Το βίντεο με το «εγέρθητω» προς τους δημοσιογράφους στα γραφεία της Χρυσής Αυγής μετά τις εκλογές έκανε το γύρο του διαδικτύου και προβλήθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια. Ωστόσο, μια μικρή έρευνα στο youtube αρκούσε για να βρει κανείς άλλα βίντεο με πρωταγωνιστές μέλη της Χ.Α. Σε ένα από αυτά εισβάλλουν σε παρουσίαση ενός λεξικού, την οποία διοργάνωσε ένα μειονοτικό κόμμα, το Ουράνιο Τόξο. Το tvxs.gr μιλά με τον Παύλο Βοσκόπουλο, μέλος του Ο.Τ, για το περιστατικό και για άλλες επιθέσεις που έχει δεχθεί το κόμμα αλλά και προσωπικά ο ίδιος.

Ads

Της Κατρίν Αλαμάνου

* Το Ουράνιο Τόξο (στο εξής Ο.Τ.) είναι το κόμμα που, σύμφωνα με τα κείμενά του, εκπροσωπεί την εθνική μακεδονική μειονότητα της βόρειας Ελλάδας και διεκδικεί την αναγνώριση από το ελληνικό κράτος των δικαιωμάτων που το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει σε κάθε μειονότητα. Δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά του γραφεία βρίσκονται στην Φλώρινα. Στις 20 Οκτωβρίου του 2005 το Ε.Δ.Α.Δ. καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 6 (για τη διάρκεια µιας ποινικής διαδικασίας) και 11 (δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η καταδίκη αφορούσε τον εμπρησμό των γραφείων του Ο.Τ στη Φλώρινα, την αποκαθήλωση από την αστυνομία δίγλωσσης πινακίδας της ονομασίας του κόμματος και τη δικαστική διαδικασία που ακολούθησε μετά το γεγονός.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Έχετε βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο ακραίων εθνικιστικών στοιχείων. Πότε ξεκίνησε αυτή η ιστορία;

Ads

Ξεκίνησε από τη στιγμή που εμφανίστηκε η όποια μορφή έκφρασης μειονοτικής συνείδησης και ακτιβιστικές μειονοτικές ενέργειες, δηλαδή από τις αρχές του 1990 και μετά. Το Σεπτέμβριο του 1995, με τον εμπρησμό και την καταστροφή των γραφείων του Ουράνιου Τόξου στη Φλώρινα λόγω της ανάρτησης διπλής ονομασίας, ήταν η πρώτη φορά που οι απειλές έγιναν πια συγκεκριμένες ενέργειες. Μετά το περιστατικό έντυπα φίλα προσκείμενα στη Χρυσής Αυγή δημοσίευαν πανηγυρικούς λόγους για το γεγονός ότι η αστυνομία κατέβασε την ταμπέλα και τον εμπρησμό των γραφείων. Επιπλέον, να προσθέσω ότι στη Φλώρινα γίνονται κανονικές παρελάσεις από Χρυσαυγίτες. Εμφανίζονται με τις σημαίες τους, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας προκηρύξεις όπου γράφουν: «Κρεμάλα στους Σκοπιανούς» κ.α.. Αυτά ξεκίνησαν από το 1990 αλλά μετά το περιστατικό του 1995 έγινε πιο συχνό αυτό το φαινόμενο.

Πιστεύετε ότι είχε συμμετοχή η Χ.Α στον εμπρησμό των γραφείων του Ο.Τ;

Το πιστεύω κατά 99%, δεδομένων των θετικών αντιδράσεων που είχαν μετά το περιστατικό αλλά και μερικών ατόμων που βρίσκονταν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους κάτω από τα γραφεία. Αυτοί, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα ήρθαν από γειτονικές πόλεις και ήταν οργανωμένοι στη Χ.Α.

Αναφέρατε πριν παρελάσεις της Χ.Α. Τι κάνουν ακριβώς σε αυτές;

Είτε με αυτοκίνητα είτε πεζοί παρελαύνουν στις γειτονιές με ελληνικές σημαίες και σημαίες της Χρυσής Αυγής και καταλήγουν συνήθως στη Λέσχη Αξιωματικών στην Φλώρινα. Εκεί σταματούν και λένε τον εθνικό ύμνο. Το τραγικό είναι ότι οι παρελάσεις τους συνοδεύονται κανονικά από την αστυνομία. Στα χωριά πηγαίνουν με τη δικαιολογία ότι θέλουν να καταθέσουν στεφάνια σε αγάλματα Μακεδονομάχων.

