Από την Σουηδία και τη Γερμανία μέχρι την Ουγγαρία και την Ισπανία, η υπόθεση της λογοκρισίας των σκίτσων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Όπως μπορεί κάποιος να διαβάσει στα δεκάδες από τα δημοσιεύματα στο τέλος του άρθρου, κανείς σε καμιά χώρα δεν πήρε τη θέση των λογοκριτών. Με τη θλιβερή εξαίρεση δύο άρθρων, από τα πολλά που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα

Ads

Σε άρθρο στα «Νέα», ο κ. Η. Κανέλλης υποστήριξε ότι «προφανώς, αυτό που συνέβη δεν είναι λογοκρισία αλλά, κάτι τρομερό στον πολιτικό χώρο όπου κινείται ο ευρωβουλευτής, αξιολόγηση – ενός είδους αξιολόγηση. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να φιλοξενεί γουρούνι στο σακί». Τον παρέδωσα, όπως του άξιζε, στη χλεύη των γελοιογράφων. Σε ένα άρθρο στο protagon («Φίλος ο Ηλίας Κανέλλης, φιλτέρα η αλήθεια» ο σκιτσογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης του υπενθύμισε ότι «οποιοσδήποτε αποκλεισμός που δεν δικαιολογείται πάλι από τους δημοκρατικούς κανόνες (που στην προκειμένη περίπτωση είναι να αποκλείονται ρατσιστικά, φιλοναζιστικά κλπ εκθέματα) αποτελεί σαφώς λογοκρισία»

Χθες, τη σκυτάλη πήρε η ιντερνετική εκδοχή του φανατισμένου νεοφιλελευθερισμού. Ένα άρθρο στην «Athens Voice» («Ο Κούλογλου καταγγέλλει το Ευρωκοινοβούλιο για λογοκρισία – Πόσα σκίτσα, όμως, έκοψε ο ίδιος;» υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τη λογοκρισία έκανε η αφεντιά μου!

Η εκπληκτική επινόηση βασίζεται σε ένα σημείωμα του Κώστα Μητρόπουλου των «Νέων», το οποίο, σύμφωνα με την Athens Voice «βάζει τα πράγματα στη θέση τους». Το σημείωμα του γνωστού σκιτσογράφου, που απευθύνεται στον Κανέλλη, γράφει: «Ο Κούλογλου πήρε 28 σκίτσα από την έκθεσή μας στο Σύνταγμα […]. Εκεί η περί ης ο λόγος κοσμήτωρ έκοψε τα 12. Ο Κούλογλου λέει λογοκρισία, η κυρία λέει επιλογή, εσύ λες απόρριψη κι εγώ – αν μου επιτρέπετε – λέω πλάκα. Γιατί; Διότι ο Κούλογλου για να πάει εκεί τα 28 σκίτσα έκοψε, απέρριψε ή λογόκρινε – όπως θες πες το – όχι 12 αλλά 122! Η έκθεση των γελοιογράφων στην Αθήνα είχε 150 σκίτσα! Ωραίο ε;». 

Ads

Mε ένα και μόνο τηλεφώνημα, σε μένα ή στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων που έκανε την επιλογή, η δωρεάν εφημερίδα, θα είχε πληροφορηθεί ότι δεν είχα καμία ανάμειξη στην επιλογή των σκίτσων που θα παρουσιαστούν στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο αστείρευτο ταλέντο μιας από τις πιο δημιουργικές σχολές γελοιογράφων της Ευρώπης, την ελληνική, έριξα απλώς μια ματιά στα σκίτσα όταν ήρθαν στα χέρια μου, χωρίς φυσικά να μπω σε οποιαδήποτε συζήτηση για το περιεχόμενο τους.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα δεοντολογίας την εποχή των fake news. To λυπηρό θα είναι αν το σημείωμα είναι πράγματι αυθεντικό. Λυπηρό για έναν σκιτσογράφο με λαμπρό έργο, ο οποίος μάλιστα είχε αντιμετωπίσει το ψαλίδι της λογοκρισίας ιδίως την εποχή της χούντας. Εκτός κι αν αυτός ο αγώνας ήταν απλώς μια «πλάκα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ώρα που οι εγχώριοι λοβοτομημένοι παλεύουν με νύχια, δόντια και ψέματα να υπερασπίσουν την λογοκρίτρια κοσμήτορα Catherine Bearder – την οποία κράζουν στη Μεγάλη Βρετανία και οι Άγγλοι γελοιογράφοι – στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώθηκαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Συνειδητοποιώντας την ζημιά στο κύρος του Σώματος μετά την διεθνή κατακραυγή, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και παλιός δημοσιογράφος Antonio Tajani ξεκίνησε κάποιες παρασκηνιακές κινήσεις, ζητώντας από την κοσμήτορα Bearder να επαναδιαπραγματευθεί μαζί μου. Σε νέα συνάντηση αυτή την εβδομάδα, η κοσμήτορας υπαναχώρησε εν μέρει, επιμένοντας όμως να θέλει να λογοκρίνει, και πάλι, κάποια από τα 12 σκίτσα που είχε αρχικά λογοκρίνει αλλά επιτρέποντας κάποια άλλα από τα 12! Λες και έγινε κάποιο θαύμα και ορισμένα έγιναν σε 2 μέρες «πολιτικά ορθά».

Απάντησα ότι δεν μπαίνω σε καμία συζήτηση για το περιεχόμενο επιμέρους σκίτσων: άλλα μπορεί να αρέσουν σε μένα, άλλα σε αυτήν, άλλα στον πρόεδρο. Το μοναδικό κριτήριο είναι αν αυτά παραβιάζουν το νόμο και τους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά κανένα από τα 12 σκίτσα δεν κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως, πρόσθεσα, ή θα εκτεθούν όλα ή σταματάει η συζήτηση. Μαζί με τον συνάδελφό μου, Γάλλο ευρωβουλευτή και διευθυντή της ιστορικής «Humanite» Patrick Le Hyaric, έχουμε προσφύγει κατά της απόφασης στο Σώμα των Κοσμητόρων που αναμένεται να αποφασίσει, ίσως και σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι κοσμήτορες επιμείνουν στη λογοκρισία, οι γελοιογραφίες θα εκτεθούν ή μέσα στο ευρωκοινοβούλιο ή έξω από αυτό. Σε πείσμα της λογοκρισίας και των θλιβερών υποστηρικτών της. 

Ακολουθούν ορισμένα από τα άρθρα, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ρεπορτάζ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση: