Η μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών, που ελέγχει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ανακοίνωσε ανατίμηση τιμολογίων εν μέσω καραντίνας, προκαλώντας μόνο για τα 1.000.000 και πλέον φοιτητικά βιβλία αύξηση κόστους 22,5%, όπως περιέγραψαν οι Γ. Πασχαλίδης (Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου) και Γ. Κωστανταρόπουλος (Ένωση Ελληνικού βιβλίου) Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Ads

Το σύνολο του εκδοτικού κόσμου αντέδρασε άμεσα στην κίνηση αυτή της ACS που ελέγχει μέσω της Quest Συμμετοχών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας. Όπως είπαν, ακύρωσε τη συμφωνία αποστολής των βιβλίων στους φοιτητές εν μέσω καραντίνας και επιβάλλει 22,5% επιπλέον κόστος.

Οι πλευρές είχαν συμφωνήσει στις 23 Μαρτίου στα 2 ευρώ ανά αποστολή, που είναι ήδη η ψηλότερη τιμή της αγοράς, αλλά στις 30 Μαρτίου η εταιρεία ανακοίνωσε επιπλέον χρέωση 0,45 ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο τα πανεπιστημιακά συγγράμματα των φοιτητών είναι πάνω από 1 εκατ. αποστολές και δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη οι μικρότερες εταιρείες, ενώ η ACS αποτελεί εδώ και δέκα χρόνια την μόνη αντισυμβαλλόμενη του υπ. Παιδείας.

Η ανατίμηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον εμπορικό κόσμο, καθώς αφορά όλες τις αποστολές και καμία άλλη μεταφορική δεν προέβη σε καμία αύξηση. Ακόμη περισσότερο, καθώς πρόσφατα η ACS ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση τζίρου, προσλήψεις και αγορά οχημάτων, αλλά με την επιλογή της μεταφέρει το λειτουργικό κόστος της επέκτασής της στους καταναλωτές.