφή είναι μεγάλη.

Η κυβέρνηση, αντί να συσκοτίσει την υπόθεση όπως έκαναν οι προκάτοχοί της σε ανάλογες περιπτώσεις, ας μιλήσει ειλικρινά αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες της αναλογούν.