Στις 3 Νοεμβρίου 2017, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξένησε την νέα εργατική πραγματικότητα στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Working Poor in Griechenland», περιγράφοντας την καθημερινότητα των «εργαζόμενων φτωχών», μιας μορφής προλεταριάτου νεανικής ηλικίας και στην πλειοψηφία του με υψηλά τυπικά προσόντα.

Ads

Οι μηνιαίες αποδοχές των «εργαζόμενων φτωχών» επαρκούν μόνο για την κάλυψη των επισιτιστικών τους αναγκών, ενώ η ρίζα του παραπάνω κακού βρίσκεται -κατά τη γερμανική εκδοχή- στη «χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας» που επέβαλαν οι δανειστές της Ελλάδας, βυθίζοντας τις αμοιβές ατόμων κάτω των 25 ετών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «Για τη δουλειά τους [«οι εργαζόμενοι φτωχοί»] παίρνουν κάτω από 376 ευρώ το μήνα ή 60% λιγότερα από το μέσο μισθό… Ο κίνδυνος, ακόμη και με σταθερή εργασία, να συγκαταλεχθεί κανείς στους φτωχούς στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος, όσο πουθενά αλλού στην ΕΕ».

Ο ραγδαίος, δηλαδή ρυθμός φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας είναι μια ακόμη ευρωπαϊκή πρωτιά ως αποτέλεσμα μιας σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία επέβαλε η ευρωπαϊκή συντηρητική ελίτ.

Ads

Το τίμημα της θεραπείας της ελληνικής κρίσης γίνεται ακόμη πιο ανυπόφορο, όταν οι αποκαλύψεις των «Π» (Panama Papers, Paradise Papers) για πακτωλό εκατομμυρίων κρυμμένο κάτω από την άμμο φορολογικών παραδείσων διαδέχονται η μία την άλλη.

Ένα πλέγμα διεθνούς φοροδιαφυγής που απλώνεται ανεξέλεγκτα γύρω από την υδρόγειο, επιτρέποντας την άνθηση υπερεθνικών μεθόδων απόκρυψης πλούτου, την ώρα που λαοί σε διαφορετικές γωνιές δοκιμάζονται από τον υποσιτισμό, την κοινωνική υποχώρηση, την ανισοκατανομή φορολογικών βαρών και τελικά την έλλειψη προοπτικής.

Η πρόσβαση στον παράδεισο αφορά μόνο εκείνους που μπορούν να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο λόμπυ, πέρα και πάνω από γεωγραφικά ή εθνικά όρια. Πολύ περισσότερο, όταν η αποθησαύριση πλούτου αφορά ολοένα και λιγότερα φυσικά πρόσωπα, με ισχυρές προσβάσεις σε συστήματα εξουσίας.

Σε ποια συστήματα εξουσίας και με ποιο βάθος διείσδυσης μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, μέχρι την επόμενη αποκάλυψη, μέχρι τα επόμενα… Papers.

Προσώρας και εντός των ευρωπαϊκών ορίων, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι πρόσφατες διαρροές [των  Paradise Papers] θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνίας» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στην εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Άλλωστε, η ελπίδα ενυπάρχει σε κάθε μεταφυσική έκφραση των όπου γης πεινασμένων, που προσδοκούν το δικό τους παράδεισο.