Τα στελέχη βόρειας Αθήνας της Ν.Δ. κάλεσαν σε μεγαλειώδη συγκέντρωση, έναυσμα γενικής αντεπίθεσης, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην καφετέρια «ΚΑΣΤΑΛΙΑ» του Αμαρουσίου! Πρόκειται για τόλμημα που στο δυσμενές πολιτικό τοπίο μετά τα Τέμπη θα το ζήλευε ακόμη και η λαοφιλής δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, κ. Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Ads

image

Το εύανδρον ‘Αμαρούσιον’ ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου στους πρώτους Ολυμπιακούς (1896) όταν ο ελληνιστής Michel Breal είχε την καταπληκτική ιδέα αναβίωσης για πρώτη φορά της κλασσικής διαδρομής του Φειδιπίδη (Μαραθώνιος δρόμος). Κι αυτό γιατί ένας νερουλάς από το Μαρούσι ο Σπύρος Λούης κατέβηκε για πρώτη και τελευταία φορά σε ρόλο αθλητή αλλά … μία και να καίει! Κάπως έτσι σήμερα το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας φέρει ευλόγως το όνομα του.

Παρότι η κλασσική διαδρομή δεν περνάει από το Μαρούσι, προς τιμή εκείνου το τραγούδι λέει, ποιητική αδεία: «ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΛΟΥΗΣ ΦΩΤΙΑ, στο ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΑΝ ΠΕΡΝΑ!». Οι νεοδημοκράτες ελπίζουν στην καφετέρια ΚΑΣΤΑΛΙΑ να ανακράξουν «ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΦΩΤΙΑ, ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΑΝ ΠΕΡΝΑ!» για ένα θαύμα αντιστοίχου μεγέθους με εκείνο του φουστανελά νερουλά κατά την επιδίωξη της πρώτης θέσης.

Ads

Οι συριζαίοι θα παρατηρήσουν ότι η κατάκτηση και διατήρηση της πρώτης θέσης μόλις στο 40ο χιλιόμετρο, δηλαδή λίγο προ του τέλους, ταιριάζει περισσότερο σε εκείνους. Ωστόσο μια και πιάσαμε τα αθλητικά ας βάλουμε κι ένα κουίζ για συριζαίους. Γνωρίζουν άραγε τον Χαρίλαο Βασιλάκο; Αν όχι είναι κρίμα γιατί είναι ο αθλητής που βγήκε δεύτερος μετά τον Σπύρο Λούη.

Αριστερές προσαρμογές

Είναι προφανές ότι αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται ακόμη κι αν αυτό δεν συνέβη λόγω δικής του πολιτικής ικανότητας αλλά από την ανικανότητα του αντιπάλου.
Ο έξυπνος άνθρωπος φαίνεται από την δυνατότητα του να τροποποιεί την συμπεριφορά του αναλόγως μιας πραγματικότητας που άλλαξε.

Επί του πολιτικού ύφους οι αντίπαλοι του διέκριναν την εμφάνιση φαβορί στην στάση Τσίπρα αμέσως μετά την υπόθεση των Τεμπών. Δεν είναι περίεργο ότι όσο πιο διαλλακτικός, ήρεμος και συγκαταβατικός εμφανίζεται, τόσο περισσότερα ρίγη τους προκαλεί.

Στην σκληρή εκλογική μάχη που έρχεται η επικράτηση θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στην δυνατότητα της κάθε πλευράς να επιστρατεύσει και την τελευταία της ικμάδα. Θα ήταν αδιανόητο αν σε αυτό το μ.Τ. τοπίο (μετά Τέμπη) συνεχιστεί η διελκυστίνδα Πολάκη που απειλεί να οδηγήσει σε ψήφο αριστερής διαμαρτυρίας, ιδιαιτέρως στην πρώτη κάλπη.

Αλλά και βάσει του κοινού νου, όταν ο μποξέρ ετοιμάζεται για την κρίσιμη γροθιά που θα φέρει ή όχι το νοκ-άουτ, δεν τραυματίζει τα δάκτυλα του καθαρίζοντας παρονυχίδες. Όσο ενοχλητική κι αν του έχει γίνει από καιρό κι όσο κι αν δεν πρόκειται παρά για το μικρότερο από τα πέντε δάκτυλα της γροθιάς.

Με την έννοια αυτή ακόμη και τυχόν ειλημμένες αποφάσεις οφείλουν να επανεξεταστούν υπό τις νέες συνθήκες. «Νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα» όπως είχε πει κι ο ίδιος ο κ Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου 2019.