«Εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα, η οποία είναι η αστυνομία που  σιγά – σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια. Προοδευτικά, δημοκρατικά και με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας». Σταύρος Μπαλάσκας  συνδικαλιστής αστυνομικός της ΠΟΑΣΥ

Ads

Τα σκουπίδια στην προκειμένη περίπτωση ήταν πρόσφυγες και μετανάστες, γυναικόπαιδα στην πλειοψηφία τους, που είχαν βρει στέγη στην κατάληψη της Τρικούπη. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε κάθε φορά τις τραγωδίες που κρύβονται πίσω από τις ιστορίες του καθένα και της καθεμίας. Δεν χρειάζεται να επισημαίνουμε πως αυτές οι εστίες βοηθούν ώστε να εντάσσονται ομαλά στις κοινωνίες οι άνθρωποι αυτοί, κι όσοι ζουν στα Εξάρχεια γνωρίζουν πως έγιναν γρήγορα κομμάτι ενεργό της γειτονιάς. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίζουμε ξανά και ξανά, πόσο πιο ανθρώπινες είναι οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις εστίες σε σχέση με τα camps.

Όπως φαίνεται, αυτό που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε ακούραστα είναι ο μισανθρωπισμός των πολιτικών που αντιλαμβάνονται ως σκουπίδια τις ταλαιπωρημένες ψυχές. Την υποκρισία ενός πρωθυπουργού, ο οποίος φωτογραφήθηκε στην έκθεση Μπεχράκη, δίπλα σε έργα που απεικονίζουν την τραγωδία της προσφυγιάς και στο επόμενο σφύριγμα ξεριζώνει τους πρόσφυγες από την εστία τους και γεμίζει ο τόπος πάλι εικόνες δακρυσμένων μανάδων και φοβισμένων παιδιών.

Δεν είναι μόνο αυτοί τα σκουπίδια, διευκρινίζει ο συνδικαλιστής αστυνομικός. Είναι και οι ποινικοί, ακροαριστεροί, αναρχικοί που θα πάρουν σειρά. Βέβαια ο κος Χρυσοχοϊδης δεν ξεκίνησε από τους πρεζέμπορους, ξεκίνησε από τους φτωχούς του Θεού. Και οι ποινικοί δεν ενοχλούν πάντα την αστυνομία, το ρεπορτάζ βρίθει από αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν το γνωστό «οι μπάτσοι πουλούν την ηρωίνη». Οι ποινικοί δεν ενοχλούν όλοι την κυβέρνηση. Δεν ενοχλήθηκαν από την αποφυλάκιση Φλώρου, δεν σχολιάζουν τις παρανομίες των μιντιαρχών, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γενικά τα εγκλήματα του λευκού κολάρου.

Ads

Ο εύκολος τρόπος να χαϊδέψουν τα ακροδεξιά αντανακλαστικά μέρους των ψηφοφόρων τους είναι ο ρατσισμός. Εξάλλου κάτι από τη δυσοσμία του ρατσισμού θα πρέπει να εισπνεύσει και ένα μέρος των ψηφοφόρων της ΧΑ που μετακινήθηκε προς τη ΝΔ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν δεν είχαν ο Μητσοτάκης και ο Χρυσοχοϊδης, τη δυσοσμία αυτή μέσα τους, δεν θα επέλεγαν να κάνουν την εκκένωση της κατάληψης με αυτό τον τρόπο. Δεν θα πέταγαν όπως διαβάζουμε στρώματα, προσωπικά αντικείμενα και ό,τι μαζεύτηκε από την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας από τα παράθυρα με βία, δεν θα έβγαινε ο συνδικαλιστής να αποκαλεί σκουπίδια ανθρώπινες ψυχές βασανισμένες. Δεν θα επαίρονταν για τις αθόρυβες νέες εκκαθαρίσεις τους την ώρα που κλαίνε απελπισμένα τα γυναικόπαιδα.

Η νέα κυβέρνηση με το ένα χέρι μοιράζει προνόμια στους ολιγάρχες και με το άλλο τσακίζει ζωές φτωχών. Των μεταναστών, των περιθωριακών, των Ελλήνων που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα χωρίς να επιχειρούν τη μεγάλη μπάζα, χωρίς να περιμένουν σαν κοράκια ν’αρπάξουν δημόσιο χρήμα. Κι επειδή η νέα αναδιανομή του πλούτου δεν θα είναι υπέρ της μεσαίας τάξης όπως υποσχέθηκε, ταΐζει τη μεσαία τάξη ρατσισμό. Το έκανε ο Τραμπ, ο Μπολσονάρο, ο Ορμπάν και άλλοι. Τώρα και στην Ελλάδα που επαίρεται για τον ανθρωπισμό της. Θα τους αφήσουμε;