Το μυστρί του Παττακού είχε τροφοδοτήσει δεκάδες ανέκδοτα στη διάρκεια της δικτατορίας. Ο αρχιχουντικός συνεργάτης του Παπαδόπουλου, κυκλοφορούσε ανά την Ελλάδα και εγκαινίαζε διάφορα έργα, συχνά φαραωνικά ή μόνο στο χαρτί. Τη σκυτάλη έπαιρναν τα κινηματογραφικά επίκαιρα,  που προβάλλονταν όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά υποχρεωτικά και στους κινηματογράφους, πριν την προβολή της ταινίας. 

Ads

 

Η δικτατορία ενστάλαξε στην εθνική νοοτροπία πολλά δηλητήρια, τα οποία παραμένουν ακόμη στο σώμα των Ελλήνων. Είναι ένα  ένα είδος μυθριδατισμού, χορήγησης δηλαδή δηλητηρίων σε μη θανατηφόρες δόσεις, ο οργανισμός τα συνηθίζει και δεν πεθαίνει, αλλά η υγεία του έχει στρατηγικά υπονομευθεί. 

 

Ενα από τα χουντικά δηλητήρια που παραμένουν είναι ο εθνικισμό-ρατσισμός, η θεωρία ότι οι Ελληνες είναι ο περιούσιος λαός. Εκφράστηκε τη δεκαετία του 90, όταν επί μακεδονικής υστερίας ακουγόταν ως επιχείρημα: «όταν αυτοί ήταν πίθηκοι στα δένδρα, εμείς μεγαλουργούσαμε». Η πολιτιστική κακογουστιά ήταν ένα άλλο δηλητήριο που παραμένει ενεργό. Και πως να γινόταν διαφορετικά, όταν περπατώντας στα στενά πεζοδρόμια μας πνίγουν οι πολυκατοικίες αντιπαροχής; 

Ads

 

Η χουντική δεξιά δεν έχει φυσικά σχέση με τη ΝΔ, εκτός από τα χουντικά «σταγονίδια» που αφομοίωσε η τελευταία μετά τη μεταπολίτευση. Φαίνεται όμως ότι και το μυστρί του Πατακού παραμένει στο DNA, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η κομματική εκμετάλλευση ενός έργου είναι απαράδεκτη. Έτσι είδαμε τα νεοαποκτηθέντα αεροπλάνα Ραφάλ να φιγουράρουν, από τα social media μέχρι αναρτήσεις του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη,  σε σποτάκι με το σήμα της ΝΔ. 

 

Διαβάστε επίσης: Το κομματικό σποτάκι της ΝΔ για τα Rafale έπαιξε και από το ελληνικό προξενείο της Ν. Υόρκης

 

Χώρια από τις πτήσεις των Ραφάλ πάνω από την Ακρόπολη ώστε να υπογραμμιστεί «η πολεμική αρετή των Ελλήνων», ένα από τα βασικά συνθήματα της χούντας, η υποδοχή των μαχητικών αεροπλάνων συνοδεύτηκε από αγιασμό από ιερείς, με πληθωρική παρουσία και στα μυστριά του Παττακού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Το χουντικό δηλητήριο του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού»,  το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ζει και βασιλεύει. Έχει καμιά σχέση ο Χριστιανισμός με τον πόλεμο; Γίνονται αυτά τα ρεζιλίκια σε καμιά σοβαρή χώρα του πλανήτη; 

 

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν είχε την παραμικρή επιφύλαξη να καπελώσει κομματικά μια αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, για την οποία θα ματώσουν οι τσέπες πολλών Ελλήνων, ιδίως των πιο αδύνατων. Γιατί,  να πληρώσει τα αεροπλάνα Ραφάλ η υπερχρεωμένη ΝΔ από την τσέπη της, μάλλον σαν ανέκδοτο για τον Παττακό μοιάζει. 

 

Διαβάστε επίσης: Το εθνικό φρόνημα και η αγορά των Rafale