Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου, οι Δήμοι βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλές υπηρεσίες τους να υπολειτουργούν είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης βασικών λειτουργικών ειδών.

Ads

Με την κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί συνολικά στο 60% περίπου, αλλά και με τα ίδια έσοδα των .Ο.Τ.Α. να έχουν περιοριστεί κατά πολύ, λόγω της μείωσης της αγοραστικής αξίας των εργαζομένων και του κλεισίματος καταστημάτων, οι Δήμοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν  ακόμα και σε βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Η τραγική αυτή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι δεν ήρθε τυχαία, απορρέει από:

Α) Την χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των προηγούμενων χρόνων και των οδυνηρών συνεπειών της εφαρμογής των μνημονίων.

Ads

Β) Την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που μεταφέροντας ευθύνες τους κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρόχειρο σχεδιασμό και  χωρίς επιπλέον οικονομικούς πόρους και
 
Γ) Τις ευθύνες των ιδίων δημοτικών αρχών με την οικονομική κακοδιαχείριση τους, που λειτουργώντας όπως και η κεντρική εξουσία,  την συναγωνίστηκαν στην αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά . Σπαταλώντας δε πολλές φορές το δημοτικό χρήμα σε ανούσιες δαπάνες που δεν είχαν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα.

Αυτό το οικονομικό αδιέξοδο χρησιμοποιείται και θα χρησιμοποιηθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα για την σύμπτυξη υπηρεσιών που θα επιφέρουν κατάργηση οργανικών θέσεων και απολύσεις εργαζομένων στο πλαίσιο μάλιστα και των 150.000 απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν εξαγγείλει. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι προεκλογικά  το ΥΠ.Ε.Σ. ζήτησε με έγγραφό του, «εξαιρετικά επείγον», στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στους Δήμους «. στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με την τρόικα», ενώ αργότερα ζήτησε ακόμα και τις πρόσθετες αμοιβές του, όπως είναι οι «κουρεμένες» υπερωρίες.

Πρόθεση εξάλλου της πολιτικής των μνημονίων είναι να βάλει στο «χέρι» αρχικά τους υπερχρεωμένους Δήμους που δεν θα μπορέσουν να παρουσιάσουν αληθείς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα προχωρήσουν στην αναγκαστική για τη λειτουργία τους δανειοδότηση, η οποία συνεπάγεται με αυτόματη ένταξη στον μηχανισμό στήριξης και σε εποπτεία. Γεγονός που θα κάνει τους δήμους να χάσουν την αυτονομία τους και ενώ θα συνεχίσουν να έχουν την διοικητική ευθύνη δεν θα μπορούν να χαράξουν την δική τους οικονομική και κοινωνική πολιτική, με αποτέλεσμα ο ελεγκτικός «μνημονιακός» μηχανισμός να είναι αυτός που θα αποφασίζει για προσλήψεις, συγχωνεύσεις υπηρεσιών, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις,  καθορισμό κοινωνικών παροχών και των εν γένει  οικονομικών δαπανών.

Η κατάσταση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και με την συνενοχή των Δημοτικών Αρχών, έχει χτυπήσει ΚΟΚΚΙΝΟ και αρκετοί Δήμοι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να μην παρέχονται και οι μισθοί των εργαζομένων να καταβάλλονται με καθυστέρηση ή και καθόλου όπως χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Δήμου Έδεσσας και Περάματος.

Το πρόβλημα σήμερα έχει έρθει και στον Δήμο Καρδίτσας που αδυνατεί να καταβάλει, στις ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, την μισθοδοσία του προσωπικού και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών τότε πολύ σύντομα και άλλοι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.
 
Για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, εργαζόμενοι και αιρετοί, πρέπει το επόμενο χρονικό διάστημα από κοινού να συμμετέχουμε σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα έχει δύο στόχους: α) Την ανατροπή αυτής της άδικης και αδιέξοδης πολιτικής που οδηγεί σίγουρα τους Ο.Τ.Α. σε οικονομική κατάρρευση  αλλά και την κατάργηση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών τους και β) Με την καθημερινή μας παρέμβαση να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την τοπική ανάπτυξη με στόχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει τον πραγματικό της ρόλο.

Απόστολος Ταξιάρχης
Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α.
Ν. Καρδίτσας και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ.