Έγραφα την Κυριακή το εξής: “Με βάση τα ΙΑΤΡΙΚΑ δεδομένα, υπάρχουν εμβόλια υποχρεωτικά και μη υποχρεωτικά. (…) Το εμβόλιο του COVID 19 είναι όντως ένα θαύμα της επιστήμης το ότι κατάφερε να ετοιμαστεί σε τόσο λίγο χρόνο. Κι αν δούλευαν όλοι οι επιστήμονες μαζί με δημόσια χρηματοδότηση θα ήταν όλα πολύ καλύτερα, κι αν δεν εξαρτιόταν η διάθεσή του από το κέρδος των εταιρειών και επίσης πρέπει να παλέψουμε να είναι διαθέσιμο σε όλο τον πλανήτη. Όμως, υποχρεωτικό δεν έχει καταστεί -από την αντίστοιχη ΙΑΤΡΙΚΗ επιτροπή.”
Αυτό ήταν αρκετό για να καταταγώ κι εγώ στους “εχθρούς του εμβολιασμού”, “εχθρούς της επιστήμης”, που “δεν ακούνε τους γιατρούς” και πάει λέγοντας.

Ads

Αφού λοιπόν δεν μπορούν να ακουστούν δυο λογικές φράσεις από έναν απλό πολίτη, ακούστε τον Σύψα της αρμόδιας Επιτροπής της διορισμένης από την κυβέρνηση να εξηγεί γιατί είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να μην κηρύξουν το εμβόλιο υποχρεωτικό:

“Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι γιατί δεν μπορεί και όχι γιατί δεν θέλει”. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι νομικό αφού τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν έχουν πάρει κανονική άδεια κυκλοφορίας και χρήσης πουθενά στον κόσμο.

Λόγω έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ τα εμβόλια έχουν πάρει άδεια επείγουσας χρήσης ενώ στην ΕΕ έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό μόνο εάν λάβει κανονική άδεια, πράγμα που μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα καθώς όλες οι εταιρείες έχουν υποβάλλει αίτηση. Μέχρι να πάρουν, όμως, κανονική άδεια απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους”.

Ads

Μεταξύ μας, ο λόγος είναι ότι αν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε πειραματικό εμβόλιο, όποιος έχει την όποια επιπλοκή -ακόμη κι αν απλώς σήκωσε πυρετό 4 μέρες και έχασε τη δουλειά του- θα μπορούσε να πάει γ… την κυβέρνηση στα δικαστήρια κερδίζοντας αποζημιώσεις (και γι’ αυτό θέσπισαν και το ακαταδίωκτο για τα μέλη των κυβερνητικών επιτροπών, βέβαια).

Το πρόβλημά μου όμως είναι αλλού: πώς έχει γίνει έτσι η συζήτηση μεταξύ μας; Πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που συμπεριφέρονται λες και το εμβόλιο είναι ήδη υποχρεωτικό; Πώς γίνεται να μη βλέπουν όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την άθλια διαχείριση της πανδημίας σε όποιον δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί -και μάλιστα με ή χωρίς τη θέλησή του; Μιλάμε για την κυβέρνηση με τη θατσερική πολιτική, την κυβέρνηση που γκρινιάζει για τα ποσοστά των εμβολιασμών ενώ έχει αφήσει έξω από τον εμβολιασμό όλους τους ανήμπορους (εμβολιασμοί κατ’ οίκον, για γέροντες που δεν μπορούν να κινηθούν, ξεκίνησαν μόλις σήμερα, το γνωρίζετε;). Την κυβέρνηση που έχει αφήσει χωρίς εμβόλιο το 95% των προσφύγων, μόνο και μόνο επειδή είναι πρόσφυγες! Την κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας συζητάει πόσα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία θα κλείσει! Της κυβέρνησης που αποδυνάμωσε νοσοκομεία, κλινικές και αγροτικά ιατρεία από προσωπικό για να φτιάξει εμβολιαστικά κέντρα, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Της κυβέρνησης που αποφασίζει μέτρα δημόσιας υγείας με βάση το πότε ανοίγει ο τουρισμός!

Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο, από την αρχή της πανδημίας, να χρησιμοποιήσει πολιτικά την υγειονομική κρίση για να περάσει μέτρα καταστολής και επιτήρησης, από την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα barcode για να μπεις σε εστιατόριο! Αυτή η κυβέρνηση συνεχώς “δείχνει” έναν εχθρό: μιας και ο ιός είναι αόρατος εχθρός, πάμε στους “φορείς του ιού” που είναι ορατοί: οι νεοι στις πλατείες, οι περιπατητές στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, οι διαδηλωτές, όσοι πίναν καφέ στο Άλσος Νέας Σμύρνης, τώρα όσοι δεν εμβολιάζονται -και συνεχώς υπάρχει κόσμος και της αριστεράς που “τσιμπάει”.

Οι επιστήμονες λένε ότι με 70-75% ανοσία επιτυγχάνουμε ανοσία αγέλης. Βέβαια, το 75% αυτό, με τον σημερινό τρόπο ζωής, θα πρεπε να επιτευχθεί στον πλανήτη, και υπάρχουν φτωχές χώρες που δεν έχουν εμβόλια καν! Κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό πρόβλημα και για τις μεταλλάξεις και για όλα.

Άρα το 25% των ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί δε μπορούν, είτε γιατί ο γιατρός τους τους συνέστησε κάτι άλλο, είτε γιατί θέλουν να περιμένουν την οριστική αδειοδότηση των εμβολίων, είτε ακόμη γιατί (κακώς) ακούνε τον γέροντα Παϊσιο και τον πνευματικό τους, δεν είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία -ίσα ίσα, είναι οι πιο ευάλωτοι σε νέες εμφανίσεις του ιού.

Ναι, θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν, όμως όχι, δεν θα τους κατηγορήσουμε αν καταλάβουν μια ΜΕΘ, όπως δεν θέλω να κατηγορήσετε κι εμένα αύριο αν πάθω καρκίνο του πνεύμονα επειδή (κακώς) δεν έχω κόψει ακόμη το τσιγάρο. Γιατί εμείς μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και για Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους και όλες, και τους παχύσαρκους, και τους καπνιστές, και τους ανεμβολίαστους, και τους οπαδούς της επίπεδης γης, ακόμη και τους νεοφιλελεύθερους που ακόμη και σήμερα μιλάνε ενάντια στη δημόσια υγεία!
Η λογική που βάζει στο στόχαστρο τους πλέον ευάλωτους είναι αυτή που δίνει σήμερα τη δυνατότητα στον Μητσοτάκη να εξαγγέλλει κλείσιμο νοσοκομείων, και να μην έχουν πέσει να τον πλακώσουν τα τσιμέντα, που βγαίνουν σουπεράκια “σφίγγει ο κλοιός για τους μη εμβολιασμένους” χωρίς να τους έχουμε πάρει με τις πέτρες!

Γιατί όπως και από το πρώτο λοκντάουν, η κρίση είναι υγειονομική, αλλά η διαχείρισή της είναι πολιτική. Κι όποιος δεν βλέπει την πολιτική, βρίσκεται χωρίς να το καταλαβαίνει στην απέναντι όχθη.

Μην πετάτε βελάκια στους στόχους που σας υποδεικνύει η κυβέρνηση και η λίστα Πέτσα: πετάξτε τα βέλη σας στον πραγματικό αντίπαλο.

ΥΓ. Και καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι η δημόσια υγεία δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός! Η πανδημία έπρεπε να οδηγήσει σε στήριξη στα δημόσια νοσοκομεία, την δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη, την προληπτική ιατρική. Για τον κορωνοϊό και για όλα τα άλλα νοσήματα. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνο στον ιό, γιατί τα άλλα θέλει να τα εξαφανίσει. Εμείς;