Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ βελτιωμένη, όπως λένε όλα της τα κανάλια, αν και εξακολουθεί να είναι μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη, πράγμα που δεν το λέει κανένα.

Ads

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει πάντως μετατοπιστεί στην τουριστική σαιζόν, που πάει από αναβολή σε αναβολή και συνοδεύεται κυρίως από ακυρώσεις παρά από κρατήσεις. Το πολιτικό «αφήγημα» πως όσοι τον χειμώνα επιζήσουν, το καλοκαίρι θα τα κονομήσουν, αποδείχθηκε μια ακόμη φενάκη.

Προ τριημέρου ο υπουργός Τουρισμού, κ Θεοχάρης Χάρης, εμφανίστηκε με πανηγυρικό ως συνήθως ύφος, να μας κοινοποιήσει ότι όταν θα ανοίξουν οι Γερμανοί δεν θα μας αποκλείσουν γιατί ακριβώς αναγνωρίζουν ότι …κάναμε άριστη διαχείριση! Παράλληλα, μάθαμε πως το PCR αντικαταστάθηκε ως προϋπόθεση συνοριακής εισόδου από το rapid test. Αυτό το τεστ είναι πιο γρήγορο, πιο φθηνό αλλά και λιγότερο αξιόπιστο, πράγμα πασίγνωστο. Δεν έγινε γνωστό το που βασίστηκε η αλλαγή πολιτικής, που μάλλον θα ενισχύσει τη δυσπιστία του Βερολίνου.

Προβλήθηκε προ εβδομάδος η εικόνα του Πρωθυπουργού να αιτείται από τον κ. Μπόρις Τζόνσον μια πιο ευμενή μεταχείριση για την Ελλάδα ώστε να καταφθάσουν, επιτέλους, οι Βρεττανοί τουρίστες. https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-mporis-tzonson-o-ntominik-kammingk…)”>Την επομένη, ο κ. Μπόρις Τζόνσον  αποφάσισε την παράταση για έναν μήνα των εσωτερικών περιορισμών, αυτών που προβλεπόταν κανονικά να αρθούν σήμερα, 21/6. Αποδείχθηκε ότι παίρνει την μετάλλαξη delta πολύ στα σοβαρά …

Ads

Στη Μεγάλη Βρετανία η επικράτηση της λεγόμενης delta ή ινδικής μετάλλαξης είναι πια απόλυτη αφού το 99% των νέων κρουσμάτων ανήκουν σε αυτή, ενώ εξ όσων χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια το ποσοστό ήταν 90% και αναμένεται να αυξηθεί.

Πως αντιμετωπίζουν άραγε την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι την πιθανή έλευση των Βρεττανών; Όχι μόνο δεν σημειώνονται πρωθυπουργικές παρακλήσεις για ταχύτερη έλευση αλλά αντιθέτως επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί και απαγορεύσεις. Τις τελευταίες ημέρες προστέθηκε στην λίστα και το Βέλγιο, στο οποίο το 6% των νέων του κρουσμάτων, ανήκει στη μετάλλαξη delta. Οι Γερμανοί που έχουν περισσότερα κρούσματα, για να δεχθούν άνθρωπο από την Βρετανία, έστω και με επιβολή καραντίνας, πρέπει να είναι Γερμανός πολίτης.

Για μια ακόμη φορά εμείς πρωτοτυπούμε, υποδυόμενοι και φέτος τους ιθαγενείς που υποδέχονται αμέριμνοι τους αγαπημένους τους τουρίστες. Επί το ελληνικότερο, θυμίζουμε όλο και  περισσότερο την γνωστή ατάκα περί ζουμπουρλούδικων αφίξεων, από την ταινία «Καλώς ήλθες δολάριο!»,  με τον Γ Κωνσταντίνου ως καθηγητή της Αγγλικής στην Τρούμπα.

Η delta

Άραγε στην ηπειρωτική Ευρώπη  πρόκειται να είναι διαφορετικός ο ρυθμός μετάδοσης και επικράτησης της delta; Πολύ αμφίβολο, αν κρίνουμε από την Πορτογαλία και την Ρωσία. Στην Γερμανία μόνον άγνωστη δεν είναι η delta κι ο λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε: «Έχω φτάσει στο σημείο να πω ότι είμαστε σε μάχη τώρα στη Γερμανία με την μετάλλαξη Δέλτα. Πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη από τώρα και στο εξής». Στην Ελλάδα, η ανίχνευση της είναι ακόμη περιορισμένη σε διψήφιο αριθμό ωστόσο μέχρι προ δύο εβδομάδων ήταν εντελώς άγνωστη.

Η κύρια διαφορά μας με την Μεγάλη Βρετανία όταν θιγούμε, θα είναι ανάμεσα στο 60% των πλήρως εμβολιασμένων Βρεττανών (81% με α’ δόση) και στο κάτω από 30% πλήρως εμβολιασμένων Ελλήνων. O βαθμός εξασφάλισης με την πρώτη δόση έναντι της delta θεωρείται μόνο 33% ακόμη και για το Pfizer, οπότε όλες οι συζητήσεις στην Ευρώπη ενόψει delta γίνονται με αναφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, ενόσω στην Ελλάδα προσμετρώνται μέχρι και τα … ραντεβού.

Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι η ταχέως διασπειρόμενη πανδημία, στην ηπειρωτική Ευρώπη θα παράξει και ισχυρή υγειονομική επίπτωση (νοσηλείες κλπ), δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι Βρεττανοί είναι όχι απλώς οι μισοί ως ποσοστό αλλά και σχεδόν αποκλειστικά νέοι (διάγραμμα στο τέλος του άρθρου). Οπότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν εδώ πολύ χειρότερα, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά.

Με την έννοια αυτή, ίσως η προτίμηση προς τα εμβόλια m RNA(Pfizer, Moderna)  να αποτελεί ήδη μια ανεπίτρεπτη πολυτέλεια ακόμη και για τους νέους.

image
image

Oσο αυξάνει η ηλικία, αυξάνεται και το ποσοστό των  εμβολιασμένων.