Σε γεφύρι της Άρτας τείνει να μετατρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την κρίσιμη, από πολλές απόψεις, υπόθεση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Το αρμόδιο υπουργείο όλο υπόσχεται, όπως έκανε ο υπουργός στα μέσα Ιουνίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως οι υποσχέσεις δεν γίνονται πράξη. Από τον Απρίλιο φέτος, ο κ. Υπουργός είχε προαναγγείλει την κατάθεση σχετικού προσχεδίου “στις αρχές του καλοκαιριού”, στη βάση των “κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού”. 

Ads

Βρισκόμαστε στις αρχές  Αυγούστου, εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, και ουδέν νεότερον από το “μέτωπο” του Κλιματικού Νόμου. Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε πρόκειται για καύσωνες από τη Βόρεια Αμερική ως τη Σιβηρία είτε για πλημμύρες, όπως αυτές στην βόρεια Ευρώπη, να τείνουν να γίνουν κανονικότητα. Κι ενώ η μία μετά από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζουν τους δικούς τους κλιματικούς νόμους, όπως πρόσφατα η Γαλλία, οργανώνοντας τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

“Peanuts”, ψίχουλα, για την επιτελική μας κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται ότι κόπτεται για την πράσινη μετάβαση, χρησιμοποιώντας μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλην όμως φαίνεται ότι – διόλου τυχαία – επιλέγει να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Συγκεκριμένα, στη βάση ποιων κριτηρίων θα κριθεί ο περιβαλλοντικός ή μη χαρακτήρας των έργων αυτών; Γιατί το περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα των χρηματοδοτήσεων των έργων δεν θα κριθούν στη βάση Εθνικού Κλιματικού Νόμου, που στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε, οφείλει να είναι η πυξίδα για κλιματικό προϋπολογισμό με ορίζοντα το 2045, όπως προτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις;

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχωρίζει : για την επιλογή μη σχεδίου, που όμως είναι ΤΟ σχέδιο. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο όπου τον κεντρικό ρόλο τον έχει η αγορά και μερικές μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτήν ακριβώς την προσέγγιση θα έλθει, όταν κρίνει η κυβέρνηση, να καθαγιάσει ο γαλάζιος Κλιματικός Νόμος. Που έτσι θα γίνει εργαλείο οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Πεδίο για συμφέροντα ολίγων ημετέρων. Μετατρέποντας την ευκαιρία της πράσινης μετάβασης, σε απειλή.

Ads

ΥΓ: Το προβληματικό είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον Κλιματικό Νόμο ως μικροκομματικό θέμα όχι ως αυτό που είναι. Κορυφαίο εργαλείο για να αλλάξουμε πορεία. “Αν συνεχίσουμε τη σημερινή μας πορεία, θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση όλων όσα μας προσφέρουν ασφάλεια (…) τότε το μεγαλύτερο κομμάτι του υπόλοιπου πολιτισμού θα καταρρεύσει σύντομα”, σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, (που μάλλον δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), φέτος τον Φεβρουάριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.