Πιστεύετε δηλαδή ότι οι παρελάσεις τους σε χωριά με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους;

Ναι, πιστεύω ότι σαφώς γι’ αυτό το λόγο το κάνουν. Μάλιστα ο τρόπος που παρελαύνουν θυμίζει στρατιωτική παρέλαση. Βεβαίως φωνάζουν και συνθήματα όπου αναφέρονται και σε πρόσωπα. Για μένα έχω ακούσει σύνθημα «Βοσκόπουλε θα πεθάνεις».

Η επόμενη ακραία αντίδραση που θυμάστε ποια είναι;

Είναι το 2004 στο Συνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και το 2009 στην παρουσίαση του Ελληνο-μακεδονικού λεξικού στην Αθήνα.

Το 2004 τι έγινε;

Αρχικά προσπαθήσαμε να κάνουμε το Συνέδριο στην Έδεσσα, αλλά δεν τα καταφέραμε λόγω των απειλών που δέχονταν οι ιδιοκτήτες των αιθουσών. Στην Έδεσσα μάλιστα έγινε παρέλαση κανονικά, έκαναν και εκδήλωση για να πανηγυρίσουν ότι δεν μας άφησαν να κάνουμε το Συνέδριο. Πήραν μέρος στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ και μέλη της Χ.Α. Θυμάμαι ότι ήταν ομιλητής και ο κ. Βελόπουλος.
Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σε αίθουσα ξενοδοχείου. Μόλις μαθεύτηκε ότι επρόκειτο να γίνει το Συνέδριο, άρχισαν τα δημοσιεύματα περί προκλήσεων των Σκοπιανών στη Θεσσαλονίκη. Όταν πήγαμε το πρωί είδαμε ότι υπάρχει παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και ΜΑΤ και συγκεντρωμένος κόσμος.

Όσοι ήταν συγκεντρωμένοι νομίζετε ότι ανήκαν σε κάποια πολιτική παράταξη;

Οι γνωστοί ήταν, ΛΑ.Ο.Σ, στοχικοί, Χρυσαυγίτες. Ήθελαν οπωσδήποτε να μπουν μέσα και οι αστυνομικοί προσπάθησα να τους απωθήσουν ακόμη και με δακρυγόνα.

Για την παρουσίαση του Λεξικού το 2009, στην οποία εισέβαλλαν μέλη της Χ.Α πρόσφατα πρόβαλλε ένα τηλεοπτικό κανάλι το σχετικό βίντεο. Καταρχήν τι λεξικό ήταν αυτό;

Το λεξικό ήταν πρωτοβουλία ενός πρώην πολιτικού πρόσφυγα, του Βάσκο Καρατζά, ο οποίος πριν πεθάνει μας άφησε σαν ένα είδος κληροδοτήματος το λεξικό που είχε συγγράψει. Ο εκδοτικός οίκος «Ζόρα» σε συνεργασία με τη Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού και τη βοήθεια του Ο.Τ. προχώρησαν στην έκδοση του Ελληνο-Μακεδονικού λεξικού.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά σας παρουσίαζαν ως απειλή για την Ελλάδα ξαφνικά προβλήθηκε σε τηλεοπτικό κανάλι η επίθεση που δεχτήκατε από τη Χ.Α;

Το τρισάθλιο είναι ότι ενώ για μέρες γινόταν αναφορά στο εγέρθητω από όλα τα κανάλια, όταν είχε γίνει το περιστατικό με το λεξικό το 2009 η μόνη αναφορά ήταν για 1,5 λεπτό στο δελτίο του ΣΚΑΙ. Τώρα, μετά από δύο χρόνια βγήκε το βίντεο στο Star, γιατί προφανώς δεν ήταν πια πολύ πιασάρικο το εγέρθητω και έτσι η κα Στεφανίδου το πρόβαλλε. Το άλλο θέμα είναι ο τρόπος που μίλησαν για το θέμα, σα να παρουσιάστηκε το λεξικό από Αριεανούς. Μίλησαν για κάποιο ελληνοσλαβικό λεξικό. Δεν είπαν καν ποιος έκανε την παρουσίαση. Δεν ανέφεραν ότι το Ουράνιο Τόξο, ένα μειονοτικό κόμμα, την έκανε. Μάλιστα άκουσα ότι είπαν πως το λεξικό το επιδότησε το ελληνικό κράτος! Κάτι που δεν ισχύει.

