Πόσον Άδωνι  Γεωργιάδη μπορεί να καταναλώσει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης;  Πόσους βουλευτές  και ιδρυτικά στελέχη της ΝΔ μπορεί να καρατομήσει, για  έναν μουσαφίρη που εκπαίδευσε -με επιτυχία – στην πολιτική ο Γιώργος Καρατζαφέρης στον ΛΑΟΣ;  Σε πόσες περιπτώσεις θα συρθεί πίσω του, όπως έκανε στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλλου, τα συλλαλητήρια και την  Novartis;

Ads

Πόσο θα αντέχει να διαβάζει  αναρτήσεις για τον Γεωργιάδη του τύπου «είσαι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ» ή  «εσύ θα ρίξεις τον  Τσίπρα»;  Ως πότε θα μαθαίνει από τις δηλώσεις του Γεωργιάδη ότι «ξέρει πολύ καλά τι έκανα στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας, καθώς τότε είχαμε σταθερή συνεργασία και δεν πίστεψε ποτέ καμία από αυτές τις συκοφαντίες« – κάτι που δεν δήλωσε ποτέ ο ίδιος;

Αυτά ήταν τα πραγματικά ερωτήματα πίσω από ένα εύστοχο άρθρο του Μανόλη  Κοττάκη -καταρτισμένου στα ζήτηματα της συντηρητικής παράταξης-  στην εφημερίδα «Δημοκρατία», με το οποίο έλεγε στον Άδωνι Γεωργιάδη σε απλή μετάφραση: αρκετά εξέθεσες -ανέφερε και περιπτώσεις- το κόμμα που σε περιμάζεψε -και σε ανάδειξε, παραβιάζοντας την επετηρίδα του-, καιρός να τα μαζεύεις.  Ίσως ήθελε να συμπληρώσει: προτού σε μαζέψουν.  Το συμπλήρωσε αργότερα ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Αντιδρώντας σε όσα διόλου ευχάριστα αναφέρει γι’ αυτόν η -παραταξιακή -εφημερίδα «Δημοκρατία» ο Γεωργιάδης  έκανε μια αποκάλυψη που κρεμάει στον τσιγκέλι τον Μητσοτάκη.  Ότι ο ίδιος -ο Γεωργιάδης-από την πρώτη στιγμή  έθεσε στην διάθεσή του την παραίτηση του από την αντιπροεδρία,- αλλά δεν έγινε δεκτή -και τον «ευχαριστεί  για την εμπιστοσύνη». Από πού ήξερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τι έκανε ο υπουργός Υγείας;
Οι μυημένοι έπιασαν το υπονοούμενο: ο αντιπρόεδρος εμμέσως απειλεί τον πρόεδρο. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τη διατήρηση της θέσης του μπορεί να οδηγήσει  στην υπόνοια ότι  δεν θα ήθελε  -ο  πρόεδρος- να βρεθεί απέναντί του. Σε κάθε περίπτωση τον προκαταλαμβάνει. Όπως ακριβώς έκανε ωμά στη Βουλή ο Σαμαράς όταν είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε τα συλλαλητήρια»– και μας άφησε με την απορία γιατί δεν το δήλωνε ο ίδιος.

Ads

Για έναν κανονικό αρχηγό μεγάλου κόμματος σαν τη ΝΔ τα συμφραζόμενα της δημοσίας παρουσίας του αντιπροέδρου της και η δημόσια διαχείριση της σχέσης του με τον πρόεδρο που κάνει ο ίδιος -ο αντιπρόεδρος- σημαίνουν ότι το ποτήρι ξεχειλίζει. 

Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είχε καταλάβει γιατί  ο Άδωνις έγινε επί Μητσοτάκη αντιπρόεδρος της ΝΔ την οποία καθύβριζε.  Γιατί του δόθηκε χώρος να επισκιάζει τον φυσικό αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη. Όπως κανένας δεν κατάλαβε  ότι ο Μητσοτάκης… δεν κατάλαβε πως, από τη στιγμη που τον ρωτούν γιατί καλύπτει τον Γεωργιάδη,  υπήρχε πρόβλημα -και δεν έπρεπε να συνεχίσει να τον καλύπτει,   επειδή «είναι επιλογή του».

Δεν είναι μόνο το ύφος της δημόσιας παρουσίας του και η ιδεολογία που αποπνέει που δεν συνάδουν με τη ΝΔ των Καραμανλήδων, του Ράλλη και του Έβερτ.  Με όσα καταγράφηκαν στις συνεδριάσεις της  Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και όσα έγιναν γνωστά με αφορμή το σκάνδαλο  Novartis η διατήρηση της θέσης του αντιπροέδρου είναι επικίνδυνη για τον Κυριάκο: τείνει να να οδηγήσει  στο συμπέρασμα ότι πλέον αυτός είναι επιλογή του Αδώνιδος.

