Η σύνοδος κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων και σκληρού πόκερ, απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο φειδωλός Βορράς βγαίνει πάντα νικητής. Η τελική συμφωνία των 27 ηγετών στέκεται απέναντι στην έκκληση για Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έκαναν χώρες του Νότου (Ισπανία, Ιταλία), οι οποίες επλήγησαν βάναυσα από την κρίση του κορονοϊού. Πέρασε η γραμμή των σκληρών (Αυστρία, Ολλανδία κ.α.) για αυστηρή επιτήρηση, περισσότερα δανεικά παρά επιχορηγήσεις, αφήνοντας στην άκρη την οικονομική και κοινωνική συνοχή καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών (ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
 
Οι τσιγκούνηδες του Βορρά, με τις διαρκείς και έντονες πιέσεις τους, κατάφεραν να αυξομειώσουν τα ποσά των επιχορηγήσεων και των δανείων, στα επιθυμητά για αυτούς νούμερα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να οδηγηθεί ο Ευρωπαϊκός Νότος σε μια νέα κρίση χρέους.
 
Το κέρδος (;) της Ελλάδας:
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Ελλάδα με κέρδος, όπως μας είπε, 72 δις ευρώ. Χαρά, ενθουσιασμός, αισιοδοξία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που κατέκλυσαν τον μέσο Έλληνα ακούγοντας την είδηση από τα χείλη του πρωθυπουργού. Ωστόσο, η πραγματικότητα πάλι στέκεται ενάντια στα λεγόμενα Μητσοτάκη. Τα 72 δις βρίσκονται στην φαντασία του πρωθυπουργού και του φιλοκυβερνητικού τύπου.
 
Στα 72 δις ευρώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει τα χρήματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, τα οποία είναι εντελώς άσχετα με την παρούσα συμφωνία, καθώς θα εισπράττονταν ούτως ή άλλως από την χώρα μας. Πάλι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ένα επικοινωνιακό τέχνασμα προς εξαπάτηση των πολιτών.
 
Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα αναλογούν 32 δις εκ του συνόλου των 750 δις που συμφωνήθηκαν από τους 27 ηγέτες της Ευρώπης. Αυτά τα 32 δις αναλύονται σε 19,5 δις επιχορηγήσεις (έναντι 23ων της πρώτης πρότασης) και 12,5 δις υπό την μορφή δανείων (έναντι 9 της αρχικής πρότασης). Μάλιστα, εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει αυτά τα 12,5 δις δανείων, τότε γίνεται ορατό το σενάριο της εκτίναξης του δημοσίου χρέους στο 200% του ΑΕΠ.
 
Προφανώς, η χώρα μας, το ελληνικό δημόσιο, δεν θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα βρει στους λογαριασμούς του 32 δις. Η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει με δόσεις, σε βάθος επταετίας (2021-2027). Τα ποσά αυτά, φυσικά, συνοδεύονται από όρους, προϋποθέσεις και η έγκριση ή απόρριψη δόσης προς την Ελλάδα θα βγαίνει από την απόφαση του Eurogroup. Σαν πολύ εποχές μνημονίου να θυμίζει η όλη διαδικασία και ιστορία!
 
12,5 δις δάνεια, λοιπόν, δικαιούται η Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό για τον πολύπαθο ελληνικό λαό; Νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέα πετσοκώματα, νέα μέτρα λιτότητας. Επιστροφή στην κανονικότητα των μνημονίων. Επιστροφή στην κανονικότητα της ανεργίας, της ύφεσης, της απαισιοδοξίας, της αβεβαιότητας. Πριν έναν χρόνο κάποιοι ούρλιαζαν ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας εμπεριέχει ένα νέο μνημόνιο. Σήμερα, αυτοί δικαιώνονται, καθώς το μνημονιακό μέλλον είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. 
 
Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόταν στην λάθος πλευρά του τραπεζιού. Αντί να συνταχθεί με τις απαιτήσεις του Νότου, με την δήλωση του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, περί εύλογου και δίκαιου συμβιβασμού, αποκάλυψε ότι η ύφεση και οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις είναι στα σχέδια του και αυτή η συμφωνία του λύνει τα χέρια, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια την χώρα σε μια αναζωπύρωση της κρίσης.
 
Στον πάγο σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα:
 
Στα αρνητικά αξιοσημείωτα της συμφωνίας είναι οι περικοπές που υπέστησαν σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, την υγεία, την επιχειρηματικότητα. Τελικά, όπως αποδεικνύεται, ένα ποσοστό των 750 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι χρήματα που είχαν δρομολογηθεί από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για συγκεκριμένα προγράμματα, χρήματα τα οποία μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, βάζοντας επί της ουσίας προγράμματα μεγίστης σημασίας στον πάγο. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα EU4Health σχετικά με την βελτίωση των συστημάτων υγείας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού ύψους 9 δις εξαφανίστηκε πλήρως. Το πρόγραμμα φερεγγυότητας σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό ύψους 24 δις εξαφανίστηκε πλήρως. Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τα 30 δις έπεσε στα 10. Το επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU από τα 30 δις, μόλις στα 5,5. Ισχυρό πλήγμα και στον χώρο της παιδείας καθώς το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon Europe για την έρευνα ύψους 13,5 δις έπεσε στα 5, ενώ πλήττεται ακόμη και το πολύχρονο και φοβερά αποδοτικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
 
Χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
 
Το πρώτο χαστούκι στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και το Ταμείο Ανάκαμψης ήρθε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με κοινό ψήφισμα που υπέγραψαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην των συντηρητικών και των ακροδεξιών, ζητά νέες διαπραγματεύσεις για τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας τις μεγάλες περικοπές που υπέστησαν σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και την δυσαναλογία των ποσών των δανείων και των επιχορηγήσεων.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, άσκησε δριμεία κριτική στην συμφωνία, καθιστώντας ξεκάθαρο πως το Ε.Κ δεν πρόκειται να κόψει τον προϋπολογισμό που αφορά προγράμματα που σχετίζονται με τους νέους ανθρώπους, όπως το Erasmus.
 
Εν κατακλείδι, ενώ αρχικά η Ευρωπαική Ένωση έδειξε ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι προτίθεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας ελαστικούς όρους στα κράτη-μέλη, τελικά υλοποιώντας την σκληρή γραμμή του Βορρά απέδειξε ότι της έλειψαν τα μνημόνια, οι αυστηρές εποπτείες και ο έλεγχος των χωρών. Κάποιοι λησμονούν τις εποχές των μνημονίων γιατί τότε επέβαλλαν τις πολιτικές τους και έλεγχαν ολόκληρους λαούς. Άλλωστε, έτσι λειτουργεί το σύστημα. Τόσο το εγχώριο όσο και το Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως δουλεύει το σύστημα του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης (δηλώσεις Μητσοτάκη για το Μάτι μετά την Σύνοδο Κορυφής) και της εξαπάτησης (δηλώσεις Μητσοτάκη για 72 δις ενώ είναι 32). Σε συνδυασμό με τα καλοφαγωμένα ΜΜΕ, παίζει άριστα το παιχνίδι του υπνωτισμού των πολιτών. Μέχρι τα αποτελέσματα και η ύφεση να φανεί στις τσέπες του λαού. Τότε, τελειώνουν όλα τα παιχνίδια.

Ads

* Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists