Δεν τους ρώτησε κανείς… Οι πολίτες της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας εμποδίστηκαν συστηματικά στο να συμμετέχουν σε διαδικασίας που αφορούν τις αλλαγές στη ζωή τους από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση.

Ads

Ένα άγριο παιχνίδι έχει στηθεί εναντίων τους με κύριο σκοπό τη δημιουργία ασάφειας, σύγχυσης. Δύο χαμένα χρόνια με σχέδια που δεν τα γνωρίζουν ούτε καν τα τοπικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, σχέδια που φέρνουν κυριολεκτικά την καταστροφή στην οικονομίας της περιοχής.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν με ευκολία έπαιρνε τα χειροκροτήματα στο ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Και όμως, δύο ολόκληρα χρόνια δεν συνάντησε τους δυτικομακεδόνες ούτε μια φορά. Δεν πρόκειται για τυχαία πράξη. Είναι γνωστή η κυνική δήλωση του σε γερμανική εφημερίδα ότι «οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». 

Ολόκληρη η περιφέρεια αποτελεί πείραμα στα χέρια μιας διορισμένης ομάδας που τα σχέδια της χαρακτηρίστηκαν από πάρα πολλούς ως μεταπτυχιακή εργασία κάποιου φοιτητή…
Χιλιάδες στρέμματα ανοιχτές πληγές ορυχείων χωρίς προοπτική, χωρίς δέσμευση περιβαλλοντικής αποκατάστασης, με τεράστιους κινδύνους από τις αυταναφλέξεις.

Ads

Το κέρδος κυριαρχεί στα βουνά και τις πεδιάδες της περιοχής αναπτύσσοντας κυριολεκτικά παντού φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες με τις τοπικές κοινωνίες να μην έχουν κανένα ουσιαστικό λόγο μιας και οι νόμοι καθημερινά αλλάζουν υπέρ των μεγάλων παιχτών των ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ με τις χιλιάδες εθελούσιες εξόδους εργατών κυριολεκτικά απογυμνώνει την επιχείρηση. Ακόμη και αυτός ο κουτσός θεσμός των οχταμήνων κλείνει. Καμιά ουσιαστική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν γίνεται. Δορυφορικές επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες και μεγάλες, γύρο από τη ΔΕΗ, είτε φεύγουν από το παιχνίδι, είτε απολύουν καθημερινά προσωπικό.

Το πανεπιστήμιο συρρικνώνεται, μετά το τερατούργημα της Νίκης Κεραμέως, 50% λιγότεροι εισακτέοι για φέτος. Σε πολύ λίγα χρόνια έχοντας το μισό δυναμικό, θα μπει και πάλι το θέμα της ενσωμάτωσης του με άλλο πανεπιστήμιο. Τα αντιμετωπίσαμε και παλαιότερα κάτι τέτοια  

Οι κρίση που προκάλεσε η πανδημία έφερε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Επιταχυνθήκαν όλες αυτές οι διαδικασίες κατά πολύ. Όμως από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση. Προσανατολισμένη να υπηρετεί εγχώριους και ξένους ομίλους θα δημιουργεί μόνιμα τεράστια προβλήματα στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.

Η Δυτική Μακεδονία κινδυνεύει από ερημοποίηση, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν σε άλλα μέρη της χώρας και του εξωτερικού. Η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα, τα Γρεβενά, η Καστοριά θα είναι παραδείγματα προς αποφυγή για όλους. Μόνη λύση παραμένει η δυναμική αντίσταση του λαού της περιοχής και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει!

* Ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης είναι διαχειριστής του www.kozani.tv & www.ptolemaida.tv