Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει σε αυταπάτες για κοινωνίες χωρίς ανισότητες και έκανε σαφή των πυρήνα της πολιτικής του σκέψης που μοιάζει βαθιά αντιδραστικός.

Ads

Σε ομιλία του για την 43η επέτειο  της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση τους δημόσιους υπαλλήλους, ιδιαίτερα όσους αρνούνται την αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντάς τους «λουφαδόρους». Παρότι  ισχυρίζεται ότι αυτοί είναι λίγοι, η πραγματικότητα είναι πως είναι πολλοί και ανάμεσά τους οι περισσότεροι δεξιοί συνδικαλιστές.  Προανήγγειλε συρρίκνωση του κράτους που,  παρότι αποφεύγει να εξηγήσει τον τρόπο, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς απολύσεις.

Πρόσφατα πάλι, σε ερωτηματολόγιο της ΝΔ προς τα στελέχη της για τα εργασιακά προοιωνίζεται έμμεσα μια αγορά εργασίας χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με διαμοιρασμό της ίδιας θέσης εργασίας, εδραίωση της part time απασχόλησης, απελευθέρωση απολύσεων, στήριξη των επιχειρηματιών σε βάρος των κοινωνικών παροχών.  Ένα ερωτηματολόγιο που έκανε την κυβέρνηση «να τρίβει τα χέρια της» καθώς περιγράφει την ισοπέδωση της αγοράς εργασίας

Αν κάτι πρέπει να παραδεχτούν οι αντίπαλοι της ΝΔ είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει ειλικρινής ως προς τις προθέσεις του.Αλλά φαίνεται να βολεύει την κυβέρνηση.  Προαναγγέλλει  τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την «ζούγκλα»  στην αγορά εργασίας, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Υιοθετεί το πιο νεοφιλελεύθερο μίγμα πολιτικών, που ούτε οι πιο σκληροί των δανειστών τόλμησαν να προτείνουν μέσα σε 3 μνημόνια.

Ads

Ταυτόχρονα, οι  φιλελεύθερες ρητορικές εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» επανήλθε και καθοδηγεί τον πολιτικό λόγο της ΝΔ και ο πολιτικός σχεδιασμός υποκαταστάθηκε από fake news. Είναι άγνωστο πότε η κεντρώα πτέρυγα του κόμματος θα αντιδράσει στην «αδωνοποίηση» του κόμματος και την ακατανόητη εκλογολογία διαρκείας που εξάντλησε τη συσπείρωση αλλά και την ίδια τη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει λογικοφανής εξήγηση για την αδιέξοδη πολιτική της ΝΔ την ώρα που η κυβέρνηση έχει βελτιώσει το βηματισμό της και μειώνει διαρκώς την ψαλίδα. Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει περισσότερο από τα δικά της «αυτογκόλ» παρά από την αντιπολίτευση.