Ή του ύψους ή του βάθους υπήρξε μέχρι τώρα η λειτουργία των πανεπιστημίων εν μέσω πανδημίας.

Ads

Από τη μια είναι οι μόνοι οργανισμοί που παρέμειναν κλειστοί, λειτουργώντας με εξ αποστάσεως διδασκαλία, ακόμη και όταν ολόκληρη η υπόλοιπη χώρα είχε επανέλθει πλέον στην κανονικότητα. Η θεσμοθέτηση αντιεκπαιδευτικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων κατά τη διάρκεια που τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, όπως της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, δίνει μια καλή εξήγηση γιατί, ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιγαν, τα πανεπιστήμια παρέμεναν κλειστά.

Από την άλλη, τα πανεπιστήμια ανοίγουν τώρα με μια οριζόντια απόφαση που επιβάλλει σε όλα τα ιδρύματα, αδιακρίτως τοπικών συνθηκών, πλήθους φοιτητών, χωρητικότητας αιθουσών και γενικής κατάστασης των υποδομών, με υποχρεωτική δια ζώσης λειτουργία και μάλιστα με τα μαθήματα να γίνονται στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα «με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα».

Που σημαίνει ότι στις ελάχιστες αίθουσες και τα υπόγεια αμφιθέατρα, χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό των 100 για παράδειγμα θέσεων, θα πρέπει να στοιβάζονται 150 και πλέον φοιτητές που αποτελούν τα ακροατήρια των υποχρεωτικών μαθημάτων, στα μεγάλα τουλάχιστον και πολυπληθή πανεπιστήμια.

Ads

Η λογική πίσω από την ΚΥΑ με την οποία τα πανεπιστήμια ανοίγουν χωρίς υγειονομικούς όρους, δεν αντέχει σε επιστημονική κριτική. Συγκεκριμένα, η επιστημονική επιτροπή από ειδικούς στο αντικείμενο καθηγητές της Ιατρικής και του Πολυτεχνείου που σύστησε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ, κάποιοι από τους οποίους είναι μεταξύ αυτών που δίνουν συμβουλές για την πανδημία από τα κανάλια, κατέληξε ότι οι ρυθμίσεις της ΚΥΑ αποτελούν απειλή τη δημόσια υγεία.

Πρώτα από όλα γιατί οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΑΠΘ προκύπτει ότι έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 68%. Που σημαίνει ότι 1 στους 3 φοιτητές, ακόμη και σήμερα είναι ανεμβολίαστος. Στο σύνολο των 50.000 περίπου ενεργών φοιτητών του ΑΠΘ δηλαδή, υπάρχουν 16.000 φοιτητές που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία πρόνοια και καμία φροντίδα εμβολιασμού τους εντός των χώρων εκπαίδευσής τους, αφού η υπόσχεση ότι σε κάθε πανεπιστήμιο θα εγκαθίστατο ένα εμβολιαστικό κέντρο, παραμένει απλά υπόσχεση.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι ειδικοί καθηγητές της Υγειονομικής Επιτροπής του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ, η ΚΥΑ παραμένει προσκολλημένη σε ένα σύστημα διαρκών ελέγχων των πιστοποιητικών που μοιραία, σε πανεπιστήμια των 50.000 φοιτητών, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Ενώ αυτό που θα έπρεπε να προσπαθεί είναι να επιτύχει τη διαχείριση της εμβολιαστικής ζήτησης.

Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να διαλαμβάνεται στην ΚΥΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας στα πανεπιστήμια, ήταν να εγκατασταθούν εμβολιαστικά κέντρα μέσα στα πανεπιστήμια, εκεί όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζουν και σπουδάζουν καθημερινά. Αυτός, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την ασφαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις ενημέρωσης και ομιλίες ειδικών, που θα έπειθαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εμβολιαστούν.

Κι αυτό είναι το μόνο που δεν προβλέπεται…

Κι ακόμη, αυτό που θα έπρεπε να προβλέπεται, είναι η εγκατάσταση συνεργείων του ΕΟΔΥ μέσα στα πανεπιστήμια, προκειμένου να διενεργούνται δωρεάν τεστ, τα οποία τώρα πρέπει να τα επιβαρύνονται οικονομικά οι ίδιοι οι φοιτητές, με 40 ευρώ την εβδομάδα. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα έπρεπε επιπλέον να ιχνηλατούν τα όποια κρούσματα εμφανίζονται και να επιτηρούν υγειονομικά τη διασπορά του ιού, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποτελεσματικός έλεγχος της πανδημίας και αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.

Η πιο ακατανόητη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία διάταξη από όλες όμως, είναι αυτή που αναφέρεται στη «μέγιστη δυνατή πληρότητα» των αιθουσών. Μια διάταξη που στηρίζεται στην εσφαλμένη επιστημονικά παραδοχή ότι οι εμβολιασμένοι ούτε κινδυνεύουν να νοσήσουν, ούτε μεταδίδουν τον ιό.

Όπως μόλις σήμερα όμως έγινε γνωστό από μελέτη που εκπόνησε το πανεπιστήμιο Davis στην Καλιφόρνια, οι εμβολιασμένοι μπορούν και αυτοί να νοσήσουν, ασυμπτωματικά ή και συμπτωματικά, ελαφρύτερα βέβαια από τους ανεμβολίαστους και με πολύ μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας ή και θανάτου.

Το αποδεδειγμένο πλέον γεγονός όμως ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, σε έναν πληθυσμό όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι της τάξης του 32%, σε συνδυασμό με τη «μέγιστη δυνατή πληρότητα» των αιθουσών, τη μη τήρηση δηλαδή αποστάσεων μεταξύ των φοιτητών, μπορεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια στις επόμενες υγειονομικές βόμβες.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Το οποίο προβλέπει για όσες χώρες έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι 63% και συγχρόνως δεν τηρούν τα μέτρα και τις υγειονομικές προϋποθέσεις, όπως τη μάσκα και τις αποστάσεις, αυτό δηλαδή που ακριβώς συμβαίνει με σήμερα με την Ελλάδα, ότι θα εκτοξευτούν μέχρι το Νοέμβριο τόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευομένων και των θανάτων.

Τα πανεπιστήμια είναι ένα καζάνι που βράζει.

Καθηγητές, εργαζόμενοι και φοιτητές επιθυμούμε να επιστρέψουμε σε δια ζώσης λειτουργία.

Δεν καταλαβαίνουμε όμως γιατί αυτό πρέπει να γίνει με κίνδυνο της υγείας και για κάποιους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και
της ζωής τους.

Τούτων δοθέντων και με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση των υποδομών στο ΑΠΘ, είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο Παιδείας παίρνει τέτοια ευθύνη και δεν επιτρέπει στα έτσι κι αλλιώς αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια, να αποφασίσουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις συνθήκες και τις ανάγκες τους.

Είναι όμως απορίας άξιο και γιατί οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δεν φρόντισαν τόσον καιρό να εξασφαλίσουν επιπλέον αίθουσες που να πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές, για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.

Η ΔΕΘ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στο ΑΠΘ, διαθέτει δύο εξαιρετικά συνεδριακά κέντρα. Γιατί δεν αξιοποιούνται συμπληρωματικά ως αίθουσες διδασκαλίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που έχουν ανεπαρκείς υποδομές;

Ερωτήσεις που θα παραμείνουν αναπάντητες, μέχρι να επαληθευτούν οι εύλογοι φόβοι διδασκόντων και διδασκομένων. Αλλά τότε θα είναι αργά, έστω και αν οι απαντήσεις δοθούν στη Δικαιοσύνη…