Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ημέρα του Πολυτεχνείου, στη Λευκωσία έτυχε να παίζει ο ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια. Επί δεκαετίες οι δύο ομάδες εκπροσωπούν τη Δεξιά και την Αριστερά στη Μεγαλόνησο, όπου κάποτε ακόμα και οι μπίρες ήταν δύο, η μία των γαλάζιων και η άλλη των κόκκινων, με τα χρώματα να αναφέρονται στο πολιτικό τους πιστεύω, όχι στη φανέλα των παικτών. Η διασύνδεση των δύο ομάδων με τα αντίστοιχα κόμματα, του ΑΠΟΕΛ με τον ΔΗΣΥ και της Ομόνοιας με το ΑΚΕΛ, υπήρξε πάντα ευεργετική γι’ αυτές οικονομικά (αλλά όχι μόνο οικονομικά, και όχι πάντα σύννομα), ιδίως όταν το κόμμα τους κυβερνούσε.

Ads

Αυτήν την ημέρα λοιπόν, του Πολυτεχνείου, διάλεξε η μαζική ακροδεξιά πτέρυγα των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για να σηκώσει ένα πανό κορυφωμένης χυδαιότητας: «Πολυτεχνείο 1973-2017. 44 χρόνια ψέματα».

Υβριστικό για τους νεκρούς της εξέγερσης το πανό και αθωωτικό για τη χούντα, τα άθλια καμώματα της οποίας παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στον «Αττίλα», συνόψιζε την πίστη των φιλοχουντικών, ακροδεξιών, νεοφασιστών, των αυτοχειροτονημένων υπερπατριωτών εν γένει, σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποια πίστη; Αυτήν που διακονεί επί χρόνια, και όχι μόνο από το καρατζαφερικό κανάλι, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης: Οτι κανένας δεν σκοτώθηκε στο Πολυτεχνείο. Οτι είναι μύθος όλα αυτά. Οτι η εξέγερση είναι κατασκεύασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Φέτος μάλιστα η φυλλάδα «Ελεύθερη Ωρα» χώρεσε στα πρωτοσέλιδά της –ανάμεσα σε θλιβερές προφητείες και χυδαιολογήματα– Ισραηλινούς κομάντος, που τάχα «σκόρπιζαν θάνατο στις 17 Νοεμβρίου 1973»…

Παντού υπάρχει ένας Εβραίος. Κι ένας Κίσινγκερ βέβαια. Και παντού, και πάντα, ο αθλητισμός, ιδίως το δημοφιλέστατο ποδόσφαιρο είναι πεδίο της πολιτικής. Για όσους παριστάνουν ότι δεν το πιστεύουν αυτό και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, αρχίζοντας από τη φανέλα, ιδού μία επιπλέον απόδειξη: Επίσης στις 17 Νοεμβρίου, στο ΣΕΦ έπαιζε ο μπασκετικός Ολυμπιακός με τον σερβικό αδελφό του, τον Ερυθρό Αστέρα. Πριν αρχίσει το παιχνίδι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μάνδρας (που τα τίμησαν στην Κύπρο, με το δικό τους πανό, και οι οπαδοί της Ομόνοιας). Μόλις τελείωσε το λεπτό της μνήμης, η ποδοσφαιρικής καταγωγής και συμπεριφοράς ακροδεξιά πτέρυγα των οπαδών του ΟΣΦΠ, που είναι φανερό ότι μαζικοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, ούρλιαξε το σύνθημά της: «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί». Χρυσαυγίτικο είναι το σύνθημα. Φασιστικής κοπής. Αλλά είπαμε. Ο αθλητισμός δεν έχει σχέση με την πολιτική.

Ads

Πηγή: Καθημερινή