Σε μια πανηγυρική τελετή, το ελληνικό κράτος προχώρησε στην παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών, πετρελαϊκών κοιτασμάτων στα ΕΛΠΕ, την Energeain Oil και τις κοινοπραξίες τους, με Edison, Total και Repsol, αντίστοιχα.

Ads

Η στρατηγική αυτή επιλογή στον χώρο της ενέργειας μοιάζει να μην παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα και να αγνοεί επιδεικτικά τόσο τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα όσο και τις εγχώριες δυνατότητες αλλαγής του ενεργειακού μείγματος.

Οι περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και οι ισχυρότερες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, σε γενικές γραμμές, εγκαταλείπουν τους υδρογονάνθρακες και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σήματα κινδύνου που έχει εκπέψει ο πλανήτης , εξαιτίας των εκπομπών άνθρακα από την καύση προϊόντων του πετρελαίου και και της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου, είναι ορατά στον καθένα. Παράλληλα, η πυρηνική ενέργεια δεν παύει να είναι ένας σιωπηλός και ύπουλος, μαζικός καταστροφέας, επίφοβος στο παραμικρό ανθρώπινο λάθος.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια υπόθεση εργασίας περιβαλλοντολόγων και οικολόγων, είναι παρούσα και φέρνει ακραία, καιρικά φαινόμενα, λειψυδρία, καταστροφές στις σοδειές και βίαιο εκπατρισμό πληθυσμών από τις κοινωνικές και οικονομικές τους εστίες. Οι ΗΠΑ, σε κυβερνητικό επίπεδο, παραμένουν ένας απρόθυμος συνομιλητής στο διεθνές, διαπραγματευτικό τραπέζι για την ανάσχεση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής, κυρίως λόγω της πίεσης και των συμφερόντων του πανίσχυρου πετρελαϊκού λόμπι, εξέχουσα μορφή του οποίου, είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον.

Ads

Η Ελλάδα επιλέγει να προχωρήσει στον ενεργειακό δρόμο, που εγκαταλείπουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο – ήδη η Κίνα τρέχει ένα μοναδικό πρόγραμμα στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο της εξασφαλίζει το 35% των καταναλωτικών της αναγκών από τον αέρα, το νερό και τα κύματα της θάλασσας.

Η χώρα μας με την καθολική σχεδόν ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο, τα υψηλά φορτία ανέμου, το ανεκμετάλλευτο πεδίο ακόμη πολλών ποταμών και κυρίως την ύπαρξη πλούσιων, γεωθερμικών πεδίων στο Αιγαίο Πέλαγος, θα μπορούσε είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια κατεύθυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κοστοβόρες και χρονοβόρες έρευνες για υδρογονάνθρακες, την κατατάσσουν στη λάθος πλευρά της σύγχρονης, ενεργειακής ιστορίας. Μια ιστορία που θα κριθεί αυστηρά από τις μελλοντικές γενιές, εφόσον αυτές έχουν πλανήτη βιώσιμο και κατοικήσιμο για να ζήσουν.