Το πιο ελπιδοφόρο κείμενο που κυκλοφορεί τελευταία, είναι η επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Με αφορμή την αυτοσχέδια «γέφυρα» από θρανία στο πλημμυρισμένο  σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας, οι μαθητές σχολιάζουν εύστοχα αλλά και με χιούμορ («τα νέα μαθήματα που προστέθηκαν στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμά μας, του κανόε-καγιάκ και της κολύμβησης») και αποδομούν πλήρως την πολιτική Κεραμέως- κυβέρνησης. 

Ads

Η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης στην εκπαίδευση και οι αντιδράσεις των μαθητών, ήρθαν σε μια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την «επιχείρηση νεολαία»,  που σχεδιάζει από καιρό. Η ΝΔ υστερεί σημαντικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές προτιμήσεις των νέων και ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρωταρχικό, προσωπικό στόχο τον προσεταιρισμό των ψηφοφόρων ηλικίας 18-35 ετών. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, o K. Μητσοτάκης, χάνει σε δημοφιλία από τον Α.Τσίπρα, μόνο στις ηλικίες 17-24 ετών. 

Για αυτό, στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έστησε ειδικό επικοινωνιακό σκηνικό, βάζοντας τους νέους στην πρώτη θέση, στέλνοντας τους πρώην πρωθυπουργούς στη δεύτερη και ξεκινώντας τον λόγο του με ειδικές αναφορές στη νεολαία. Στην ίδια πολιτική εντάσσεται το πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, όπως και η απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, που είχε ανοίξει μέτωπα με τη νεολαία. 

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κωδικός νεολαία

Ads

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τότε μέτρα για τους νέους, όπως το «πρώτο ένσημο», την επέκταση στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, την κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών και δωρεάν 50 GB για το διαδίκτυο. Αλλά οι εξαγγελίες είχαν μικρό αποτέλεσμα και δεν άλλαξαν τη δημοσκοπική εικόνα. Έτσι η κυβέρνηση και οι τέσσερις τον αριθμό υπουργοί που μελετούν εδώ και μήνες το πρόβλημα, είχαν καταλήξει σε παραπέρα ενέργειες και εξαγγελίες. 

Εκτιμώντας ότι το στεγαστικό ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους, μελετήθηκαν προτάσεις  χορήγησης άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή πρώτης κατοικίας, για κατασκευή πολυκατοικιών με στόχο τη διανομή τους σε νέους καθώς και για επέκταση της επιδότησης ενοικίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», «υπάρχουν επιπλέον σκέψεις αξιοποίησης παλιών φοιτητικών εστιών, οι οποίες με εργασίες αναδιαμόρφωσης θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, να δώσουν μικρά διαμερίσματα για νέους ή ζευγάρια». 

Οι ιδέες θυμίζουν λίγο υπαρκτό σοσιαλισμό με τις δωρεάν κατοικίες και τις αχανείς εστίες, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα κώλωνε ούτε σε δικτατορία του προλεταριάτου, αν πρόκειται για ψήφους. Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει επίσης ότι οι νέοι της Ελλάδας, όπως και της Ισπανίας, συγκατοικούν για πολλά χρόνια με τους γονείς τους και μελετά το «κουπόνι στέγασης» της σοσιαλιστικής κυβέρνηση Σάντσεθ, που προβλέπει επιδότηση ενοικίου για δύο χρόνια. 

Μελετώνται τα μοντέλα και άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, για την επιδότηση ανακαίνισης παλιών σπιτιών και έξτρα φορο-ελαφρύνσεις. «Φαίνεται πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ αναλύεται ποικιλοτρόπως από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί αν και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μπορούσε να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά», συμπλήρωνε το ρεπορτάζ της εφημερίδας. 

Το νεοδημοκρατικό «εθνικό σχέδιο για τη νεολαία» θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα: από την ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ για την απασχόληση και την ψηφιακή-πιστωτική κάρτα νέων, όπου θα «φορτώνονται« διάφορες έκτακτες κυβερνητικές παροχές,  έως την άδεια οδήγησης από τα 17, που θα παρουσιαστεί ως «αναγνώριση της ωριμότητας» της νέας γενιάς. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που συνεχίζει τις κινήσεις του προς την ίδια κατεύθυνση, συναντώντας νέους με start up επιχειρήσεις, σχεδιάζει να ξεκινήσει περιοδεία ανά την Ελλάδα με ανοικτές συζητήσεις με νέους και θέματα όπως οι ευκαιρίες στην εργασία, οι νέες τεχνολογίες ή το περιβάλλον. Με τη θεματολογία αυτή ελπίζει να «ξεκολλήσει» η νεολαία από την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η όλη περιοδεία, που προβλέπεται να τελειώσει την άνοιξη, θυμίζει και προεκλογική εκστρατεία με στόχο το νεανικό κοινό.

Ανακινώντας την υπόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η πρόσφατη επίθεση τραμπούκων κατά του φοιτητή με διαφορετικές απόψεις, δυσκόλεψε τα πράγματα για τον κ, Μητσοτάκη, που δέχεται τώρα κριτικές από τα δεξιά, επειδή δεν στέλνει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα κλιμακώσει τα ανοίγματα προς τη νεολαία, βασιζόμενο στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης στα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση θέλει απλώς να αξιολογήσει και επίσης να αναμετρηθεί με τους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι να βελτιώσει, οι πλημμύρες και οι αντιδράσεις των μαθητών αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο. 

Οι ανακοινώσεις των μαθητών δείχνουν ότι δεν είναι μπορούν να παρασυρθούν εύκολα από την προπαγάνδα και τις προεκλογικού τύπου παροχές. »Επίσης πήγε πολύ καλά η τηλε-άντληση των υδάτων μέσω webex από τα προαύλιά μας και από τα ολοκαίνουργια κοντέινερ που έχουμε για αίθουσες», ειρωνεύονται την κυβέρνηση στην ανακοίνωση τους. Η «επιχείρηση νεολαία» κινδυνεύει από αδόκητο θάνατο, λόγω πνιγμού. 

Διαβάστε επίσης: Μαθητές κατά κυβέρνησης: «Δεν είναι δυνατόν να πνιγόμαστε μέσα στα ίδια μας τα σχολεία»