Λιγότερο σεξ, δραματική μείωση των γάμων, και παράλληλη αύξηση της απιστίας, είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κούρεμα στη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων και απιστία στους θεσμούς, οι συνέπειες του μνημονίου» που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, στο λεκανοπέδιο Αθηνών, από την Εταιρία ALCO για λογαριασμό της ΕΜΑΣ (Εταιρία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, σε δείγμα 600 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 25-64 ετών, με προσωπικές συνεντεύξεις. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Πρόεδρος της ΕΜΑΣ και η Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια και κλινική θεραπεύτρια ψυχοσεξουαλικών διαταραχών, υπεύθυνη του ψυχολογικού τμήματος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, μιλούν με την Κρυσταλία Πατούλη, δημοσιογράφο και Σύμβουλο Ανθρώπινων Σχέσεων, σχετικά με τα αποτελέσματά της.

Ads

Κρυσταλία Πατούλη: «Κούρεμα στη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων και απιστία στους θεσμούς, οι συνέπειες του μνημονίου»… αυτά είναι και τα σημαντικότερα θέματα που φώτισε αυτή η έρευνα;

Ελεάνα Ελευθερίου: Έχει να κάνει μάλιστα, και με την πολιτική ιδεολογία των συμμετεχόντων. Δηλαδή, από ότι βλέπουμε από τις στατιστικές πίτες που διαμορφώνονται, οι συμμετέχοντες με δεξιά φρονήματα έχουν επηρεαστεί αρνητικά στα θέματα που εστιάζει η έρευνα, περισσότερο από τους συμμετέχοντες της αριστεράς ιδεολογίας.

Κρ. Π.: Με τι αποτελέσματα; 

Ελ. Ελ.: Περισσότερο φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά στη σεξουαλική τους ζωή, οι ψηφοφόροι των δεξιών παρατάξεων (58%) συγκριτικά με αυτούς των Αριστερών  σε ποσοστό 33%. Στατιστικά, είναι πολύ σημαντική η διαφορά. Πάνω από 20 μονάδες.

Ads

Κρ. Π.: Γιατί οι άνθρωποι με περισσότερο δεξιά φρονήματα φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικότερα;

Δρ. Κ. Κων/δης: Θα λέγαμε ότι η Δεξιά ιδεολογία δεμένη πιο πολύ στο άρμα της εξουσίας, που φαίνεται να χάνεται, μοιάζει να επηρεάζεται περισσότερο από την Αριστερά που πιο θυμωμένη και διεκδικητική στην παρούσα φάση, έχει λιγότερες επιπτώσεις στη λίμπιντό της.
 
Κρ.Π.: Και σε σχέση με την απιστία τι δείχνει η έρευνα;

Ελ. Ελ.: Είναι αυξητική η τάση της σεξουαλικής απιστίας συγκριτικά με προηγούμενες έρευνες. Ειδικά στις ηλικίες μεταξή 55 με 66 χρονών είναι το 36%, το οποίο δείχνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά (κάνουμε και συγκριτική μελέτη, οπότε από πέρυσι έχει αυξηθεί 20 μονάδες).
Γενικά, το τελευταίο τρίμηνο η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των Ελλήνων μειώθηκε σε ποσοστό 34%, ενώ η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το 47% όσον αφορά στην επαγγελματική τους ζωή και 46% στις διαπροσωπικές και σεξουαλικές σχέσεις των ζευγαριών.
Είναι, πάντως, επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Το βιοποριστικό άγχος, η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον και οι κοινωνικές αναταραχές  δημιουργούν ρωγμές στην ψυχική διάθεση, γενικά, αλλά και πιο ειδικά στη λίμπιντο των ανθρώπων.
 
Κρ. Π.: Υπάρχει περιπτωση να μιλάνε φέτος πιο ελεύθερα, ενώ παλιότερα να έκρυβαν την αλήθεια;

Ελ. Ελ.: Η πολιτική ορθότητα στις απαντήσεις, ανέκαθεν υπήρχε. Όμως μοιάζει ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο, είναι εκείνοι που δυσκολεύονται και περισσότερο να κρατήσουν τις σχέσεις τους και επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο περισσότερο αναδύονται και οι προσωπικές δυσκολίες, προβλήματα δηλαδή, που ούτως ή άλλως υπήρχαν ανεξάρτητα του οικονομικού, αλλά το οικονομικό μέχρι πριν το μνημόνιο θα λέγαμε τα… σκέπαζε, ενώ τώρα, αντίθετα, τα αναδυκνύει,τα διογκώνει, τα ξυπνά.
Πριν την κρίση, ή στην αρχή της κρίσης, που δεν είχαν φανεί τόσο οι συνέπειες, ούτως ή άλλως υπήρχαν δυσλειτουργικές συμπεριφορές, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο… “κοιμόντουσαν”.
Η οικονομική κρίση, έχει τον εξής ρόλο, όπως και άλλου τύπου κρίσεις, να δίνει μία ώθηση σε αυτές τις συμπεριφορές να εκδηλωθούν. Όπως και στην ψυχοπαθολογία και σε διάφορες συμπτωματολογίες κλπ.
Όταν λοιπόν, αυτές οι συμπεριφορές, υπό τις οικονομικές πιέσεις και την οικονομική καταστροφή διογκώνονται, μπορεί να καταφύγουμε στην απιστία για να καλύψουμε το ψυχικό κενό που αναδύεται. Όταν έχει πάψει ο έρωτας, όταν έχουμε προβλήματα με τον σύντροφό μας, ή όταν υπάρχουν διάφορα συμπτώματα και προβλήματα για τα οποία εθελοτυφλούμε, μία καταστροφική συνθήκη, όπως η οικονομική κρίση, τα φέρνει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα η σχέση ως θεμελίωδης δομή να μην υφίσταται.
 
Κρ. Π.: Σαν να πυροδοτεί, δηλαδή, όλα τα συμπτώματα να βγουν στην επιφάνεια, για να καταδείξουν τα κρυμμένα προβλήματα…
 
Ελ. Ελ.: Ακριβώς. Και συμβάλει στο να αποκαλυφθεί η αδυναμία των ζευγαριών να έχουν μία ισορροπημένη και ουσιώδη επικοινωνία και σχέση. Το οποίο είναι, ούτως ή άλλως σύγχρονο φαινόμενο.
 
Κρ.Π.: Πώς ερμηνεύεται η έλλειψη διάθεσης για σεξ με την απιστία;
 
Ελ. Ελ.: Η έλλειψη διάθεσης για σεξ ερμηνεύεται από το άγχος και την ανασφάλεια, αλλά και η σεξουαλική απιστία από την αμφισβήτηση του θεσμικού μοντέλου. Σήμερα, οι περισσότεροι Ελληνες αμφισβητούν την πολιτική εξουσία και τους θεσμούς που αυτή υποστηρίζει, με αποτέλεσμα η αμφισβήτηση αυτή να περνά  στην προσωπική  τους συμπεριφορά και στις ερωτικές τους επιλογές. Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55-64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξ αιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.
 
Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: Με λίγα λόγια, “Όταν το πλοίο βυθίζεται τα ποντίκια το εγκαταλείπουν”. Όταν οι θεσμοί Κράτους –¨Εθνους βυθίζονται στην τρικυμία της κρίσης, οι πολίτες εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές και ηθικές τους αξίες.
 
Ελ. Ελ.: Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι οι άνθρωποι όταν εκδηλωθεί μία κρίση, συνήθως στρέφονται στις παραδοσιακές αξίες… μπορεί ο γάμος να θεωρείται μία από αυτές, όμως μοιάζει να είναι η μόνη που πραγματικά έχει πληγεί…

Ακόμη, πολύ σημαντική διαπίστωση, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν, με κυρίαρχο συναίσθημα την ανασφάλεια, αφού στο 61%  κυριαρχεί το συναίσθημα της ανασφάλειας, ενώ στο 50% της οργής και στο 35% της απογοήτευσης“.
Αυτό που βράζει από κάτω… δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί μια σημαντική εξήγηση, γιατί ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει ακόμα.
 
Κρ. Π.: Γιατί ακόμα δεν έχει δει τον πάτο. Συνεχώς παίρνονται καινούργια μέτρα, ενώ ο κόσμος πέφτει… χωρίς να βλέπει πάτο. 

Ελ. Ελ.: Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λες, διότι, όλη αυτή η σταδιακή μείωση που γίνεται, από την μία εξαθλιώνει τόσο πολύ, αλλά από την άλλη αφήνει και ένα περιθώριο να νομίζεις ότι ίσως υπάρχει μία διέξοδος, και έτσι δεν σε αφήνει να πάρεις μία απόφαση. Προφανώς θα έφερνε αντίδραση. Αλλά τώρα όλη αυτή η κατάσταση, δίνει μάλλον μια ψεύτικη ελπίδα, κάτι ανασταλτικό για την όποια αντίδραση.

Κρ.Π. Για τον γάμο, τι απάντησαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα;
 
Ελ. Ελ.:  Ότι “Ο γάμος μπορεί να περιμένει”. Έτσι απάντησε το 76%. Μειώθηκε δηλαδή, πολύ ο αριθμός των γάμων, που σημαίνει ότι και αυτοί που θέλουν να παντρευτούν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν μαζί και να καλύπτουν τα έξοδα. Ή η άλλη εξήγηση είναι, ότι ο θεσμός του γάμου που καταρρέει εδώ και καιρό, δέχεται τώρα ίσως τα ισχυρότερα χτυπήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, έχει επηρεαστεί λόγω της κρίσης, πρώτα η επαγγελματική ζωή, μετά η προσωπική- οικογενειακή ζωή, ενώ  σε σχέση με τη φιλία, έχουν επηρεαστεί ελάχιστα, δηλαδή 7%.
 
Κρ.Π: Τι άλλο είναι αξιοσημείωτο σε αυτή την έρευνα;

Ελ. Ελ.:  Ότι η μόνη σταθερή αξία η οποία αντέχει στη δοκιμασία του μνημονίου είναι η φιλία η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις συνέπειές του.
 
info
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο και η ΕΜΑΣ, τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο, Πανελλαδικές Έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις, καταγράφοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά των ελλήνων και πώς αυτή επηρεάζεται από πολιτικά, οικονομικά και άλλα σημαντικά θέματα της κοινωνίας.
Διαβάστε όλη την Έρευνα εδώ: «Κούρεμα στη σεξουαλική απόδοση των Ελλήνων και απιστία στους θεσμούς, οι συνέπειες του μνημονίου»

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr