Είναι συνταρακτικό το πώς μία τυχαία περιήγηση στα ερτζιανά μπορεί να σε κάνει να ανακαλύψεις την τεράστια σημασία του απεγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων νέων από τα Πανεπιστήμια, τον οποίον επαίρεται ότι πέτυχε η κ. Κεραμέως. Ακούω λοιπόν διαφήμιση πασίγνωστου ΙΕΚ, στην οποία πρωταγωνιστεί η κ. Μαρία Σάκκαρη. Η αλήθεια είναι ότι στην θέση της θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλος, π.χ. ο κ. Τσιτσιπάς ή άλλος πρωταθλητής του τένις ή του γκολφ ή δεν ξέρω ποιού άλλου αθλήματος. Η ουσία είναι ότι συνειδητοποιείς πως, φοιτώντας σ’ ένα ιδιωτικό ΙΕΚ, μπορείς να γίνεις πρωταθλητής όχι μόνο της γνώσης, αλλά και να φτιάξεις παγκόσμιους πρωταθλητές….

Ads

Πάντα υπήρχαν τα ΙΕΚ, παράλληλα με τα Πανεπιστήμια, και έπαιζαν τον δικό τους ρόλο, δίνοντας -μεταξύ άλλων- και αναβολή στράτευσης. Ότι όμως εκεί θα μπορούσες να αναδειχθείς άσσος και σε ένα άθλημα δεν είχε γίνει συνείδηση του λαού και, κυρίως, της μεσαίας τάξης, η οποία μεταπολεμικά έστελνε μαζικά τα παιδιά της στα Πανεπιστήμια: στην Ελλάδα, όταν περνούσαν τις εξετάσεις ή και στην Ιταλία και αλλού. Μέσα από αυτή την διαδικασία άλλαξε το προφίλ και η λειτουργία της μικρομεσαίας τάξης. Ασχέτως του αν τα παιδιά της, στον ελεύθερο χρόνο τους, αντί να επιδίδονται σε ευγενή αθλήματα, έπαιζαν διάφορα οπισθοδρομικά παιγνίδια, όπως μακρυά γαϊδούρα κ.α.

Ήταν ιδανική η κατάσταση στην παιδεία και δεν υπήρξαν περισσότεροι επιστήμονες στην αγορά; Γιατί, σε ποιόν τομέα πετύχαμε το ιδανικό και δεν το είχαμε πετύχει στην παιδεία; Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κηρύσσει την εκκένωση των Πανεπιστημίων και τον απεγκλωβισμό των υποψήφιων φοιτητών, εξισώνοντας τα πανεπιστημιακά πτυχία με των ΙΕΚ. Προωθώντας έτσι την ολιγαρχική της αντίληψη για την Παιδεία, η οποία είναι και η ουσία της θεωρίας περί αριστείας.

Έτσι λοιπόν, η δύσμοιρη Παιδεία, από τον Παπανούτσο ή και τον Γεώργιο Ράλλη, κατέληξε στα μεταρρυθμιστικά πειράματα της κ. Κεραμέως. Σαν να βάζεις την Μάργκαρετ Θάτσερ και την κα Λουκά να σου καταρτίσουν ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Ads

Θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλη, ενδεχομένως και διακομματική, προσέγγιση των θεμάτων της Παιδείας; Ναι, θα έλεγε κανείς, αλλά αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος και, κυρίως, του παραδοσιακού της σκέλους, που είναι η Δεξιά. Έβλεπα ένα ιστορικό ντοκυμαντέρ, όπου μιλούσαν ο Κριμπάς, ο Μυλωνάς, ο Τσουδερός, η Βλάχου και ο, άρτι αφιχθείς τότε από την Αμερική, Ανδρέας Παπανδρέου. Περιέγραφαν τις δομημένες πραγματικότητες, στις οποίες προσέκρουαν οι απόπειρες εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.

Ο Τσουδερός διηγείτο πώς οδηγήθηκε να βαφτίσει στην Κρήτη 700 παιδιά (ισχνός αριθμός, εδώ που τα λέμε, μπροστά στα βαφτιστήρια της οικογένειας, εκπρόσωπος της οποίας κυβερνά σήμερα την Ελλάδα) ή ότι ο μισθός του αντιστοιχούσε τότε σε 400 δολλάρια και τα έξοδα σε 700 δολλάρια. Αν τα άκουγαν αυτά σήμερα στην Α’ Αθηνών, θα γελούσαν τρανταχτά.
Ήρθε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη για να δώσει στον φατριασμό και τον πελατειασμό τον χαρακτήρα ενός ατέλειωτου ντήλ, το οποίο ο προπαγανδιστικός μηχανισμός προβάλλει σαν εκσυγχρονισμό. Τα απέραντα αυτά ντήλ, μαζί με τις αντιμεταρρυθμιστικές εμμονές της κ. Κεραμέως, που προσλαμβάνουν χαρακτήρα προλήψεων, οδηγούν την Παιδεία σ’ έναν άναρχο κυκεώνα, με τελικό στόχο την δικαίωση της ιδιωτικής παιδείας. Πάντα υπήρχε η ιδιωτική παιδεία και εκαλείτο να παίξει ρόλο συμπληρωματικό ή παράλληλο προς την δωρεάν δημόσια παιδεία, αλλά έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποκαταστήσει την ιστορική ανισορροπία και να της δώσει την πρωτοκαθεδρία. Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα, η μικρομεσαία τάξη, που μεταπολεμικά είδε τα παιδιά της να εισέρχονται μαζικά στα Πανεπιστήμια, σήμερα -δεδομένων και των γενικών οικονομικών εξελίξεων- ψάχνει κυριολεκτικά τον εαυτό της.

ΥΓ:  Αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης είναι ένας σχεδιασμένος και, ως εκ τούτου, αναμενόμενος όλεθρος των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού. Υδροκεφαλισμός και ολιγαρχικός σχεδιασμός, με παράλληλη άκρα του τάφου σιωπή  σε θεσμικούς και άλλους φορείς ή παράγοντες, που ελέγχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση. Υπάρχει πράγματι κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.