Οι εκπρόσωποι και τα ΜΜΕ της κυβέρνησης έχουν εμμονή με τους «κατοίκους του Πόντου» και την «Κωνσταντινούπολη». Αυτό γιατί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, που συνεχίζει την εκστρατεία του για τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιούνη προηγείται ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.

Ads

Γεννηθείς στην Τραπεζούντα, ο Ιμάμογλου (49 ετών), εκμεταλλευόμενος το Ραμαζάνι, αυτή την εβδομάδα έκανε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν και τον στήριξαν σε πόλεις όπως η Τραπεζούντα, η Κερασούντα και η Κατύωρα, εκ των οποίων κάποιες ήταν «κάστρα» του κόμματος του Ερντογάν.

Πρόκειται για ειδική περίπτωση καθώς κανείς δήμαρχος ή υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τόσο ενθουσιώδες και μεγάλο κοινό εκτός της πόλης.

Ο κ. Ιμάμογλου θέλησε να κάνει αυτή την επίσκεψη με αφορμή την γιορτή της μητέρας του που ζει στην περιοχή. Επιπλέον, έχει αρκετές χιλιάδες ψηφοφόρους της Κωνσταντινούπολης που κατάγονται από την Μαύρη Θάλασσα.

Ads

Οι εκλογές για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκαν, λοιπόν, πολύ γρήγορα σε ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Ερντογάν.

Η κυβέρνηση που διοικούσε την πόλη της Κωνσταντινούπολης για περισσότερα από 20 χρόνια δεν έχει πια νέες υποσχέσεις να δώσει. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Κωνσταντινουπολιτών συνειδητοποιεί ότι οι εκλογές ακυρώθηκαν επειδή ο Ερντογάν έχασε, και ότι ο Ιμάμογλου είναι επομένως θύμα των σχεδιασμών της κυβέρνησης. «Την προηγούμενη φορά, στις 31 Μαρτίου, ψήφισα τον υποψήφιο του Ερντογάν. Αυτή την φορά θα ψηφίσω τον Εκρέμ, γιατί τον αδίκησαν», είπε ένας ψηφοφόρος από την Τραπεζούντα.

Η κυβέρνηση, παρά τις ενδελεχείς έρευνες, δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βρει έστω και ένα ψεγάδι στον Ιμάμογλου, έναν άνθρωπο με ακεραιότητα, έναν πολίτη υποδειγματικό, που ποτέ δεν εξαπάτησε κανέναν. Όμως σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτός ο άνθρωπος πρέπει να χτυπηθεί και να αποδυναμωθεί με κάθε τρόπο. Ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν αυτός που είχε πει ότι «εάν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε όλη την Τουρκία!». Πράγματι, με περισσότερους από 15 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι η βιομηχανική, εμπορική και πολιτιστική πρωτεύουσα, παράγοντας τα 3/5 του συνολικού πλούτου της χώρας. Η Κωνσταντινούπολη είναι ζωτικής σημασίας για τον Ερντογάν. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος της πόλης. Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι μεγαλύτερος από 25 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 4 δισ. ευρώ). Οι δήμαρχοι του Ερντογάν τα τελευταία 20 χρόνια παράνομα και παράτυπα είχαν χρηματοδοτήσει πολλές θρησκευτικές σέχτες και ΜΚΟ, που πρόσκειντο στην εξουσία.

Ο Ερντογάν και η παρέα του προσπαθούν τώρα να δυσφημίσουν τον Ιμάμογλου με εθνικά, ρατσιστικά και εθνικιστικά επιχειρήματα.

Ένας δήμαρχος ήδη δήλωσε ότι «τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν τον Ιμάμογλου, γιατί είναι από τον Πόντο».

Ένας άλλος, στέλεχος του ΑΚΡ, ο Σεβκί Μερτ Ακίν, επικεφαλής του τομέα για τα ΜΜΕ του Μπασακσεχίρ, συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, έγραψε αμέσως μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση του Ιμάμογλου στην Τραπεζούντα: «Ορίστε ο Ιμάμογλου, που έγινε καλώς ορίστηκε στην Τραπεζούντα από την Ένωση Ρωμιών του Πόντου. Αυτός που έκανε την Ιστανμπούλ ξανά Κωνσταντινούπολη. Και δεν είμαστε εμείς που το λέμε. Είναι οι Έλληνες, που τους πέταξε στην θάλασσα ο Ατατούρκ».

Και ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε για «ορισμένους που θέλουν να αναγεννηθεί η Κωνσταντινούπολη».

Ο Αλί Κοπούζ, στέλεχος της κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας, αντέδρασε στην διαμαρτυρία κατά του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σογλού από τους κατοίκους της Τραπεζούντας. «Κοιτάξτε ποιοι διαμαρτύρονται κατά του υπουργού. Είναι ίδιοι με τον Ιμάμογλου. Οι Πόντιοι που παριστάνουν τους μουσουλμάνους», έγραψε.

Τέλος, ένας βουλευτής του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Αγντεμίρ, προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους: «Εάν αυτός ο άνθρωπος (ο Ιμάμογλου) κερδίσει τις εκλογές, θα στήσει αγάλματα και εικόνες των απίστων στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παλατιού, τα ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι της εξουσίας δεν προφέρουν το όνομα του Εκρέμ Ιμάμογλου. Τον αναφέρουν απλώς ως «ο υποψήφιος του CHP» ή ακόμη και ως «αυτός ο άνθρωπος».

Ο Ιμάμογλου κατάφερε να μείνει ψύχραιμος και δεν απάντησε ευθέως σε αυτές τις κατηγορίες. «Λένε ότι ο Ιμάμογλου είναι τρομοκράτης και ότι είναι από τον Πόντο. Είναι ανόητοι αυτοί οι άνθρωποι. Ο καλός Θεός να τους θεραπεύσει», δήλωσε χωρίς να αρνείται τις ρίζες του. 

Το να είσαι από τον Πόντο, δηλαδή να είσαι Έλληνας στην καταγωγή, ειδικά από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο συντηρητικοί και εθνικιστές, δεν είναι καλή περγαμηνή σύμφωνα με την επίσημη ορολογία αλλά και σύμφωνα με την πλειοψηφία του κόσμου.

«Όλες αυτές οι επιθέσεις στην ποντιακή ταυτότητα αλλά και η επαναφορά της λέξης ‘Κωνσταντινούπολη’, έχουν ταυτόχρονα και κάποια θετικά στοιχεία κατά την γνώμη μου. Οι άνθρωποι αρχίζουν να γνωρίζουν την ιστορία τους. Και πιθανώς να μάθουν πως η Κωνσταντινούπολη έγινε Ιστανμπούλ», σχολίασε ένας ιστορικός, που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η κυβέρνηση είναι πολύ απογοητευμένη μετά την μαζική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στον Ιμάμογλου. «Έχουν άλλη μια πρόφαση να ακυρώσουν τις εκλογές της 23ης Ιουνίου ή να μην αναγνωρίσουν την νίκη του», λένε οι απαισιόδοξοι.