Τι έγινε στην παρουσίαση του Λεξικού;

Υπήρχαν μερικοί αστυνομικοί έξω όταν εμείς μπήκαμε στο χώρο αν και εμείς δεν είχαμε ζητήσει κάποια προστασία. Κάποια στιγμή, ενώ είχαμε ξεκινήσει, μέλη της Χ.Α. μπαίνουν μέσα φωνάζοντας να βγουν όλοι έξω, ρίχνοντας πράγματα και βρίζοντας. Προφανώς οι αστυνομικοί που ήταν έξω είχαν φύγει και δεν τους είδαν να μπαίνουν. Όταν μπήκαν, όπως φαίνεται και στο βίντεο, δίπλα στον βουλευτή πλέον της Χ.Α, Παναγιώταρο, ήταν ένας άλλος ο οποίος έκανε κίνηση με το κράνος που κρατούσε προς το μέρος των ομιλητών και ο Παναγιώταρος τον κράτησε. Λοιπόν, μου κάνει εντύπωση ο κ. Ευαγγελάτος στη συνέντευξη που πήρε από τον Παναγιώταρο και τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του. Τους έλεγε ότι έχουν υπάρξει βίαια περιστατικά και όταν αυτοί του απαντούσαν πως δεν είναι έτσι , δεν τους ανέφερε το σχετικό βίντεο με το Λεξικό. Μήπως είναι ιδεολογικά πολύ κοντά στη Χ.Α; Τους νομιμοποιεί με τον τρόπο αυτό, εξωραΐζει τη δράση τους. Αναρωτιέμαι, δεν έψαξε πιο πριν τα ντοκουμέντα που υπάρχουν στο διαδίκτυο; Πολλοί δημοσιογράφοι λειτουργούν σε πλήρη σύμπλευση με ακραία στοιχεία στα μειονοτικά ζητήματα και ειδικά σε ό, τι αφορά τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Από τη μία κάποιοι επικροτούν ουσιαστικά τον τρόπο που λειτουργούν οι Χρυσαυγίτες στα μειονοτικά ζητήματα και ένα άλλο μέρος κάνει ότι δεν γνωρίζει. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι δημοσιογράφοι που τηρούν τα στοιχειώδη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό αποδεικνύεται και με την ιστορία του εγέρθητω. Γιατί τόσο καιρό δεν λένε ότι έχει υπάρξει βία απέναντι σε μειονοτικούς; Το αποφεύγουν όσο ο διάολος το λιβάνι. Γι’ αυτούς είμαστε ή Σκοπιανοί πράκτορες ή ανύπαρκτοι.

Έχετε δεχτεί προσωπική επίθεση;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δέχτηκα επίθεση σε κεντρικό δρόμο της Φλώρινας Περνούσα από μια καφετέρια το απόγευμα. Πετάχτηκαν τρία άτομα και μου είπαν «από αυτό τον δρόμο δεν θα περνάς». Έκανα πίσω για να φύγω. Ο ένας με έπιασε από το γιακά και με χτύπησε στο πρόσωπο και ο άλλος με έφτυσε. Πρόκειται για έναν πρώην γενικό γραμματέα του ΛΑ.Ο.Σ στη Φλώρινα και ο άλλος είναι ο Κ. Ρόζας, πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος συμμετέχει σε παρελάσεις της Χ.Α., είναι αυτός που με έφτυνε. Υπέβαλα μήνυση εναντίον τους και δικαιώθηκα καθώς υπήρχε σχετικό έγγραφο από το νοσοκομείο όπου πήγα μετά τον ξυλοδαρμό. Η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθούν επειδή δήθεν επρόκειτο για πολιτικές εντάσεις όμως υπήρχε ιατρική έκθεση και ο δικαστής τους καταδίκασε.-

Διαβάστε επίσης: Μια βραδιά με το “Ουράνιο Τόξο” https://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19970517.htm