– Τελικά θα έχουμε μια «αριστερή παρένθεση», όπως επεδίωκε το ντόπιο και το Ευρωπαϊκό κατεστημένο με τη κυβέρνηση Τσίπρα;

Ads

– Θα γίνουμε μια «αριστερο-δεξιά παρένθεση», όπως υπονοούν κάποιοι πρώην σύντροφοί μας;

– Θα γίνουμε μια «αποτυχημένη παρένθεση», όπως θέλουν να λένε ορισμένοι «άνθρωποι της αγοράς»;

Ας μην προβληματίζονται. Δεν θα υπάρξει καμία παρένθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από τους Έλληνες πολίτες, τον εμπιστεύονται και θα τον αναδείξουν όχι απλά πρώτο αλλά και αυτοδύναμο στις επικείμενες εκλογές. Απλά, μέχρι τις εκλογές, βάζουμε μια «άνω τελεία»!

Ads

Υπάρχει  αυτοπεποίθηση στις γραμμές μας, υπάρχει κατανόηση από την κοινωνία, και διάθεση για στήριξη για μια ακόμη φορά των επιλογών μας. Υπάρχει αισιοδοξία. Που εδράζεται  αυτή η αισιοδοξία;

  1. Οι Έλληνες πολίτες θα στηρίξουν την πρώτη ελληνική κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύθηκε πραγματικά, ιδιαίτερα την περίοδο  η οποία δεν υπέγραφε απλά ότι της έφερναν οι δανειστές

  2. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η συμφωνία που υπεγράφη περιέχει επώδυνα μέτρα, αλλά είναι η καλύτερη που μπορούσε να πετύχει μια ελληνική κυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες. Οι πολίτες της χώρας μας δεν ήθελαν και δεν θέλουν έξοδο από το ευρώ, δεν θέλουν επιστροφή στη δραχμή μαζί με μνημόνιο.

  3. Στο ερώτημα «ποιος μπορεί να εγγυηθεί την καλύτερη τήρηση της συμφωνίας σε συνδυασμό με μέτρα που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα και την ανάπτυξη»; η απάντηση φωτογραφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.   

  4. Οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει ποιοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα 40 χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο 2010 – 2015 με ολέθρια αποτελέσματα για τη χώρα. Δεν μπορεί οι ίδιες πολιτικές φαμίλιες να συνεχίζουν να μας απειλούν με «παλινόρθωση» της εξουσίας τους.

  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που έχει τελειώσει το «μαρτύριο» της εξάμηνης διαπραγμάτευσης (με τα εκβιαστικά χαρακτηριστικά που όλοι ξέρουμε), τώρα μπορεί επιτέλους να κυβερνήσει, υλοποιώντας σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμά του.

  6. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαρτήσεις από τα μεγάλα συμφέροντα. Μπορεί να «χτυπήσει» τη διαπλοκή και τη διαφθορά και ήδη έχει δώσει δείγματα των προθέσεων του (στον εισαγγελέα οι υποθέσεις με τα 5 δις ευρώ δάνεια της ΑΤΕ και τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, χτύπημα φοροδιαφυγής κλπ)

  7. Σήμερα υπάρχει η πολύτιμη εμπειρία των προηγουμένων 7 μηνών. Για πρώτη φορά είδαμε στην πράξη τις κυβερνητικές δυσκολίες, κάναμε λάθη, είχαμε επιτυχίες, τώρα μπορούμε μ’ αυτή τη γνώση να υπηρετήσουμε καλύτερα τους Έλληνες πολίτες.

«Εντάξει», θα πουν πολλοί καλόπιστοι πολίτες, «όλα καλά τα κάνατε αυτούς τους 7 μήνες; Δεν κάνατε τίποτα στραβό»;

Κάναμε λάθη, τα παραδεχόμαστε, ζητάμε συγγνώμη από τον ελληνικό καλό, αλλά δεν κάνει λάθη μόνο όποιος είναι απολύτως αμέτοχος… Πλέον γνωρίζουμε και τα πρόσωπα που δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις και τις υποσχέσεις που ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να υλοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υποσχόμαστε όλα αυτά να τα αλλάξουμε.

Όμως δεν είναι τα λάθη αυτά που καθόρισαν την πρώτη διακυβέρνησή μας. Είναι κυρίως τα θετικά βήματα. Όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές παραδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε  την «ατζέντα συζήτησης» στην Ευρώπη. Η απόλυτη γερμανική ηγεμονία αμφισβητείται έμπρακτα. Πλέον το θέμα του «τι Ευρώπη θέλουμε;» έχει τεθεί επισήμως μέχρι και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο προβληματισμός είναι διάχυτος στο σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Οι επερχόμενες εκλογές σε Ισπανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία κλπ μπορεί να αλλάξουν τον πολιτικό χάρτη και την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα και το αποδεικνύει στη πράξη, την ίδια στιγμή που οι «ηγέτιδες δυνάμεις» της Ευρώπης απλά ενδιαφέρονται για την εθνική τους οικονομία… Είναι αποκαλυπτικές οι συζητήσεις στο Γερμανικό και το Ολλανδικό κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας, όπου κυριάρχησαν (αν δε μονοπώλησαν το ενδιαφέρον) οι ομιλίες των «ηγετών»  για το θέμα των διασφαλίσεων των δικών τους χρημάτων και μόνο!

Σημαντικά θετικό βήμα και ουσιαστική διαφορά από την προηγούμενη φάση είναι πως τίθεται πλέον – και από τη συμφωνία που συνομολογίσαμε – το ζήτημα της ανάπτυξης με βάση και τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε. Ανάπτυξη όμως σε όφελος ποιου;  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί προκειμένου να μην οδηγηθούν πάλι σε «τσέπες επιτήδειων» τα όποια κονδύλια εξασφαλίζει η συμφωνία με τους δανειστές για την ανάπτυξη. Έχουμε κατανοήσει πλήρως ότι η ανάπτυξη είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή αποδέσμευση από τις «δουλείες» της συμφωνίας.  Πολλές φορές στο παρελθόν, αυτή η ανάγκη μετεξελίχθηκε σε «εργαλείο πλουτισμού ημετέρων». Ελάχιστοι από αυτούς είναι ήδη στη φυλακή ή υπόδικοι. Οι περισσότεροι εύχονται και μάχονται για μια εκλογική αποτυχία της μόνης πολιτικής δύναμης  που και θέλει και έχει τη δύναμη να επιβάλλει υγιείς κανόνες στο επιχειρείν.

Ίσως η πιο θετική εξέλιξη, που συνδέεται άμεσα με τη νέα συμφωνία, είναι η αναγνώριση από τους δανειστές ότι το χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο και ότι γι’ αυτό υπάρχει ρητή δέσμευση για έναρξη το φθινόπωρο της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτή η ελάφρυνση είναι η βασική προϋπόθεση για έξοδο της χώρας μας από την κρίση. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο ελληνικός λαός μπροστά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου  επιλέγει άλλο «σημείο γραφής». Αντί για «παρενθέσεις» που ονειρεύονται ορισμένοι, βάζει «άνω τελεία» και ετοιμάζεται να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή αλλά και με αποκτημένη σοφία…  

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής Β’ Αθήνας και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων