Τα στοιχεία που επεξεργάζονται το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς του «συστήματος Μητσοτάκη»- αλλά και ξένοι ειδικοί, που χρησιμοποιεί- δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε καθοδική πορεία χωρίς επιστροφή.

Ads

Ήδη αναζητούν κατάλληλη -και όσο το δυνατόν συντομότερη -ημερομηνία για πρόωρες εκλογές,- προτού επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση οι κάλπες πρέπει να στηθούν πριν από δυο κρίσιμα χρονικά σημεία:

Πρώτο,  προτού καταθέσει η κυβέρνηση τον επόμενο προϋπολογισμό, που θα «δαγκώνει».

Ads

Δεύτερο, πριν αρχίσει η, αναμενόμενη και από την πλευρά της Άγκυρας, επιχείρηση χαμηλών τόνων για να διευκολυνθεί η- επιδιωκόμενη από πολλές πλευρές- συμφωνία Μητσοτάκη -Ερντογάν για το Αιγαίο.

Καθώς ο Πρωθυπουργός έχει αίσθηση ότι δεν αντέχει ούτε τον «φορομπηχτικό» προϋπολογισμό που είναι υποχρεωμένος να καταθέσει, ούτε τις αντιδράσεις από το είδος της συμφωνίας στα ελληνοτουρκικά που φέρεται να έχει αποδεχθεί, άρχισε την ακήρυκτη εκστρατεία του για τις εκλογές.

Όλες οι κινήσεις του και οι κυβερνητικές αποφάσεις εντάσσονται  πλέον σε αυτό το πλαίσιο.

Η διάλυση του Κινάλ

Μεταξύ των άλλων δεν θα κλείσει τη Βουλή για το καλοκαίρι, ώστε  -με λειτουργίες κορονοϊού πάντα- να  περάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πελατειακές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για τους οικονομικούς και μιντιακούς  υποστηρικτές του.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο σχεδιασμό του είναι κάτι που έχει ξανακάνει με το Ποτάμι: η διάλυση του Κινάλ.

Σ’ αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η υποστήριξη Λοβέρδου που τελεί -δίκην ομηρίας- υπό την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου

Δεν αποκλείεται να προκληθεί τεχνητή εσωκομματική κρίση στο Κινάλ,  που θα διευκολύνει η αποχώρησή του μαζί τρεις ακόμη βουλευτές -και δυο πρώην υπουργούς-που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Θα είναι η πρώτη πράξη διάλυσης του Κινάλ,- στο οποίο εμφανίζονται ήδη στοιχεία αποσύνθεσης -με τη συνδρομή του Κ. Σημίτη.

Με αυτήν την εξέλιξη το ερώτημα θα είναι αν η Φώφη Γεννηματά θα καταφέρει να μπει στη Βουλή, με όποιες δυνάμεις της απομείνουν.

Εκ παραλλήλου, οι πρόσφατες αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που θα κλιμακωθούν- και η ήδη διαπιστωμένη αδυναμία της κυβέρνησης να υποβάλλει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία Μνημόνια για επικύρωση,- βάζουν οριστικά στο σχεδιασμό του Μητσοτάκη και τη διάλυση της ΝΔ.

Από παλιά η επιδίωξή του είναι να δημιουργήσει νέο -αντι καραμανλικό- κόμμα που θα ελέγχει η οικογένειά του.

Ώρα αποφάσεων για τον Τσίπρα

Όλα αυτά προοιωνίζονται καταιγιστικές εξελίξεις με σεισμικές επιπτώσεις στη συντηρητική παράταξη και εκ των πραγμάτων φέρνουν τον  Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να έχει «διαβάσει» τις προθέσεις Μητσοτάκη. Γι’ αυτό από τη μια ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και από την άλλη καταθέτει διαδοχικές προτάσεις που προδιαγράφουν την πολιτική της προοδευτικής  κυβέρνησης που θα επιδιώξει να συγκροτήσει.

Ωστόσο, κατά τους πολιτικούς παρατηρητές, τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης -με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί και το εύρος της εκλογικής συσπείρωσης στον Τσίπρα – έρχεται η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων.

Όλα θα κριθούν από τη διαχείριση του πολιτικού προσωπικού που θα κάνει ως εν δυνάμει Πρωθυπουργος στο αμέσως επόμενο διάστημα -με όριο την πανελλαδική κομματική συνδιάσκεψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από αλλαγές προσώπων ώστε η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα «με ποιους σχεδιάζει να κυβερνήσει» να αναδειχθεί από νέα ονόματα που θα έχουν τις προϋποθέσεις να διαχειριστούν τα πράγματα  σε μια νέα κυβέρνηση Τσίπρα.

Για πολλούς η αλλαγή στα πρόσωπα και η προβολή νέων στελεχών, με σύγχρονο προφίλ σε ρόλους πρέπει να συνδυαστεί με την απόσυρση από το προσκήνιο φθαρμένων, ή «προβληματικών», έναντι της κοινής γνώμης, αλλά και με βάση την προγενέστερη θητεία τους.

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο