Τα χθεσινά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας είναι πολύ ανησυχητικά. Πρόκειται, με μεγάλη διαφορά, για τη χειρότερη Δευτέρα από την έναρξη της πανδημίας σε αριθμό κρουσμάτων που αγγίζουν τις τέσσερις χιλιάδες, ενώ είναι αυξημένος ο αριθμός των απωλειών (54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) και υψηλός ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ,

Ads

Απέναντι σε όλα αυτά πώς απαντά η κυβέρνηση; Ετοιμάζεται για παρελάσεις και μάλιστα στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη Θεσσαλονίκη. Και συγχρόνως όχι μόνο έχει ρίξει λευκή πετσέτα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των εμβολιασμών, αλλά η επίσημη κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται στο «αν πεθάνετε, καλά να πάθετε που δεν εμβολιάζεστε».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υιοθετώντας μια διαφορετική προσέγγιση («να μην είμαστε χωρισμένοι σε στρατόπεδα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων»). Σε δηλώσεις στο Αθηναικό Πρακτορείο είπε επίσης ότι θα δοθεί βάρος στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά με τη μία υπουργό να παίζει τον «καλό μπάτσο» και τον άλλο τον κακό, μάλλον σύγχυση δημιουργείται παρά λύνεται το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: «Κουράστηκα…δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις»

Ads

Με τον Αδωνι και με τα άλλα κατορθώματα του επιτελικού κράτους, στον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα δυστυχώς προηγείται και μάλιστα αρκετά από τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες της Ευρώπης, με τις οποίες μάλιστα ήθελε παλιότερα η κυβέρνηση να συγκρίνεται. Στον πίνακα που ετοίμασα με τους συνεργάτες μου, ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

image

Το άλλο σφάλμα της κυβέρνησης, που ίσως αποδειχθεί θανάσιμο, είναι ότι αποδίδει τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων αποκλειστικά στα -πράγματι- χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Είναι γεγονός, όπως προκύπτει από τον επόμενο πίνακα, ότι η Ελλάδα έχει την τελευταία θέση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χώρες στα ποσοστά των πλήρως εμβολιασθέντων.

image

Όπως όμως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη διασπορά των κρουσμάτων, υπάρχουν περιοχές στα νότια της χώρας όπου και ο εμβολιασμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά επίσης και τα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως είναι η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα βόρεια και τα νότια της χώρας.

Στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 45% υπολειπόμενο κατά πολύ του εθνικού μέσου όρου(59,3%) και το ίδιο ισχύει για την Ηλεία(46,3%), τη Φωκίδα(42,5%) και την Ευρυτανία (μόλις 38,5%). Αλλά σε αυτές τις περιοχές έχουμε ελάχιστα κρούσματα, όπως στην  Ηλεία 8 και στην Ευρυτανία μόνο 1!

Οτι οι αιτίες είναι πολλαπλές προκύπτει επίσης και από τον αριθμό των κρουσμάτων στις χώρες με τις οποίες έγιναν οι προηγούμενες συγκρίσεις. Οπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, η Μεγάλη Βρετανία, παραδείγματος χάριν, έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού αλλά και υψηλότατο ποσοστό κρουσμάτων. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο.

image

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να «κατέβει » η πανδημία νοτιότερα, αν αλλάξουν επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επίσης διασποράς από τον Βορρά προς το Νότο. Οχι ότι θα σωθούμε χωρίς παρελάσεις, έτσι όπως πάνε να ξεφύγουν τα πράγματα, αλλά να επιμένει η κυβέρνηση να τις κάνει θυμίζει το ανέκδοτο με τον στρατιώτη Καραμήτρο.