…Στη ζωή πρέπει να έχεις υπομονή.

Ads

Και στην πολιτική πρέπει να έχεις υπομονή.

Και στην απόδοση της δικαιοσύνης πρέπει να έχεις υπομονή.

Η εντύπωση που έχετε σχεδόν όλοι σας είναι ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου κατέληξε με νίκη της Μονής ή άντε το πολύ ισοπαλία. Οι δε Καραμανλικοί υπουργοί επαίρονται ότι θριάμβευσαν και δικαιώθηκαν. Γιατί δεν τιμωρήθηκε, λέει, κανείς. Γράψανε μάλιστα και βιβλία περί του ανύπαρκτου σκανδάλου. Είναι όμως έτσι;

Ads

Όπως σας έχω πει στο παρελθόν, η κύρια δίκη είναι εκείνη που αφορά το ιδιοκτησιακό της Λίμνης Βιστωνίδας.

Αν τα Δικαστήρια πουν ότι η λίμνη ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου ενδεχομένως να θεωρήσουμε ότι, εν μέρει, δικαιώνεται και η Μονή και τα στελέχη της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή. Και λέω (επιεικώς) «ενδεχομένως» και «εν μέρει», γιατί ναι μεν οι ανταλλαγές έγιναν με σειρά παράτυπες, fast track και αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά κυρίως έγιναν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ότι, το Δημόσιο έδωσε φιλέτα ακίνητα της ιδιοκτησίας του, έναντι … ποσοστών εξ αδιαιρέτου της Λίμνης. Όμως, εν πάση περιπτώσει, θα είχε ανταλλάξει κάτι δικό του με κάτι που δεν ήταν δικό του.

Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τόσο η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (ξέρετε εκείνη που είχε χαθεί επί χρόνια), όσο και η απόφαση του Εφετείου Θράκης σε δεύτερο βαθμό, αποφάνθηκαν ξεκάθαρα ότι η Λίμνη ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Και από τον Νοέμβριο του 2017 περιμένουμε να εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου  επί της αναιρέσεως που άσκησε η Μονή κατά της απόφασης του Εφετείου Θράκης.

Και θα μου πείτε: Εσένα τώρα τι σε τσίμπησε; Περιμένοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου googlαρα σχετικά. Και έπεσα πάνω σε μια περσινή απόφαση (2019) του Αρείου Πάγου, που αφορά αγωγή αποζημίωσης του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου, για κάποια από τις ανταλλαγές που είχαν γίνει.

Στο σκεπτικό λοιπόν της απόφασης ο Άρειος Πάγος (όπως πιο πριν και το Εφετείο Αθηνών), παρεμπιπτόντως εξέτασε και το ιδιοκτησιακό (δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς προκειμένου να αποφανθεί επί της αγωγής αποζημίωσης). Και δέχεται ότι Η ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Τουλάχιστον τέσσερα λοιπόν διαφορετικά Δικαστήρια, όλων των βαθμών δικαιοδοσίας, έκριναν ότι Η ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Συνεπώς η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή με συμβολαιογράφο τη σύζυγο του κ. Βουλγαράκη έδωσε δημόσια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων στη Μονή λαμβάνοντας ποσοστά εξ αδιαιρέτου μιας Λίμνης που ανήκε στο Δημόσιο. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να απαντηθεί από τη Δικαιοσύνη πώς η – εκλεκτή της κυβέρνησης κ. Κώστα Καραμανλή – Μονή Βατοπεδίου, συνεργαζόταν με τις ΙΔΙΕΣ κυπριακές offshore του σκανδάλου της SIEMENS-Τσοχατζόπουλου.

Α! ξέχασα. Μονή Βατοπεδίου και κ. Τσοχατζόπουλος είχαν και ακίνητα στην ίδια πολυκατοικία στην οδό Κόμνα Τράκα τα οποία αγόρασαν από την ίδια offshore (κάτι συμπτώσεις…). Α! ναι. Και η ίδια offshore δανειοδοτείται από τη MARFIN του συγχωρεμένου του Βγενόπουλου για να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεϕαλαίου της MIG επίσης του Βγενόπουλου. Περιμένοντας λοιπόν την απόφαση του Αρείου Πάγου απολαύστε και το σκεπτικό της απόφασής του, που αποδέχεται τον δημόσιο χαρακτήρα της Λίμνης.

* Ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι Νομικός – Πρώην Υπουργός

Πηγή: politicalbank