Εποχές περίεργες που ζούμε… Σε συνθήκες ακραίας απορρύθμισης και αποδόμησης των πάντων, μπαίνουν στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, όχι αυτοί που συνέβαλαν στο μέγιστο βαθμό στο συνολικό ξεχαρβάλωμα, άλλα κάποιοι από τους ελάχιστους που αντιστέκονται μια ολόκληρη ζωή με θαυμαστή συνέπεια στην αλλοτρίωση και τη φτήνια των καιρών.

Ads

Πρόκειται μάλλον για συνειδητή πολιτική επιλογή της νεοφιλελεύθερης εξουσίας, που με απροκάλυπτα χυδαίο τρόπο επιχειρεί να αποκαθηλώσει, ακόμη και να σπιλώσει, όσους για δεκαετίες με τη συνεπή τους πράξη αντιτάχθηκαν σε αυτή. Γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Κατερίνα Μάτσα, παράδειγμα αντίστασης, συνέπειας, ήθους και αφοσίωσης στον αγώνα για τη χειραφέτηση και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν στο περιθώριο ενός απάνθρωπου μοντέλου ανάπτυξης. Και όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή οι διοικητικοί -ελεγκτικοί μηχανισμοί σφυρίζουν αδιάφορα για όσους δημόσιους και ιδιωτικούς εξαρτησιολόγους (η ελληνική επικράτεια γέμισε από αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά θεραπευτήρια), λυμαίνονται στην κυριολεξία τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους προκειμένου να πλουτίσουν ή να ικανοποιήσουν τις ανελικτικές τους φιλοδοξίες.

Αλλά το λάθος της Κατερίνας Μάτσα, για το οποίο στοχοποιήθηκε από τους κρατούντες, είναι η εμμονή της στο δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης των πολιτών και ιδιαίτερα των εξαρτημένων. Η διαταχθείσα ΕΔΕ και η καταδίκη της έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να αποδειχθεί πόσο ανεπαρκές είναι το δημόσιο για να διαχειριστεί τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όπως αυτό της απεξάρτησης και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ανάμειξη “ικανών” και “σεβαστών” επιχειρηματιών στην θεραπεία της εξάρτησης.

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην πρόσφατη αντιπαράθεση της νεοφιλελεύθερης εξουσίας με τα κρατικά Πανεπιστήμια.” Έγκυρα” μέσα ενημέρωσης και “σοβαροί” δημοσιογράφοι στοχοποίησαν εκείνους τους πρυτάνεις που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ads

Μια εξουσία, που θέλει να κάνει βελτιωτικές αλλαγές σε ένα πλαίσιο, αντιπαρατίθεται σε συνθήκες φωτός με επιστημονικά επιχειρήματα. Μια εξουσία όμως που έχει αλλότριους σκοπούς, ένδεια επιχειρημάτων και καμιά ηθική νομιμοποίηση, καταφεύγει σε σκοτεινές μεθόδους αλλοίωσης της πραγματικότητας με μοναδικό στόχο να αποδυναμώσει όσους δεν υποτάσσονται σε αυτή.

Όποιος στοιχειωδώς έχει ασχοληθεί με την έννοια της απεξάρτησης γνωρίζει πολύ καλά ότι το βασικό ζητούμενο δεν είναι η διακοπή της χρήσης των ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά η αντιπαράθεση με τους όρους και τις συνθήκες αλλοτρίωσης, που φέρει ένας άνθρωπος με μακροχρόνια εμπλοκή στο πρόβλημα. Μόνο μέσα από την επιτυχή ρήξη με τον τρόπο ζωής που τον οδήγησε στη χρήση και διογκώθηκε μέσα σε αυτή, μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή και η επιτυχής επίλυση του προβλήματος.

Αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της απεξάρτησης αυτοί που καλούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και οι οποίοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με συμπεριφορές που έχουν γεννηθεί μέσα σε συνθήκες ακραίας αλλοτρίωσης, οφείλουν να προτείνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο στους ανθρώπους που επιθυμούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πλαισίου είναι η έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στην ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων, η οριοθέτηση των εξαρτημένων σε ένα πλαίσιο όμως αποδοχής και δυνατότητας να έχουν ευκαιρίες να επανατοποθετηθούν, η αντίσταση στην περιρρέουσα ατομικιστική αντίληψη που οδηγεί σε ανθρωποφάγες πρακτικές.

Η υπεράσπιση αυτών των αρχών απαιτεί από τους εργαζόμενους στο πεδίο ανθρωπιστικές αξίες, αφοσίωση, ξεκάθαρο προσανατολισμό, ανάληψη ευθυνών και ρίσκου, προκειμένου κάποιοι άνθρωποι που λόγω πολλών και διαφορετικών αιτιών βρέθηκαν στη δίνη της εξάρτησης, να έχουν μια ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα τους σε μια περισσότερο ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή.

Η Κατερίνα Μάτσα και το 18 Άνω αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια με ένα τέτοιο προσανατολισμό. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυρία Μάτσα διώκεται από τους εκφραστές των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων στην υγεία, όχι γιατί δεν διαθέτει αγάπη για το συνάνθρωπο, όχι γιατί δεν προσπάθησε να εμπνεύσει με αξίες τα μέλη του 18 Άνω, όχι γιατί δεν κατέθεσε την ψυχή της και την επιστημονική γνώση στην υποστήριξη των εξαρτημένων, αλλά γιατί συνέδεε αυτές τις στάσεις, αξίες και πρακτικές με το πολιτικό της όραμα για μια καλύτερη κοινωνία.

Ήταν το μέγιστο και ασυγχώρητο λάθος για το οποίο έπρεπε να τιμωρηθεί.

* Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος,
Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.
Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος,
Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ.

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Κατερίνα Μάτσα: Δεν θα τους περάσει!