Δεν πρέπει να είναι ευτυχής όταν  διαπιστώνει ότι οι οπαδοί της ΝΔ μαθαίνουν ότι εξακολουθεί να τον καλύπτει από τον… Άδωνι και όχι από τον ίδιο.  Ότι παρότι ο αντιπρόεδρος  προτίθεται να τον «διευκολύνει» είναι τόση η εμπιστοσύνη του ώστε τον παίρνει επάνω του…  Ο Μητσοτάκης κινήθηκε σε μια γραμμή σ’ αυτή την υπόθεση, αλλά το χέρι του  στη φωτιά δεν το έβαλε για κανέναν προσωπικά. Πολιτικά τους υπερασπίζεται.

Όλα μαζί αυτά συνθέτουν ένα πρόβλημα το οποίο ο Μητσοτάκης πρέπει να λύσει. Ο ομφάλιος λώρος του με τον Γεωργιάδη πρέπει να κοπεί. Από τον ίδιο, όχι από τον Γεωργιαδη. Ήδη η αλληλογραφία του πρώην υπουργού Υγείας με τον Φρουζή είναι κάτι που δεν μπορεί να σηκώσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να υπερασπιστεί  δημόσια- και δεν το κάνει.

Επιπλέον όσο η  Προανακριτική θα ερευνά, τα πράγματα ίσως να γίνουν χειρότερα. Προσφέρεται άλλωστε για ερμηνεία η ασύδοτη αντίδραση Γεωργιάδη σε μία υπόθεση που ήταν αρκετό να δώσει τις εξηγήσεις του σε μια τυπική έρευνα της  Δικαιοσύνες και να κλείσει το θέμα της αθωότητάς του -σε ό,τι αφορά την αναφορά των μαρτύρων για  δωροδοκία τουλάχιστον.

Οι νευρικές αντιδράσεις του αντιπροέδρου υποχρεώνουν τον Μητσοτάκη να λειτουργήσει ως πρόεδρος. Και για την ακρίβεια να τιμήσει αυτό που είπε από την αρχή: θα υπερασπιστεί την παράταξή του. Ο Κοττάκης τα λέει στην πεθερά για να τα ακούσει η νύφη: πράξη υπεράσπισης της ΝΔ είναι η απομάκρυνση Γεωργιάδη.  Εθελουσίως κατά προτίμηση. Για τον φιλόδοξο πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ  τα μεγαλεία οσονούπω τελειώνουν. Τζάμπα τόσες συγνώμες που ζήτησε ως τώρα από τους Νεοδημοκράτες.

ΥΓ: Ο Μαν. Κοττάκης υπονοεί περισσότερα από όσα γράφει και απευθύνεται  σε περισσότερους από όσους αναφέρει με το παρακάτω απόσπασμα του άρθρου του: «Ο Γεωργιάδης) το Σάββατο το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου. Ηταν μια δύσκολη μέρα γι’ αυτόν. Η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα τα ραβασάκια που έστελνε στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας ο αντιπρόεδρος της Νοvartis Φρουζής, σε ιταμό ύφος, σε πρώτο ενικό. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε αποκαλύψει εσωτερική έκθεση της Novartis του 2017, που συνιστούσε στα στελέχη της να μην έχουν καμία επαφή με τον κ. Γεωργιάδη, επειδή φέρεται ως «εμπλεκόμενος».

«Η Ν.Δ. απέφυγε να τον καλύψει με ανακοίνωσή της αυτή τη φορά (όπως είχε κάνει με τον Αντώνη Σαμαρά την προηγουμένη), εξέδωσε όμως ανακοίνωση συμπαράστασης στον Νίκο Κοτζιά για τη σφαίρα που του εστάλη»… «Η φωνή του -ήταν 8 το βράδυ- είχε ένταση. Δεν έκανα το λάθος να του ζητήσω διευκρινίσεις για την ουσία της υπόθεσης. Ρώτησα μόνον πώς επέτρεπε, υπουργός Υγείας ων, να του απευθύνεται έτσι και να του δίνει εντολές σε ιταμό ύφος ο αντιπρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρίας….»

Προφανώς στον Κοττάκη δεν τον παίρνει να πει αυτά που λέει στον … Πολάκη. Ακόμη και όταν τον «εκτελεί»…

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο